https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/cistsi-ovzdusi-zvysi-delku-zivota-cinanu-o-tri-roky-tvrdi-studie
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Čistší ovzduší zvýší délku života Číňanů o tři roky, tvrdí studie

14.1.2019 10:13 | PRAHA (ČTK)
Čína by mohla zvýšit průměrnou délku života svých obyvatel o 2,9 roku. Ilustrační snímek.
Čína by mohla zvýšit průměrnou délku života svých obyvatel o 2,9 roku. Ilustrační snímek.
Čína by mohla zvýšit průměrnou délku života svých obyvatel o 2,9 roku, pokud zlepší kvalitu ovzduší na úroveň, kterou doporučuje Světová zdravotnická organizace (WHO). Vyplývá to z výsledků studie amerických vědců, na kterou dnes upozornila agentura Reuters. Čína vyhlásila cíl zvýšit průměrnou délku života ze 76,3 let v roce 2015 na 79 let v roce 2030.
 

Podle vědců z Institutu pro energetickou politiku Chicagské univerzity (EPIC) se velký pokrok ve zkvalitňování ovzduší v uplynulých pěti letech do průměrné délky života promítl již nyní. "Čína vítězí v boji proti znečištění ... (Země) dosáhne výrazného zlepšení pokud jde o zdraví svých lidí," řekl ředitel EPIC Michael Greenstone. Výzkum institutu v severočínském městě Tchien-ťin prokázal, že za pětileté období se délka života jeho 13 milionů obyvatel zvýšila o 1,2 roku.

Od roku 2017, kdy Čína zahájila kampaň proti spalování uhlí a zpřísnila emisní normy u vozidel a průmyslu, snížila se koncentrace škodlivých velmi malých částic PM2,5 na průměrných 39 miligramů na metr krychlový, což je pokles o 9,3 procent. Stále však výrazně překračuje své vlastní limity povolující jen 35 mg/m3, nemluvě o doporučených limitech WHO, které dovolují dokonce pouze 10 mg/m3. V průmyslové severní části Číny bývají koncentrace mnohem vyšší než průměr.

V jiné studii citované v pátek státní agenturou Nová Čína označilo několik čínských zdravotnických expertů znečištění ovzduší a vod za jedno z největších zdravotních rizik, jimž bude země v příštích 20 letech čelit. Dalšími jsou obezita, deprese a Alzheimerova choroba.

Čínský premiér Li Kche-čchiang vyhlásil "válku" znečištění v roce 2014 kvůli hrozbě, že škody na životním prostředí způsobené více než 30letým hospodářským růstem, mohou vést k sociálním nepokojům. Dílčího zlepšení se však podařilo dosáhnout především díky plnění snadněji dosažitelných cílů i zpomalování ekonomiky. Čínští představitelé přiznávají, že pro větší pokrok bude zapotřebí větší úsilí i prostředky.

"Pro Čínu bude velice obtížné dosáhnout standardů WHO, i když zesílí snahy o snížení emisí z průmyslu a spalování fosilních paliv," řekl Ťiang Kche-ťün z vládního výzkumného energetického institutu. "Emise z neprůmyslových odvětví, jako například zemědělství, se rovněž významně podílí na znečištění ovzduší a je těžké je dostat pod kontrolu," řekl.

Průměrná délka života v Česku je 79,1 let, v Evropské unii ještě o necelé dva roky více - 81 let.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist