https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/cesti-arboriste-prezentuji-v-ohiu-metody-pece-o-stromy
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Čeští arboristé prezentují v Ohiu metody péče o stromy

8.8.2019 00:17 (ČTK)
Čeští arboristé prezentují v americkém Ohiu svůj výzkum, jak ochraňovat poškozené a ohrožené stromy. / Ilustrační foto
Čeští arboristé prezentují v americkém Ohiu svůj výzkum, jak ochraňovat poškozené a ohrožené stromy. / Ilustrační foto
Licence | Volné dílo (public domain)
Čeští arboristé prezentují v americkém Ohiu svůj výzkum, jak ochraňovat poškozené a ohrožené stromy. Na odborné akci Tree Biomechanics Week je česká delegace jediným zástupcem evropských států, sdělili včera její zástupci. Chtějí si také prohloubit poznatky, jak co nejefektivněji zachovávat hodnotné stromy, které pak pomáhají proti suchu a vedrům ve městech. Budou se snažit zlepšit metody, jak zjistit, zda jsou stromy odolné proti zvratům a zlomení.
 

"Čeští arboristé jsou uznávaní experti v oblasti vývoje softwarových aplikací a zároveň umí nejnovější poznatky využít při velkokapacitním nasazení. Jinými slovy, umíme do péče o stromy zapojit ty nejmodernější technologie. A ty pak v praxi používáme na velkém množství stromů," uvedl jeden z účastníků konference ze společnosti Safe Trees Jaroslav Kolařík. Česká výprava na cestu získala grant od mezinárodní arboristické společnosti v hodnotě 4000 dolarů, tedy v přepočtu zhruba 92.000 Kč. Češi si na místě vyměňují nové poznatky s odborníky z Ameriky a Asie.

Kromě Safe Trees je v českém týmu také expert z Ústavu nauky o dřevě Lesnické a dřevařské fakulty Mendelovy univerzity v Brně a jako externista odborník z univerzity v Záhřebu. Akce se naposledy konala v roce 2006, kdy na konferenci vystoupili právě čeští odborníci.

Češi se na místě chtějí zapojit do terénního průzkumu, aby se naučili, jak co nejlépe zjistit potíže stromů a jak je chránit. "Hlavní oblast našeho zájmu je zapojení obrazové analýzy do studia stromů, a toho, jak reagují na externí zátěž, například na zatížení vichřicemi. Budeme vylepšovat přístrojové metody, které hodnotí, jak jsou samostatně stojící stromy stabilní, a jak bez jejich narušení zjistit jejich odolnost vůči zlomu či vývratu," doplnil Kolařík.

Jak již dříve odhadl Petr A. Neumann ze společnosti Zahradník s charakterem, v ČR je kolem 200 až 250 firem o čtyřech až pěti zaměstnancích, které se arboristikou na profesionální bázi zabývají. V mnoha případech ale místo nich řežou stromy zahradnické firmy, nebo technická správa komunikací.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist