https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/cesti-vedci-se-zatim-brani-vypousteni-dalsich-rysu-do-sumavske-prirody
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Čeští vědci se zatím brání vypouštění dalších rysů do šumavské přírody

5.4.2023 10:43 | PRAHA (ČTK)
Rys ostrovid
Rys ostrovid
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Čeští vědci zatím nechtějí vypouštět do šumavské přírody další rysy. Neuvážený zásah by podle nich mohl narušit křehkou rovnováhu v populaci ohroženého zvířete. Rysové od svého vypuštění v Česku v druhé polovině 20. století sice ztratili zhruba čtvrtinu ze své genetické různorodosti, v poslední době se ale tento pokles zastavil. ČTK to dnes sdělila Eliška Zvolánková z Akademie věd ČR (AV ČR).
 

Rysové byli v minulosti v Česku zcela vyhubeni. Jejich návratu pak významně pomohlo vypuštění v 70. a 80. letech na Šumavě a v sousedním Bavorském lese. Okraj druhé - původní karpatské - populace v současnosti zasahuje na území CHKO Beskydy na východě republiky. Získat informace o stavu obou populací této vzácné a skrytě žijící šelmy je pro vědce a ochranáře obtížné.

"Česko-bavorsko-rakouská populace byla stejně jako mnohé další reintrodukované populace v západní a střední Evropě založena z poměrně malého počtu vypuštěných rysů a je od ostatních populací izolovaná, což potvrdil náš výzkum," uvedla vedoucí genetického monitoringu rysa z AV ČR Jarmila Krojerová. Podle ní to může vést k vyššímu riziku páření mezi blízce příbuznými jedinci, a tedy k projevům škodlivých mutací. Hrozí omezení adaptivního potenciálu populace. Rysové se nebudou umět přizpůsobit změnám prostředí nebo mohou mít sníženou schopnost odolat novým nemocem.

Zásadní je pro vědce sledování genetické variability, která vypovídá o tom, zda je rysí populace aktuálně ohrožena a je potřeba do ní uměle zasahovat. "Ačkoliv naše výsledky potvrdily nízkou genetickou diverzitu populace, překvapivým zjištěním bylo, že ke ztrátě asi 25 procent genetické diverzity došlo v průběhu prvních 15 let po jejím založení a v posledních 20 letech se již populačně-genetické parametry moc nemění," uvedla Krojerová.

V západní a střední Evropě sílí snahy posilovat populace vypouštěním nových rysů odchycených v jiných oblastech nebo pocházejících z chovů v zoologických zahradách. Podle vědců ale zatím genetická data neukazují, že by byl takový zásah na Šumavě nutný a populaci by mohl spíše uškodit.

Na české straně hranice bylo v minulosti vypuštěno 17 rysů, na bavorské straně jich bylo méně než deset. Vědci míní, že populace je v lepším stavu než některé jiné, které rovněž vznikly vypouštěním zvířat, například dinárská ve Slovinsku a Chorvatsku. "Zde nízký celkový počet šesti navíc vzájemně příbuzných zakladatelů a legální lov po počátečním růstu populace pravděpodobně způsobil pokles genetické diverzity a velikosti populace pod kritickou hranici. Dostal tak tuto populaci do spirály, která může vést až k jejímu vymření," uvedli vědci. Proto jsou nyní ve Slovinsku a Chorvatsku vypouštění rysové odchycení na Slovensku a v Rumunsku.

V česko-bavorsko-rakouské populaci žije podle posledního sčítání zhruba 120 zvířat. Ohrožuje je pytláctví i stále častější srážky s auty. "Pro udržení dlouhodobé životaschopnosti populace v takto geograficky limitovaném prostředí, je třeba zlepšit průchodnost krajiny a pomoci tak přirozenému propojení s okolními populacemi, aby došlo k přirozenému genovému toku, a tím ke zvýšení genetické diverzity. Tak by se populace mohla stát zcela soběstačnou a dobře fungující," dodala Josefa Volfová z Hnutí DUHA Šelmy.

Rys ostrovid je největší kočkovitá šelma žijící na českém území. Je to plachá a samotářsky žijící šelma. Loví menší kopytníky. Svou kořist překvapuje rychlým útokem ze zálohy. Vyniká bystrým zrakem a má také výtečný sluch. Je chráněným druhem a patří mezi silně ohrožená zvířata.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (26)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Karel Zvářal

Karel Zvářal

5.4.2023 12:35
Jestliže je populace zdravá, není nutno do ní zasahovat (maximálně snad 1-2 kusy nové). Z hornatého jihu, kde rys byl loni zvířetem roku, těžko přijdou nové geny, všichni vědí proč. Buďme proto rádi za současný stav. Dalším pozorováním nemalé populace (120 je pěkný úspěch!-) se buďto potvrdí nebo vyvrátí nutnost do ní uměle zasahovat. Pokud zvířata jsou vitální a normálně se množí, mohou dál žít v bezzásahovém režimu.
Odpovědět
Sl

Slovan

5.4.2023 13:59 Reaguje na Karel Zvářal
Zní to neuvěřitelně, ale SOUHLASÍM!
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

5.4.2023 14:34 Reaguje na Slovan
Už jsem to uváděl vícekrát, jsem pro školení vlků střelnou zbraní (regulaci) tam, kde působí opakovaně škody. Ta smečka víc kusů dotrhá, než sežere. Současný stav v ČR (170-200) bych považoval za optimální, neb šířením do vnitrozemí a plošným plocením pastvin bychom krajinu totálně zneprůchodnili. Což by určitě nebyla výhra pro žádnou zvěř, nejen migrující šelmy.

Rys působí škody mnohem menší, jsem pro plnou náhradu. On spíše bude obsazovat nová teritoria, a tam lze uvažovat o "novém genu", který se starými časem propojí. Rys loví téměř výhradně v lese, takže na stavy (zejména) srnčí a dančí zvěře působí nenápadně, ale jistě.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

5.4.2023 14:48 Reaguje na Karel Zvářal
Ten počet vlků u nás je nesmyslně velký, když to porovnám třeba se Švédskem, které má zhruba stejně velkou populaci vlků a rozlohu země šestkrát větší.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

5.4.2023 14:58 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Jak říkám, naředit v místech současného výskytu, oni se časem usídlí i na dosud neobsazených místech. Rysa může přibýt 2-3 násobně, tam to reguluje hlavně doprava a potloukající se kocouři.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

5.4.2023 15:31 Reaguje na Karel Zvářal
Podle mě švédský model funguje mnohem lépe než ten náš. Švédové, na rozdíl od našich ekokreténů, vědí, kolik je únosná hranice vlků v krajině. Tady existuje jediné řešení. Vystřílet vlky v místech, kde dělají škody. Jsou to šelmy a tudíž brzy pochopí, že jsou lokality, kde je jejich přítomnost nežádoucí. Je zajímavé, že rys je rovněž velká šelma, přičemž škody na domácím zvířectvu nedělá.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

5.4.2023 15:46 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Myslím, že tady fracek drží hubu, protože jak Švédi, tak středoevropské (alpské) země velké šelmy regulují, někdy až zbytečně moc, přitom s "komoušskými metodami" se nepotkali ani náhodou. Takže ten kompromis u nás je víc než nutný, nechceme-li mít z republiky zadrátovaný blbistán. Do Rumunů všichni šijí za občasný nelegální odstřel, ale nechat si dovézt skupinu huňáčů nikdo z nich nechce. A ten rys je ze všech šelem nejmíň problémový.
Odpovědět
Sl

Slovan

5.4.2023 16:01 Reaguje na Karel Zvářal
Které alpské země (mimo FR) máte namysli?
Rakousko - NE
Itálie - NE
Švýcarsko - NE
Německo - NE
Slovinsko - NE

Ve Švédsku si to dokázala protlačit silná lovecká lobby, která má nemalé zastoupení u pravicových stran v nynější vládě. Na druhou stranu se jim nepovedlo protlačit snížení ze současných 450-500 na směšných 150. Očekávám, že se současnými kvótami bude tamní populace stagnovat na současných stavech.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

5.4.2023 19:36 Reaguje na Slovan
Ve Švédsku silná lovecká lobby protlačila kvóty na lov vlků a vlci tam nedělají skoro žádné škody. U nás hysterická ekoteroristická lobby protlačila absolutní zákaz lovu vlků a škody jimi způsobené jdou do miliónů. Který model je správný?
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

5.4.2023 19:53 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Švédové vědí co dělají, a dělají to LEGÁLNĚ. Zatímco jinde na papíře je NE, NE, NE! (he he he),... a jak potom smutně působí podobné větičky:

"Several wolves have already migrated into Switzerland... One wolf has been living in the Surselva region of Graubünden for several years."
Odpovědět
Sl

Slovan

6.4.2023 10:17 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
“ekoteroristická” :-D Jste vtipálek.
Šup sem s odkazy (na to Švédsko). Díky…
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

6.4.2023 10:50 Reaguje na Slovan
A jak mám nqazvat ekomagora z hnutí Duha, který loni komentoval 60 zabitých ovcí za jediný měsíc na Jablunkovsku, že to je přehnaná hysterie? Tady máte odkaz, i když při svém vzdělání byste si ho byl schopen najít sám.
https://www.svetmyslivosti.cz/monitor-tisku/14964-k-regulaci-pocetnich-stavu-vlka-ve-skandinavii-se-letos-prida-i-finsko
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

6.4.2023 11:39 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Zajímalo by mě, kdo z těch ochranářů je tak osvícený, že chová soby jako potravu pro vlky. Že jim třeba do toho parku vozí seno, aby měli vlci jistý zdroj a nemuseli lovit jinde (to byl jen vtip-).

S těmi jejich "slíbenými kvótami" jsou směšní. Mají to řešit dovozem (občasným prohozením) genů vzdálených populací, a nemusí mít potom strach o nějakou genetickou depresi.
Odpovědět
Sl

Slovan

6.4.2023 13:35 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Vy nikomu extrémismus nevyčítejte, sám se tak chováte.

Ten článek jsem i přečetl. Kde máte ale tu informaci, že vlci ve Švédsku "nedělají skoro žádné škody" a to navíc díky letošní lovecké sezoně? Já nic takového fakt nenašel, ale určitě mě na tu část odkážete.

Regulace vlků je možná v nemálo zemích, nicméně nikde lov nemůže ohrozit životaschopnost tamní populace. Nebezpečnou výjimkou je pouze Norsko, jejichž politiky bych za to nakopal doprdele (tam je to v tomto případě ukázkový extrémismus). Dál se opakovat nebudu, můj názor jsem popsal o kousek níž dost jasně na pochopení.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

6.4.2023 15:19 Reaguje na Slovan
Protože mi není fuk osud chovatelů, kterým hystericky chránění vlci decimují stáda, jsem podle Vás extrémista.
Co na to říká Váš psychiatr?
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

6.4.2023 20:51 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
U chovatelů, kteří svá stáda zodpovědně chrání, jsou škody způsobené vlky zanedbatelné.
Odpovědět
Sl

Slovan

7.4.2023 16:47 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
“Vystřílet vlky v místech, kde dělají škody.”

Tohle není nic jiného, než extrémismu v plné parádě. Já myslel, že by měla stačit regulace a řekněme “učení bičem”, nikoli celková likvidace druhu v jakékoli oblasti výskytu. Ty škody totiž budou dělat vždy, stejně jako každé jiné zvíře - srna, divočák, bobr, liška atd. atd.
Tam je vám to ale, s prominutím, u prde*e, tam to totiž není VLK!
Odpovědět
Sl

Slovan

5.4.2023 15:44 Reaguje na Karel Zvářal
Víte, ona ta regulace vlka dříve či později přijde. I AOPK si je toho moc dobře vědoma, protože v naší krajině ochrana přírody musí chtě nechtě balancovat mezi zájmy jejími a zájmy chovatelů (v tomto případě.). Problém vlka je to, co tvrdíte - že potrhá více kusů než reálně sežere a nejhorší je, že tyhle potrhané kusy musí být často utraceny. Kdyby ulovil, odnesl a sežral jeden kus, pravděpodobně by byl problém řádově menší. Vědci tomuto chování stále úplně nerozumí, byť teorie jsou, ale bohužel se děje. Každopádně stejně jako ochránci musí chápat chovatele, měl by se dít i opak - tedy chovatelé by si měli svá stáda skutečně chránit co nejlépe a zvlášť tam, kde je vlk roky potvrzený. Chovatele, kteří i s tímto vědomím opatření i tak neudělají považuji za nezodpovědné. Já jsem prostě rád, že se vlk vrátil, patří sem a měl by být součástí naší přírody stejně jako srnec nebo jelen. V rozumných počtech, samozřejmě.

S rysem opět souhlas.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

5.4.2023 16:51 Reaguje na Slovan
Problém je jednoduchý. Ovce nemají kam a jak uprchnout. Vlci v přírodě doženou a strhnou jeden kus. V ohradě před nimi prchá chaoticky a stále dokola mnoho, pud je nutí pronásledovat a napadat utíkající. I pes strašně rád pronásleduje prchajícího.
Odpovědět
pp

pavel peregrin

6.4.2023 06:15 Reaguje na Slavomil Vinkler
To samé třeba udělá kuna v ohradě s bažanty. Zabije jich bez potřeby hodně.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

6.4.2023 09:18 Reaguje na pavel peregrin
A pojem "liška v kurníku" hovoří o témže. Jinými slovy - je třeba držet predátory co nejdál od hospodářských zvířat, abychom minimalizovali škody. i za cenu, že se predátoři lokálně vyhubí.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

6.4.2023 09:34 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Taková liška či kuna jsou prakticky nevyhubitelné. Picnete jednu, do měsíce už tam lašuje sousedka, která vycítila volné teritorium. Je to věčný boj, který dnešní myslivečci odmítají akceptovat. A těch pár zodpovědných specialistů s často desítkami úlovků na to nestačí.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

5.4.2023 14:12 Reaguje na Karel Zvářal
Ale žádný bezzásah. Je třeba snížit množství zástřelů a množství zabití rysů na silnici. A taky zvýšit počet spásačů, jako hlavní potravy. Navíc koexistence s vlky nebude příměří.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

6.4.2023 09:19 Reaguje na Slavomil Vinkler
Koexistence s vlky funguje leda přes miřidla ostře nabité střelné zbraně.
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

6.4.2023 20:55 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
A nebo díky dobrému zabezpečení chovů hospodářských zvířat.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

8.4.2023 18:47
Rys je jediná z velkých šelem, která opravdu i do kulturní krajiny patří.
Je to specialista na volně žijící zvěř a neloví ze zábavy, ale k obživě.
Spokojí se s jedním kusem, který zkonzumuje téměř beze zbytku, pokud není
od kořisti vyplašen a nebo mu není "ukradena" jinými predátory. Ono to
vysazování z odchytů z volné přírody beru jako oživování krve, ale z
umělých odchovů jako v Polsku to považuji za pitomost. Pak se rys toulá
po vesnicích a vzbuzuje v lidech odpor vůči takovým poloochočeným rysům.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist