https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/chko-zelezne-hory-stale-hleda-koexistenci-s-obyvateli-uzemi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

CHKO Železné hory stále hledá koexistenci s obyvateli území

6.4.2021 16:30 | NASAVRKY (ČTK)
"Se změnou zonace se například hodně zmenšila plocha druhé zóny v lesích. Počet segmentů nejvíce chráněné první zóny se zmenšil a jednotlivé současné segmenty jsou spíše větší. Přesně víme, kde jsou ta nejcennější místa, těm se věnujeme a v jiných oblastech činnost hospodářů a vlastníků tolik neregulujeme," uvedl vedoucí správy.
"Se změnou zonace se například hodně zmenšila plocha druhé zóny v lesích. Počet segmentů nejvíce chráněné první zóny se zmenšil a jednotlivé současné segmenty jsou spíše větší. Přesně víme, kde jsou ta nejcennější místa, těm se věnujeme a v jiných oblastech činnost hospodářů a vlastníků tolik neregulujeme," uvedl vedoucí správy.
Licence | Volné dílo (public domain)
Ani po třech desítkách let od vzniku Chráněné krajinné oblasti (CHKO) Železné hory nejsou vztahy mezi její správou a obyvateli přírodně cenného území vždy idylické. Spory vznikají například kvůli snahám rozšířit zastavěná území obcí nebo vzhledu novostaveb. Na druhé straně se správě díky novému rozdělení zón podařilo najít kompromis mezi ochranou přírody a způsobem hospodaření v lesích a na zemědělské půdě.
 

Názor na CHKO se u obcí často odvíjí od ovlivňování výstavby a tvorby územních plánů. Správa tuto oblast reguluje a stanovuje mantinely, jak mají domy vypadat a v jakých místech je možné je postavit. Postupně se ale sporům obrousily hrany. "Mohli nás dříve vnímat jako blok rozvoje, lidé se třeba nakonec rozhodli, že si postaví svůj dům snů jinde než v CHKO, když musí projekt přizpůsobit regulativům pro výstavbu. S odstupem času jsou ale starostové většinou rádi, že výstavbu vedeme k určitému jednotícímu charakteru, který vychází z místních tradičních forem," řekl ČTK vedoucí Správy CHKO Vlastimil Peřina.

Jako příklad uvádí výstavbu rodinných domů v Rabštejnské Lhotě poblíž Chrudimi, která je pro mnoho lidí atraktivní lokalitou. Nejdříve vznikla nová čtvrť v severní části, v posledních letech se staví na jižním konci. "Zatímco dřív nám lidé vyčítali, že jim něco nechceme povolit, teď se na nás občas zlobí, že jsme povolili až moc moderní stavby a že regulace není dostatečná," uvedl Peřina. Podle něj jsou nyní vztahy s většinou obcí korektní.

Od roku 2016 platí nové rozdělení území CHKO do čtyř zón ochrany. Předtím používané vymezení neodpovídalo tomu, v jakém stavu je dnes příroda a krajina Železných hor. "Se změnou zonace se například hodně zmenšila plocha druhé zóny v lesích. Počet segmentů nejvíce chráněné první zóny se zmenšil a jednotlivé současné segmenty jsou spíše větší. Přesně víme, kde jsou ta nejcennější místa, těm se věnujeme a v jiných oblastech činnost hospodářů a vlastníků tolik neregulujeme," uvedl Peřina.

Podle něj byly v průběhu existence CHKO převedeny velké plochy orné půdy na louky s šetrnějším hospodařením. V dobré stavu je také síť maloplošných zvláště chráněných území, rozšířily se třeba populace vzácných divokých gladiol mečíků střechovitých. Na území také nevznikla žádná fotovoltaická elektrárna na zemědělské půdě nebo větrná elektrárna. Díky dohodě s podnikem Lesy České republiky o bezzásahovém režimu vzniká postupně v roklích kolem hradu Lichnice unikátní prales.

Problémem zůstává intenzivní velkoplošné zemědělství s negativními dopady zejména na populace hmyzu a drobných živočichů. CHKO se také musí stále bránit rostoucím tlakům na další výstavbu chat. Velkou výzvou v dalších letech bude obnova lesních porostů po nynější kůrovcové kalamitě a zadržení vody v krajině co možná nejpřirozenějšími postupy.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (9)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Sl

Slovan

6.4.2021 13:39
Na území všech CHKO nějaká regulace být prostě musí. Jsou to pro bydlení většinou atraktivní lokality a bez té regulace by se ta místa za chvíli zničila - to je prostě realita a s ní musí ochrana přírody dnes pracovat. Samozřejmě musí být ona regulace v rozumných mezích. Je to ale úplně stejné, jako když začne na nějaký kopec chodit hodně lidí - takové místo ztratí nejenom klid a přirozenost, ale i samotné kouzlo, které mělo a kvůli kterému se vlastně stalo známé.

Jen "doufám", že se od některých mudrců kritizujících malou regulaci např. na Šumavě dozvíme, že tady je to naopak špatně a že CHKO jen zbytečně "buzeru*e" lidi...
Odpovědět
kk

karel krasensky

6.4.2021 19:59
Pokud tam mají vzniknout stabilní porosty při obnově po kalamité je bezpodmínečné nutno zalesnovet douglaskou,akátem a dubem červeným
Odpovědět
bu

běžný uživatel

6.4.2021 22:06 Reaguje na karel krasensky
To je ale blbost....
Odpovědět

Jirka Černý

6.4.2021 20:27
Jsem moc rád že žiji v místě naprosto neatraktivním pro ekology a památkáře.
Odpovědět
bu

běžný uživatel

6.4.2021 22:08 Reaguje na Jirka Černý
Ale do atraktivních míst pro ekology a ochranáře jistě rád jezdíte, ne? Na dovolenou, vydechnout si......
Odpovědět

Jirka Černý

7.4.2021 05:29 Reaguje na běžný uživatel
Po pravdě ani moc ne, raději vojenské prostory kde je větší klid, bývalé vojenské prostory kde už je bohužel klid menší a pak Krušné hory tam je zatím klid.
Takže zbývá České Švýcarsko.
Odpovědět
Sl

Slovan

7.4.2021 10:58 Reaguje na Jirka Černý
Tím chcete říct, že ty vojenské újezdy nebo Krušné hory nejsou pro ochranáře atraktivní? Zajímavá úvaha pokud jste to tak myslel...
Odpovědět

Jirka Černý

7.4.2021 12:29 Reaguje na Slovan
Bohužel jsou.
Odpovědět
Sl

Slovan

7.4.2021 15:28 Reaguje na Jirka Černý
Naštěstí jsou.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist