https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/chko-kokorinsko-machuv-kraj-zajima-vice-turistu-i-kvuli-vlkum
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

CHKO Kokořínsko - Máchův kraj zajímá více turistů. I kvůli vlkům

22.3.2016 11:19 | MĚLNÍK (ČTK)
Výskyt vlků se snaží správa CHKO sledovat například pomocí fotopastí, ale i zkoumáním stop
Výskyt vlků se snaží správa CHKO sledovat například pomocí fotopastí, ale i zkoumáním stop
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | CHKO Kokořínsko
Čtyřicet let od vyhlášení oslavila 19. března Chráněná krajinná oblast (CHKO) Kokořínsko. Před dvěma lety se navíc rozrostla o Máchův kraj. Chráněné území láká čím dál více turistů. Důvodem je podle Správy CHKO i potvrzený výskyt vlků. Loni oblast navštívilo minimálně 35 000 návštěvníků.
 

Smečka vlků, která se pohybuje v regionu kolem Doks, je už sedmičlenná a vlci jsou jedním z hlavních "taháků". Lidé si nyní podle Marcely Holubové ze Správy více všímají a pravidelně hlásí, kde vlky spatřili. Právě je období rozmnožování, takže není vyloučeno, že se smečka rozroste. "Dozvíme se to nejdříve na podzim," uvedla Holubová. Výskyt vlků se snaží správa CHKO sledovat například pomocí fotopastí, ale i zkoumáním stop. Vlci byli viděni například i v Lobči.

Letos správa CHKO chystá pro školy terénní výukový program na téma vlků, který se bude odehrávat kolem Břehyňského rybníka. Na podzim pak plánuje akci poslouchání jelenů v říji u Novozámeckého rybníka.

Velký zájem mají turisté i místní obyvatelé také o vybudované vyhlídkové molo u Národní přírodní památky Swamp, která je tvořena severní a východní zátokou Máchova jezera.

Velký zájem mají turisté i místní obyvatelé také o vybudované vyhlídkové molo u Národní přírodní památky Swamp
Velký zájem mají turisté i místní obyvatelé také o vybudované vyhlídkové molo u Národní přírodní památky Swamp

Do péče o přírodu se podle zástupce ředitele Správy CHKO Michala Smrže ve větší míře zapojují i obce z CHKO, s pomocí evropských dotací se podílejí na údržbě zeleně a vodních ploch.

CHKO Kokořínsko byla vyhlášena 19. března 1976, nyní má rozlohu 410 km2. O oblast Máchova kraje byla CHKO rozšířena 1. září 2014. Ve stejném roce tu byl potvrzen výskyt vlka, který se do kraje vrátil po více než sto letech.

Pro Kokořínsko jsou typické pískovcové skalní útvary, skalní města, sevřená údolí a mokřady. Zdejší pískovcový reliéf s netradičními skalními útvary je unikátní mezi všemi pískovcovými oblastmi v ČR. Oblast se vyznačuje velkou variabilitou ekosystémů na poměrně malé ploše.

V Máchově kraji jsou místa, která nemají daleko od prapůvodní divočiny - slatiny a rašeliniště, hluboké bučiny a podmáčené lesy. Důležitou součástí jsou také místa, která vytvořili lidé, například louky a rybníky - vedle Máchova jezera například Novozámecký, Břehyňský a Hradčanské. Oblast je také významnou zásobárnou podzemní vody.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

PK

Peter Kobra

24.3.2016 21:40
To tým vlkom pomúže.....
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist