https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/chile-ma-velky-potencial-v-udrzitelnych-energiich-mini-velvyslanec-bechny
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Chile má velký potenciál v udržitelných energiích, míní velvyslanec Bechný

4.9.2023 01:15 | PRAHA (ČTK)
Chile je pro Evropskou unii i Českou republiku velmi perspektivní zemí pro spolupráci, má velký potenciál zejména v oblasti udržitelných energií. Tato jihoamerická země se chce také stát jedním z hlavních vývozců zeleného vodíku, který vzniká s použitím energie z obnovitelných zdrojů. Má také zájem o evropské technologie těžby lithia, které jsou šetrné k životnímu prostředí. Řekl to v rozhovoru s ČTK český velvyslanec v Chile Pavel Bechný. Chile je už nyní třetím nejvýznamnějším obchodním partnerem Česka v latinskoamerickém regionu, po Mexiku a Brazílii.
 

"Chile je jedním z nejvýznamnějších vývozců mědi na světě, k tomu se nyní přidává vládní koncepce budování kapacit zeleného vodíku a letos prezident Gabriel Boric vyhlásil také novou koncepci lithia, jehož má země velmi významné zásoby," řekl Bechný.

Velvyslanec také zdůraznil, že Chile je důvěryhodný, stabilní a čitelný obchodní partner, který má liberální obchodní politiku, je ekonomicky a politicky stabilní zemí a není ve sféře vlivu žádné velké země. "Důležité je také to, že v Chile je předvídatelné investiční prostředí a není tam velká míra korupce," dodal.

V situaci, kdy Evropa hledá alternativní zdroje surovin, je podle Bechného Chile ideálním partnerem. "Tato země má extrémně výhodné podmínky pro fotovoltaické elektrárny na severu a příhodné podmínky pro budování parků větrné energetiky na jihu. A právě to hodlá chilská vláda podporovat a velmi stojí o to, aby se na tom podílely evropské firmy," uvedl český velvyslanec.

Chile se chce nejpozději do roku 2040 stát jedním z hlavních vývozců zeleného vodíku. "Jenže to znamená vybudovat nejen výrobní kapacity, ale i transformační a převozní stanice. A v tom jsou právě šance pro naše firmy," domnívá se Bechný. Česko podle něj může nabídnout zkušenosti například ze strojního průmyslu.

Součástí jednoho ze čtyř desítek prioritních projektů chilské vlády bude i česká společnost Solek Group, která už v Chile působí od roku 2016 v oblasti solárních elektráren. Podle Bechného se bude podílet na projektu, v němž energie vyrobená v elektrárně Leyda bude napájet výrobu zeleného vodíku, který se spotřebuje v přístavu San Antonio. Přístav se má modernizovat a má být jakýmsi pilotním projektem v této sféře podnikání.

Kvůli spolupráci v odvětví výroby zeleného vodíku přišla Evropská unie s iniciativou Team Europe Green Hydrogen, která by měla pomoci financovat projekty v Chile. "A to je znovu příležitost pro naše firmy," uvedl Bechný. Připomněl také, že ČR se podílela na jednání o modernizaci obchodní dohody EU s Chile. Jednání byla dokončena právě za loňského českého předsednictví v EU a podpis dohody se očekává koncem letošního roku za nynějšího španělského předsednictví EU.

Povolení k těžbě lithia v Chile mají už firmy ze Spojených států a Číny. Podle Bechného ale chilská vláda jasně řekla, že má zájem o evropské technologie šetrné k životnímu prostředí. EU nyní dováží přes 90 procent lithia z Číny, což by mohla změnit právě spolupráce s Chile.

Velvyslanec Bechný vidí široké možnosti spolupráce. "Pro firmy připravujeme další cesty, už loni jsme měli loďařskou či železniční misi. Letos se chystala návštěva podnikatelů v oblasti životního prostředí s ministrem (Petrem) Hladíkem, ale nakonec byla bohužel zrušena," řekl Bechný. "Uvidíme, kdy se podaří najít náhradní termín," dodal.

Kromě Solek Group působí v Chile například také palírna Jelínek, která je tam už od roku 2008, a parní turbína společnosti Doosan Škoda Power pohání v Chile solární elektrárnu.

"V současné době připravujeme další investici, a to společnosti Retex z Moravského Krumlova, která by chtěla postavit továrnu na zpracování textilního odpadu," uvedl velvyslanec Bechný.Textilní odpad je nyní vyvážen do pouště a zapalován. Projekt firmy Retex nabízí ekologické řešení jeho zpracování. Z odpadu vyrobené geotextilie se pak mohou využívat například v chilském důlním průmyslu, k výrobě textilií pro stavbu zelených střech, případně by se mohly také s chilským partnerem prodávat do Brazílie k výrobě automobilových koberců, řekl ČTK Bechný.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist