https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/chile-schvalilo-dohodu-jez-ma-jako-prvni-na-svete-chranit-ekologicke-aktivisty
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Chile schválilo dohodu, jež má jako první na světě chránit ekologické aktivisty

1.6.2022 12:56 | SANTIAGO DE CHILE (ČTK)
"Nikdo nemůže vyřešit klimatickou krizi a chránit biodiverzitu sám, buď to zvládneme společně, nebo necháme našim dětem neobyvatelnou planetu," uvedla chilská ministryně životního prostředí Maisa Rojasová.
"Nikdo nemůže vyřešit klimatickou krizi a chránit biodiverzitu sám, buď to zvládneme společně, nebo necháme našim dětem neobyvatelnou planetu," uvedla chilská ministryně životního prostředí Maisa Rojasová.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Chilský parlament v úterý schválil takzvanou dohodu z Escazú, která je první latinskoamerickou dohodou o ochraně životního prostředí a jedinou na světě, v níž se země zavázaly chránit ekologické aktivisty. Latinská Amerika je regionem, kde umírá nejvíce ochránců životního prostředí a půdy. Informovala o tom agentura EFE.
 

"Nikdo nemůže vyřešit klimatickou krizi a chránit biodiverzitu sám, buď to zvládneme společně, nebo necháme našim dětem neobyvatelnou planetu," uvedla chilská ministryně životního prostředí Maisa Rojasová, která je členkou vlády nejmladšího prezidenta v chilské historii. Šestatřicetiletý prezident Gabriel Boric rovněž výrazně podporuje ochranu životního prostředí, která je zakotvena i v nové ústavě, o níž mají Chilané hlasovat v zářijovém referendu.

Dohoda z Escazú, nazvaná podle města v Kostarice, kde byla v roce 2018 podepsána, zavazuje státy regionu mimo jiné k poskytování informací týkajících se životního prostředí, k zajištění účasti veřejnosti na rozhodování o ekologických otázkách i k zajištění bezpečnosti ekologických aktivistů. V platnost vstoupila loni v dubnu a Chile se po formálním dokončení procesu prezidentem stane 13. zemí z pětadvaceti signatářů, která ji ratifikuje. Dosud to udělaly Antigua a Barbuda, Argentina, Bolívie, Ekvádor, Guyana, Mexiko, Nikaragua, Panama, Uruguay a karibské ostrovní státy Svatý Vincenc a Grenadiny, Svatý Kryštof a Nevis a Svatá Lucie.

K zemím s největším počtem zabitých ekologických aktivistů patří Kolumbie, kde bylo v roce 2020 podle nevládní organizace Global Witness zavražděno přes šest desítek ochránců půdy a životního prostředí. Mnozí z nich bránili území před gangy snažícími se ovládnout místa s poli koky (kvůli produkci kokainu) a ilegální těžbě. Kolumbie dohodu z Escazú podepsala, ale dosud neratifikovala. Stejně jako ji dosud neratifikovala Brazílie, jejíž krajně pravicový prezident Jair Bolsonaro proslul tím, že upřednostňuje ekonomické zájmy před ekologickými, za což si vysloužil od některých obvinění z "ekocidy".

Letos v říjnu se ale v Brazílii konají prezidentské volby, v nichž má zatím podle průzkumů šanci porazit Bolsonara levicový exprezident Luiz Inácio Lula da Silva. Rovněž Kolumbii čeká letos změna prezidenta, jímž by se mohl poprvé v historii země stát levicový politik.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (4)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Karel Zvářal

Karel Zvářal

1.6.2022 13:14
Kdy to řachne v těchto despociích, co na to říká politruk? Ale aspoň v Chile si můžou pískat.
Odpovědět

Jirka Černý

1.6.2022 16:55
Většina těchto zemí není schopna zajistit ani základní bezpečnost běžným občanům. Je naprosto nereálné zajistit v tomto regionu bezpečnost někomu kdo bude kazit kšeft njaké zájmové skupině a je celkem jedno jestli se jedná o narkomafii, ilegální těžaře, ilegální prospektory atd. Například Mexická narkomafie nemá vůbec problém regulérně válčit s policií i armádou, obvzlasť když díky svým astronomickým ziskům má nejmodernější možnou výzbroj což jim nebrání pro efekt odvést kus práce starou dobrou mačetou. V tomto prostředí slibovat ochranu každému samozvanému ochránci čehokoliv je jen hazard s jeho životem.
Odpovědět
Kamil Krabice

Kamil Krabice

1.6.2022 20:44 Reaguje na Jirka Černý
Známá bydlela nejaký čas v Ekvádoru, hlavním městě, lepší čtvrti. Nemohla ani vyjít na ulic, třeba jít si zaběhat - riziko že přijdete o hodinky, minimálně. Pak to vzdala.
Nicméně zkušenosti s multi kulti k nezaplacení. Aspon pak víte co doma nechcete.
Odpovědět
kk

karel krasensky

1.6.2022 20:17
Zachraníš ekologa,zničíš krajinu-šumavské lesy
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist