https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/cesti-ekologove-se-pridali-k-vyzve-za-zachranu-hambasskeho-lesa
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Čeští ochránci přírody se přidali k výzvě za záchranu Hambašského lesa

4.10.2018 00:10 (ČTK)
České ekologické organizace se přidaly k mezinárodní kampani za záchranu Hambašského lesa v Německu, kterému hrozí vykácení kvůli těžbě uhlí. / Ilustrační foto
České ekologické organizace se přidaly k mezinárodní kampani za záchranu Hambašského lesa v Německu, kterému hrozí vykácení kvůli těžbě uhlí. / Ilustrační foto
Foto | Kimba Reimer / wikimedia commons.org
České ekologické organizace se přidaly k mezinárodní kampani za záchranu Hambašského lesa v Německu, kterému hrozí vykácení kvůli těžbě uhlí. Prales se nachází poblíž hnědouhelného dolu Hambach. Greenpeace ČR s podporou Hnutí Duha a iniciativy Limity jsme my zároveň spustily českou verzi petice na záchranu lesa. Organizace to uvedly ve včerejší tiskové zprávě.
 

V Německu podle ekologů podepsalo výzvu vládě k zastavení plánů na zničení lesa přes 750.000 lidí během necelých dvou týdnů. Přidávají se k nim lidé z dalších států Evropské unie. Ekologičtí aktivisté chtějí české podpisy doručit německému velvyslanci. Před německou ambasádou v Praze se dnes také uskuteční demonstrace na záchranu lesa.

"Na velvyslanectví budou dnes oslavy výročí znovusjednocení země, tzv. Dne německé jednoty. Ekologičtí aktivisté z Česka při té příležitosti požadují, aby němečtí politici stejně jako tehdy znovu vyslyšeli přání lidí a sjednotili se ve snaze utlumit co nejrychleji zdejší těžbu uhlí a zachránit Hambašský les," uvedly organizace ve zprávě.

Počátkem září před německým velvyslanectvím v Praze protestovaly asi tři desítky lidí. V sobotu se bude konat demonstrace přímo u Hambašského lesa. "Několik demonstrací zde již bylo, tento týden se blokády zúčastnilo až 20 tisíc lidí z okolí dolu i ze vzdálených koutů Německa a dalších evropských států," doplnili ochránci přírody.

Důl Hambach provozuje od roku 1978 německá firma RWE, těží v něm hnědé uhlí pro své elektrárny. Ekologové již dříve uvedli, že z původního pralesa zbylo za posledních 40 let pouze deset procent plochy, kterou se společnost také chystá vykácet. Les u Hambachu, ve kterém rostou stovky let staré duby a buky a kde žijí chránění živočichově, je asi 35 kilometrů západně od Kolína nad Rýnem. V Německu se stal symbolem ochrany životního prostředí a boje proti těžbě uhlí.

"Německu se daří rozvíjet čisté obnovitelné zdroje. O to víc bije do očí souběžná neschopnost vlády odstartovat rychlé odstoupení Německa od uhlí. Vrcholem je aktuální dění, kdy německá vláda asistuje společnosti RWE ve snaze pokácet cenný les a rozšířit těžbu uhlí," uvedl Jiří Koželouh z Hnutí Duha.

Německá policie před dvěma týdny začala vyklízet protestní tábor v lese, v němž vzniklo 50 až 60 přístřešků v korunách stromů. Někteří aktivisté v nich bydlí už šest let, snaží se tím zabránit vykácení pralesa a dalšímu rozšíření uhelného dolu. Před dvěma týdny na místě zemřel novinář, který dění v lese dokumentoval.



reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist