https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/cesko-dela-malo-v-boji-proti-zmene-klimatu-tvrdi-uznavany-ekonom
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Česko dělá málo v boji proti změně klimatu, tvrdí uznávaný ekonom

25.11.2019 10:28 | PRAHA (ČTK)
Česko dělá málo v boji proti klimatickým změnám, v ostatních indikátorech udržitelného rozvoje ale patří ke světové špičce. Na Fóru pro udržitelný rozvoj to v pátek uvedl uznávaný americký ekonom Jeffrey Sachs. / Ilustrační foto
Česko dělá málo v boji proti klimatickým změnám, v ostatních indikátorech udržitelného rozvoje ale patří ke světové špičce. Na Fóru pro udržitelný rozvoj to v pátek uvedl uznávaný americký ekonom Jeffrey Sachs. / Ilustrační foto
Foto | Greg618 / commons.wikimedia.org
Česko dělá málo v boji proti klimatickým změnám, v ostatních indikátorech udržitelného rozvoje ale patří ke světové špičce. Na Fóru pro udržitelný rozvoj to v pátek uvedl uznávaný americký ekonom Jeffrey Sachs. Podle něj se klimatická politika Evropské unie bude rozhodovat ve státech, které se nyní spoléhají na spalování uhlí při výrobě elektrické energie, tedy včetně Česka.
 

"Česko má ještě spoustu práce před sebou," řekl expert na udržitelný rozvoj a profesor na Kolumbijské univerzitě ke splnění cíle udržitelného rozvoje ve vypuštění emisí skleníkových plynů. Země středovýchodní Evropy, které jsou nyní závislé na spalování uhlí při výrobě energie, budou podle něj rozhodující z hlediska budoucí klimatické politiky celé EU.

Sachs s jistou mírou nadsázky dodal, že "budoucnost světa se rozhodne v Praze". Podle něj je totiž způsob, jakým EU přejde do doby bez uhlí a dalších fosilních paliv, zcela zásadní. Vyjádřil přesvědčení, že ostatní země světa, především ty v Asii, se v případě evropského vůdcovství v boji proti snižování emisí připojí. Získání Číny, Indie, Afriky či Latinské Ameriky ke spolupráci při dekarbonizaci ekonomik označil za klíčové z hlediska boje proti klimatické změně.

Sachs naopak vyzdvihl vysoké umístění Česka z hlediska plnění většiny cílů udržitelného rozvoje. Podle takzvaného SDG Indexu, který ekonom každoročně sestavuje se svým týmem, se Česko umístilo na sedmém místě na světě. "ČR je téměř na špici udržitelného rozvoje. Máte jednu z nejnižších úrovní chudoby na světě, kvalita života je zde vysoká. ČR je jedna z nejvíce prosperující zemi na světě, ukazují to i data. Jste na tom neuvěřitelně lépe než před 30 lety," uvedl Sachs.

Fórum pro udržitelný rozvoj každoročně pořádá ministerstvo životního prostředí ve spolupráci s ministerstvem pro místní rozvoj a Asociací společenské odpovědnosti. Hlavním tématem konference jsou letos technologie pro udržitelný rozvoj.

Sachs se narodil v roce 1954. Studoval ekonomii na prestižní Harvardské univerzitě, kde také získal titul profesora. V 80. letech se podílel jako poradce na ekonomických reformách v postkomunistických zemích, například v Polsku, kde byl ekonomickým poradcem hnutí Solidarita. V 90. letech byl poradcem ruské vlády. Později se začal věnovat důsledkům globalizace. Soustředí se na otázky ekonomického rozvoje, boje s chudobou i životního prostředí. Těmto tématům se věnuje i ve svých knihách, z nichž některé patří ke světovým bestsellerům.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (13)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

25.11.2019 10:26
Zcela zcestné úvahy. Každý jehož IQ není limitováno hranicí 90 bodů chápe, že v globalizovaném světě rozhodují globální hráči. Což není ani ČR, ani země V4 a dokonce ani slavná EU.
Kdo to je ?
Můžete si to najít sami . 62 nejbohatších lidí světa disponuje stejným majetkem jako 3,5 miliardy dalších obyvatel země. Před 5 lety to bylo ještě 388 lidí.

Majetek nejbohatších osob planety od roku 2010 vzrostl o 44% na 1,76 biliónu USD zatímco majetek chudší poloviny světa poklesl o 41% na hranici 1 biliónu USD.

zdrojů je více, zde např. https://www.kurzy.cz/zpravy/393396-oxfam-1-nejbohatsich-vlastni-vice-nez-zbylych-99-svetove-populace/

Odpovědět
ig

25.11.2019 10:33 Reaguje na Miroslav Vinkler
A to je dobře nebo špatně?
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

25.11.2019 11:53 Reaguje na
Špatně, zárukou společenské stability vždy byla etablovaná střední třída.
Odpovědět
ig

25.11.2019 16:04 Reaguje na Miroslav Vinkler
Ok, vrátíme se v čase a zabráníme dnes velmi bohatým lidem ve vzniku zdroje jejich enormního majetku. Nevznikne Microsoft, Apple, Facebook, Google, Amazon, ... Lepší?
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

25.11.2019 16:30 Reaguje na
Neměl jsem na mysli individuality Gatese a spol.,kterým se obdivuji.
Spíše finanční oligarchii provázanou s mocenskými elitami. Typicky třeba Rockefellerové apod.
Odpovědět
ig

25.11.2019 23:10 Reaguje na Miroslav Vinkler
Od určité velikosti firmy je to jedno. Žije si vlastním životem a majitel ji beztak nemůže přes noc prodat a za peníze si nechat postavit třistametrovou jachtu poháněnou koňakem :-) Vlastníci samozřejmě mají skrze firmu politický vliv, ale to by ta firma měla i kdyby patřila všemu lidu (a musela by se při tom chovat pořád stejně, jinak by zkrachovala).
Odpovědět
ig

25.11.2019 10:36
Krom toho je Česko výrazně pozadu též v potírání hejkalů, bludiček a jezinek. To je potřeba v tomto kontextu zmínit.
Odpovědět
RV

Richard Vacek

25.11.2019 10:46
K radám daného experta je lepší být ostražitý. Všichni víme, co se dělo v Rusku v době, kdy tam tento expert radil.
Odpovědět

Jan Šimůnek

25.11.2019 11:31
Člověk, který pomáhal dovést Rusko k největší katastrofě po druhé světové válce, nyní radí nám. Asi chce, aby i naše ekonomika a stát jako celek šly do kopru.
Odpovědět
LB

Lukas B.

25.11.2019 11:59
vezmu košík kamení, vytluču si na stavení všechna okna, a polovinu oken dám zasklít. z pohledu ekonoma tím zvednu HDP, z pohledu sedláka zbytečně utratím peníze a celou zimu budu topit pánubohu do oken. já jsem povahou spíš sedlák.
Odpovědět
SH

Stanislav Hrouzek

25.11.2019 15:54
Jediným smysluplným a realizovaným konceptem dekarbonizace ekonomiky je v této chvíli v dalších pár desetiletí jaderná energetika...
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

25.11.2019 16:31 Reaguje na Stanislav Hrouzek
... a kontrola růstu populace.
Odpovědět

Jaroslav Štemberk

25.11.2019 19:39 Reaguje na Miroslav Vinkler
Myslíte, že potřebujeme zas takové jako byli Hitler nebo Stalin, aby naší populaci zregulovali?
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist