https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/cesky-startup-pripravil-novou-verzi-systemu-pro-sledovani-zraloku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Český startup připravil novou verzi systému pro sledování žraloků

15.12.2019 00:25 (ČTK)
Pražský startup Mapotic připravil a spustil novou verzi systému na sledování žraloků pro americkou neziskovou organizaci OCEARCH. / Ilustrační foto
Pražský startup Mapotic připravil a spustil novou verzi systému na sledování žraloků pro americkou neziskovou organizaci OCEARCH. / Ilustrační foto
Foto | Ken Bondy / Flickr
Pražský startup Mapotic připravil a spustil novou verzi systému na sledování žraloků pro americkou neziskovou organizaci OCEARCH. Ta ve spolupráci s vědci sbírá data o pohybu žraloků v oceánech a změnách jejich migračních tras. Dosavadní verze už nezvládala nároky na sledování většího množství žraloků, uvedl ve čtvrtek Ivoš Gajdorus z Mapotic v tiskové zprávě.
 

Organizace OCEARCH monitoruje pohyb žraloků pomocí technologie satelitních polohovacích zařízení - takzvaných tagů. Jsou umístěny na hřbetní ploutve žraloků. "Biologové a výzkumné týmy tak mohou sledovat a vyhodnocovat jejich pohyb a na základě toho lépe porozumět aktuálním změnám probíhajícím ve světových oceánech," řekl Gajdorus. Cesty žraloků ale na internetu či v mobilní aplikaci pozoruje i mnoho laiků.

Když se zařízení přiblíží k hladině, odešle signál na satelit, který údaje zpracuje a pošle na cloudové uložiště. "Z něho jsou data následně načítána na web a do mobilní aplikace, kde jsou s jistým zpožděním, kvůli nebezpečí pytláků, vizualizována," popsal Gajdorus proces.

Uvedl, že původní technologie pro současné počty sledovaných žraloků už nestačila. Vývojáři z českého startupu, který se zaměřuje na inovativní mapové služby, tedy na jaře začali vyvíjet posílenou verzi. Gajdorus řekl, že nový design systému mimo jiné zvládne nárazové špičky v provozu a umožní sledovat i další druhy - například želvy nebo velryby. "V plánu jsou také další rozšíření funkcionality, například o přidávání zvířat do seznamů 'oblíbených', notifikace, přizpůsobení mapy, aby ukazovala jen ty druhy, které chce uživatel sledovat, nebo vylepšování projektu, aby zobrazoval počasí a mořské proudy v reálném čase," doplnil Gajdorus.

Organizace OCEARCH vznikla před deseti lety. Jeden z prvních očipovaných žraloků byla v roce 2012 samice Mary Lee. Její putování nyní sleduje i na Twitteru, více než 130.000 lidí.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist