https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/chovy-se-budou-muset-hlasit-od-tri-fen-schvalila-vlada
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vláda schválila hlášení chovů od tří fen a chov hmyzu jako hospodářských zvířat

12.3.2019 06:20 | PRAHA (ČTK)
Veterináři evidují na 900 chovatelů pěti a více fen, za nesplnění nahlašovací povinnosti už uložili od předloňského listopadu sankce ve 40 případech, uvedlo ministerstvo zemědělství.
Veterináři evidují na 900 chovatelů pěti a více fen, za nesplnění nahlašovací povinnosti už uložili od předloňského listopadu sankce ve 40 případech, uvedlo ministerstvo zemědělství.
Pravidla pro chov psů se zpřísní, lidé budou muset hlásit veterinářům chovy od tří fen. Novinku obsahuje novela veterinárního zákona, kterou dnes schválila vláda. Informovalo o tom ministerstvo zemědělství. V současnosti se musí chov hlásit od pěti fen starších jednoho roku, tuto povinnost přinesla novela platící od předloňského listopadu. Zpřísňování se zavádí kvůli takzvaným množírnám, tedy místům, kde žijí psi nebo další zvířata za účelem zisku z jejich prodeje. Často v nich pobývají ve špatných životních podmínkách. Novela také zavádí možnost chovu hmyzu pro lidskou spotřebu nebo na výrobu bílkovinných produktů.
 

"Cílem návrhu je jednoznačná právní úprava chovu hmyzu určeného k lidské spotřebě nebo k výrobě zpracované živočišné bílkoviny. A spolu se stanovením podmínek pro výrobu produktů z hmyzu určeného k lidské spotřebě je cílem také odstranění administrativních překážek např. pro provozování tzv. zážitkových degustací hmyzu v restauracích," uvádí důvodová zpráva novely. Na hmyz by se tak mělo hledět jako na hospodářské zvíře.

V ČR se běžně prodávají cvrčci ve zverimexech jako potrava například pro gekončíky nebo chameleony. V tomto případě nejsou považováni za potravinu pro lidi, právní úprava by se jich tak týkat neměla. V ČR je zhruba sedm prvovýrobců hmyzu. "Dopad na prvovýrobce bude mít zařazení hmyzu mezi hospodářská zvířata. Tito chovatelé budou muset plnit povinnosti stanovené veterinárním zákonem chovatelům hospodářských zvířat," uvádí důvodová zpráva.

Zpřísní se podmínky pro chovatele psů, budou mít sedm dní na to, aby nahlásili veterinářům informace o tom, že chovají více než tři feny starší roku. Pokud se sníží počet chovaných fen pod tři, bude to také povinné do týdne nahlásit. Pokud bude v jedné domácnosti více chovatelů, bude mít oznamovací povinnost pouze jeden z nich. "V kontrolní praxi je možné se setkat s tvrzením kontrolovaných osob, že psi v domácnosti patří různým chovatelům, typicky rodinným příslušníkům, a počet psů jednoho chovatele tedy nepřesahuje zákonem stanovenou hranici. Cílem návrhu je tedy zamezit obcházení zákona a snahám vyhnout se oznamovacím povinnostem a veterinárním kontrolám," uvádí zpráva.

Oznamovat chov nebudou muset útulky pro zvířata, hotely a penziony pro zvířata, ozbrojené nebo bezpečností sbory nebo chovatelé vodících nebo asistenčních psů. Veterináři evidují na 900 chovatelů pěti a více fen, za nesplnění nahlašovací povinnosti už uložili od předloňského listopadu sankce ve 40 případech, uvedlo ministerstvo.

Novela také stanoví, že informace, které jsou nezbytné k ochraně zdraví lidí nebo zvířat, byly umístěné v letácích nebo na plakátech na dobře viditelných místech. Vlastníci, nájemci nebo provozovatelé to budou muset umožnit.

Provozovatelé jatek, kde není stálý veterinární dozor, budou hlásit dodávku jatečných zvířat tři dny dopředu. "V kontrolní praxi se ukazuje jako zcela nedostatečné ohlašovat dodávku jatečných zvířat 24 hodin předem, zejména v případech, kdy by se porážka měla uskutečnit ve dni následujícím po dni pracovního volna," uvádí důvodová zpráva.

Pokud nyní novelu zákonodárci schválí, měla by začít platit zhruba v polovině prosince letošního roku.

Podle úřadu se nyní dokončuje také novela zákona na ochranu zvířat proti týrání. Ministerstvo v ní navrhuje zavést evidenční list vrhu štěňat, který by byl chovatel povinen uchovávat. Při prodeji nebo darování štěněte by musel předat novému majiteli informace o dosavadním způsobu krmení štěněte a popis péče o něj. Za rozmnožování psů nebo koček v množírně bude hrozit pokuta až do 500.000 korun, slibuje úřad.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist