https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/cina-pozadala-kongo-o-vysoce-chranena-zvirata-pro-dve-sve-zoo
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Čína požádala Kongo o vysoce chráněná zvířata pro dvě své zoo

3.7.2018 00:30 (ČTK)
Odhaduje se, že v Kongu žije posledních 200 goril horských (na obrázku), populace šimpanzů bonobo se odhaduje na několik tisíc jedinců.
Odhaduje se, že v Kongu žije posledních 200 goril horských (na obrázku), populace šimpanzů bonobo se odhaduje na několik tisíc jedinců.
Licence | Volné dílo (public domain)
Foto | MonikaP / Pixabay
Čína požádala Kongo o dodání zvířat ze seznamu ohrožených druhů, mezi nimi například o horské gorily nebo trpasličí šimpanzy, aby je umístila ve svých zoologických zahradách. Vyplývá to z dopisu konžského ministra pro životní prostředí partnerovi v Číně. Obsah dopisu se dostal na twitter a vyvolal rozhořčení mezi ochránci přírody, napsal britský list The Guardian.
 

Číňané podle dopisu chtějí 12 horských goril, 16 trpasličích šimpanzů, známých také jako bonobo, dále 16 šimpanzů, osm kapustňáků a 20 okapi. Jde o druhy, jimž hrozí vyhynutí. Žádá o ně zoo v Tchaj-jüanu ze severočínské provincie Šan-si a dále zoo Čung-nan ve východní Číně. Kongo nemá chovný program a zvířata by musela být odchycena z volné přírody.

Odhaduje se, že v Kongu žije posledních 200 goril horských, populace šimpanzů bonobo se odhaduje na několik tisíc jedinců.

Organizace ochránců divoké přírody Born Free se obává, že odchyt znamená pro zvířata riziko. Zoologické zahrady v Číně, které o ně mají zájem, nebudou schopny zajistit náležité životní podmínky, upozornil ředitel této organizace Will Travers.

Dopis, který se dostal na twitter, je datován 18. červnem a podepsaný je konžským ministrem pro životní prostředí Amym Ambatobem Nyongoloem. Ministr s exportem zvířat souhlasí a v dopise stojí, že by Čína měla přijmout i konžské odborníky, kteří zajistí převedení zvířat do podmínek v Číně v obou zoo.

Jako první se k dopisu dostal investigativní novinář a zakladatel organizace Conserv Congo Adams Cassinga. Na internet umístil petici, která má exportu zvířat do Číny zabránit. Podepsalo ji asi 3000 lidí.

"Když jsem ten dopis uviděl, byl jsem v šoku. Všechna ta zvířata jsou vysoce chráněná a ohrožená. Místní a mezinárodní organizace vynakládají velké úsilí na jejich ochranu a teď si přijde ten chlápek a rozhodne poslat zvířata do Číny bez dohody. Byl bych rád, kdyby se Číňané zapojili do ochrany naší přírody, ale oni jsou místo toho mezi těmi, kdo ji ničí. My v našich zoo nemáme pandy, proč by měly být naše ohrožené druhy v jejich zoo?" napsal Cassinga.



reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

mr

3.7.2018 23:06
Pan ministr dělá dobře, že se s extrémisty nebaví. Asi dobře ví, jak by to v té jejich péči taky mohlo časem dopadnout.
Odpovědět
DA

DAG

7.7.2018 10:07 Reaguje na
Nic není černobílé. Pokud v Africe tyto druhy vymírají a dvěstě posledních kusů je v podstatě konec druhu, tak třeba budou nakonec v zoo poslední kusy zvířat a třeba také naděje. Viz nosorožci súdánští (jestli si nepletu název).
Vždy jsem se organizací na ochranu přírody zastával, ale začínám nabývat dojmu, že jsou to spíše fanatici, kteří prosazují svět podle svého vidění a cokoliv jiného je pro ně špatně.
Odpovědět
mr

8.7.2018 00:54 Reaguje na DAG
Jenže ti nosorožci severní vyhynuli právě díky neochotě ochránců přírody odchytit ty poslední divoké nosorožce z přírody pro odborníky z farem v JAR, i když byli upozorňováni, že je pytláci vybijí. A na tuto skutečnost jsem narážel i svým 1. vstupem.
Ale týká se to i jiných druhů, jež měly stejný příběh = obava o druh realistů - hloupí ochránci zaklínající se Citesem - pytláci - oči pro pláč realistů.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist