https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/cina-chce-do-konce-roku-zakazat-obchod-se-slonovinou-ma-to-ale-hacek
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Čína chce do konce roku zakázat obchod se slonovinou. Má to ale háček

3.1.2017 01:32 | PRAHA (Ekolist.cz)
Slonovina zabavená Českou inspekcí životního prostředí při cestě z Afriky do Asie.
Slonovina zabavená Českou inspekcí životního prostředí při cestě z Afriky do Asie.
Foto | Martin Mach Ondřej / Ekolist.cz
Čínská provládní tisková agentura Xinhua na samém sklonku roku 2016 oznámila záměr své země opustit dosavadní model nakládání se slonovinou. Ano, Čína se skutečně má přiřadit k zemím, ve kterých již nebude obchod se slonovinou za běžných podmínek možný. Definitivní platnosti nabude toto vládní rozhodnutí s koncem roku 2017. O celé události referuje například zpravodajství Al Jazeera.
 

Mezinárodní organizace zabývající se ochranou životního prostředí označují tento chvályhodný přístup za „historický, unikátní, dlouho netrpělivě očekávaný a dosavadní pravidla hry zcela měnící.“ Proč? Padesát let dobře míněné snahy o záchranu slonů se dosud míjelo účinkem, protože Čína nechtěla na mezinárodní regulaci obchodu se slonovinou přistoupit. Přitom prakticky 70 % veškeré poptávky po slonovině vycházelo právě z této země. Ročně je pytláky zabito na 20 000 slonů, a ve volné přírodě jich zbývá už jen asi 415 000. Zpráva o tom, že se Čína oficiálně zřekne slonoviny, tak přichází doslova v poslední chvíli. Celá věc ale zdaleka není tak jednoduchá, jak by si ochránci slonů přáli.

Přečtěte si článek Proč je Česko tranzitní zemí lukrativního pašování sloních klů, nosorožčích rohů a tygřích vývarů?

„Čína nyní postupně zastaví zpracování a prodej slonoviny pro komerční účely, s platností do konce roku 2017,“ píše agentura Xinhua. Co to tedy skutečně znamená? V Číně nyní s pověřením vlády oficiálně působí 34 velkých zpracovatelských dílen, ve kterých se ze sloních klů stávají nejrůznější dekorativní předměty. Ty si také můžete oficiálně zakoupit v jedné ze 130 prodejen schválené maloobchodní sítě.

„Neznamená to ale nic jiného, než že čínské vládní úřady, které mají v březnu roku 2017 znovu udělovat licence na jejich provoz, některým prodejnám a dílnám licenci znovu neudělí,“ tvrdí v rozhovoru pro deník Guardian Wei Ji, jeden z významných čínských ochranářů-badatelů. Nedojde tedy k jednorázovému uzavření všech prodejen a dílen. Jen se výrazně omezí profil části trhu, kterou řídí stát.

Čínský překupník slonoviny zadržený v Africe díky speciálně vycvičenému psovi.
Čínský překupník slonoviny zadržený v Africe díky speciálně vycvičenému psovi.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora

„Cílem této snahy je motivovat prodejce a zpracovatele, aby se postupně sami zřekli slonoviny a přešli na jiný typ materiálu,“ dodává Ji. Klasický zákaz prodeje na konci roku 2017 skutečně přijde, ale celý trh se slonovinou má v Číně řekněme historickou setrvačnost, a ještě větší zásoby. Čína si navíc i nadále uchová možnost vnitrostátního přeprodeje slonoviny (a výrobků z ní), pocházejících z doby před rokem 1989. Navíc má k dispozici velké zásoby slonoviny, které jí CITES dodatečně v roce 2008 certifikovala. Vládní rozhodnutí má tedy spíše mezinárodní platnost a vztahuje se hlavně na nemožnost vývozu/dovozu slonoviny za hranice. A to vše se pochopitelně týká jen legální povahy práce se slonovinou a jejího prodeje, nikoliv však nelegálního trhu, o jehož velikosti či objemu se mnoho neví.

Záslužný a chvályhodný krok čínské vlády má ještě jednu podstatnou skvrnu na kráse. Direktivní podmínky nákupu/prodeje a zpracování slonoviny se sice týkají všech pevninských provincií Číny. Ale pozor: Výjimku z celého opatření si i nadále podrží Hongkong, kde by měl zákaz začít platit až v roce 2021. Což je poněkud nedotažené, vzhledem k tomu, že právě tudy do a z Číny tradičně proudí drtivá většina legální i nelegální slonoviny z celého světa. „S uzavřeným trhem v pevninské Číně se Hongkong může stát upřednostňovaným trhem pašeráků, kteří tu z nelegální slonoviny budou vytvářet tu papírově legální,“ varuje Cheryl Lo z WWF.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Radomír Dohnal

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist