https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/cizp-pokutovala-bioplynovou-stanici-ve-svojsine-za-nakladani-s-kuchynskym-odpadem
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

ČIŽP pokutovala bioplynovou stanici ve Svojšíně za nakládání s kuchyňským odpadem

24.7.2020 01:10 | PLZEŇ (ČTK)
Zdroj | ČIŽP
Čtvrtmilionovou pokutu vyměřili inspektoři plzeňské pobočky České inspekce životního prostředí (ČIŽP) provozovateli bioplynové stanice ve Svojšíně na Tachovsku, společnosti IC-PARK ENERGO. Firma podle inspektorů provozovala bioplynovou stanici v rozporu s integrovaným povolením. Dlouhodobě skladovala tuny kuchyňských odpadů a neprováděla mikrobiologické rozbory v souladu s evropskými předpisy. Déle uložené odpady kvasily a jejich zápach se šířil do okolí, sdělila ČTK ředitelka plzeňské ČIŽP Petra Horčicová.
 

Předseda představenstva pokutované firmy ČTK řekl, že k věci se nechce vyjadřovat.

Uložená pokuta nabyla na konci března právní moci. Inspektoři bioplynovou stanici kontrolovali loni v červenci na základě podnětu. Podle informací ČTK se tehdy zápach ze stanice nesl nejen do Svojšína, ale například i do zhruba deset kilometrů vzdáleného Stříbra.

"Firma zde od června do července 2019 skladovala 22,31 tun biologicky rozložitelného odpadu z kuchyní a stravoven, u kterého navíc nebyla provedena patřičná hygienizace ohřevem. Přitom podle závazných podmínek musí být tyto materiály skladovány v zařízení co nejkratší dobu, maximálně 48 hodin. Kuchyňské odpady tak zákonitě kvasily a jejich zápach se šířil do okolí," popsala Horčicová. V místě se také intenzivně množily mikrobiální flory včetně patogenů, které zvyšují riziko šíření infekcí a parazitů, dodala. Inspekce firmě také vytýká, že loni od ledna do července neprováděla mikrobiologické rozbory digestátu (organického hnojiva), ačkoli jí to podmínky ukládaly jedenkrát za tři měsíce.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist