https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/cesky-start-up-ma-povoleni-pridavat-vypestovane-maso-do-krmiv-pro-zvirata
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Český start-up má povolení přidávat vypěstované maso do krmiv pro zvířata

9.11.2023 00:53 | PRAHA (ČTK)
Kultivované maso se vyrábí laboratorně v bioreaktorech. Odebrané buňky z živého zvířete "rostou" v médiu bohatém na živiny, kultivované maso se poté texturuje a tvaruje do požadované podoby. Hlavní výhody spočívají ve zdravotní nezávadnosti, kvalitě vstupních surovin a vyřešením etického problému.  Ilustrační foto
Kultivované maso se vyrábí laboratorně v bioreaktorech. Odebrané buňky z živého zvířete "rostou" v médiu bohatém na živiny, kultivované maso se poté texturuje a tvaruje do požadované podoby. Hlavní výhody spočívají ve zdravotní nezávadnosti, kvalitě vstupních surovin a vyřešením etického problému. Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Český start-up Bene Meat Technologies (BMT) má povolení přidávat laboratorně vypěstované maso do krmiv pro domácí zvířata. Certifikaci pro takzvané kultivované maso firma získala od evropského registru krmiv (Feed Materials Register). Společnost uvádí, že je jedinou firmou na světě, která může vyrábět a prodávat kultivované maso jako krmivo pro psy a kočky. Vzorové výrobky by měly být k dispozici na začátku příštího roku.
 

Start-up se sídlem v Praze pracuje na vývoji a technologii výroby kultivovaného masa od roku 2020 v osmdesátičlenném mezinárodním týmu vědců. Investorem je mezinárodní skupina BTL, která podniká v oboru medicínských přístrojů.

"Díky získané certifikaci nám již nic nebrání v dalších krocích, jednáme s výrobci krmiv, abychom tento úžasný výrobek dostali do produkce," uvedl vedoucí strategických projektů BMT Tomáš Kubeš. Vzorové výrobky budou podle firmy k dispozici na začátku příštího roku, v obchodech by se pak mohly objevit v témže roce.

Kultivované maso se vyrábí laboratorně v bioreaktorech. Odebrané buňky z živého zvířete "rostou" v médiu bohatém na živiny, kultivované maso se poté texturuje a tvaruje do požadované podoby. Hlavní výhody spočívají ve zdravotní nezávadnosti, kvalitě vstupních surovin a vyřešením etického problému. "Nabízíme kvalitní alternativu masa bez zabíjení zvířat za konkurenceschopnou cenu," podotkl generální ředitel BMT Roman Kříž. Technologie BMT je podle něj schopna přizpůsobit se jakýmkoli požadavkům výrobce na výsledný typ krmiva, řeší všechny aspekty výroby a výslednou cenu.

Celosvětově se řada firem předhání ve vývoji komerčně životaschopných laboratorně pěstovaných masných a rybích výrobků. Chtějí oslovit spotřebitele, kteří se obávají etických otázek a dopadu chovu hospodářských zvířat na životní prostředí, napsala dnes agentura Reuters. Připomíná, že ve Spojených státech amerických získaly společnosti Upside Foods a Good Meat v červnu povolení regulačních orgánů pro kultivované maso určené k lidské spotřebě, což je podle Reuters druhé místo po Singapuru.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (6)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

JK

Josef Kuchtíček

9.11.2023 12:37
Je to jen matení pojmů a lidí. Maso to prostě není, je to bílkovinná buněčná kultura, která by se podle business plánu masu chtěla podobat. A šidítko pro spotřebitele.
Odpovědět
sv

sv

10.11.2023 09:39 Reaguje na Josef Kuchtíček
Samý novoty, že. Ještě jsi zapomněl zmínit že jsi pro zákaz "těch internetů"
Odpovědět
PK

Pavel Karel

10.11.2023 13:55 Reaguje na Josef Kuchtíček
Poslední dobou mám dojem, že v kapitalismu se konkurenční výhoda vytváří primárně podvodem...je to snadnější na provedení a nikdo to nehlídá...
Odpovědět
sv

sv

10.11.2023 16:43 Reaguje na Pavel Karel
Oblíbení jsou také žvanilové vyzývající k návratu k "tradičním hodnotám."
Odpovědět
ND

Nikola Dobrá

10.11.2023 16:40
Pane Bože, to je super!!
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

11.11.2023 10:38
Ono není jak přestárlé velké kopytníky zlikvidovat v kafilérii a masožravým
zvířatům vyrábět draze umělé maso. Totéž se děje s masem "neznámého" původu
při záchytech veterinární kontrolou a než zjistit jeho upotřebitelnost pro
zvířata, tak s ním šup rychle do kafilérie. Nebo při likvidaci celých chovů drůbeže na ptačí chřipku v kafilériích by přece nic nebránilo maso tepelně
zpracovat a vyrobit z něho granule pro zvířata. Zásadou je ale na jedné
straně draze plýtvat a na druhé straně draze vyprodukovat. Obé totiž dělá spotřebitelům průvan v peněženkách. Zaplatí daněmi likvidaci a koupí si drahé produkty, protože ty levné vyletěly komínem!
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist