https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/clenove-straze-prirody-a-lesni-straze-zrejme-ziskaji-sirsi-pravomoci
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Členové stráže přírody a lesní stráže zřejmě získají širší pravomoci

3.5.2021 01:50 | PRAHA (ČTK)
V letních měsících strážci využívají ke strážní službě i koně.
V letních měsících strážci využívají ke strážní službě i koně.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Kamila Antošová / Správa KRNAP
Členové stráže přírody a lesní stráže zřejmě získají širší pravomoci a úřady budou moci zakázat nebo omezit odpalování ohňostrojů nebo zábavní pyrotechniky také na zvláště chráněných územích nebo ve významných ptačích oblastech. Předpokládají to pozměňovací návrhy, jejichž schválení doporučil Sněmovně ve vládní předloze proti invazivním druhům zvířat a rostlin výbor pro životní prostředí.
 

Stráž přírody by podle úpravy výboru mohla zastavovat vozidla ve zvláště chráněných územích nebo významných ptačích oblastech při podezření, že porušila zákaz vjezdu. Členové výboru podpořili snahu Mariana Jurečky (KDU-ČSL) uzákonit obdobnou pravomoc také lesní stráži při podezření, že osádka automobilu porušila lesní zákon. Stráž navíc možná bude moci vyžadovat například souhlas vlastníka lesa s vjezdem, pořizovat zvukový a obrazovaný záznam a dokonce zadržet člověka, který porušuje lesní zákon.

Sněmovna by podle stanoviska výboru pro životní prostředí naopak neměla schválit pozměňovací návrh zemědělského výboru, který by podle kritiků z organizace Hnutí Duha zrušil ochranu silně ohrožených druhů živočichů při zemědělském, lesnickém a vodním hospodaření. Úprava pojednává o mimořádných rostlinolékařských opatřeních. Ochrana by zůstala kriticky ohroženým druhům. Sněmovna by neměla schválit například ani zrušení předkupního práva státu na nezastavěné pozemky ležící mimo zastavěná území obcí v národních parcích, přírodních rezervacích a přírodních památkách, jak chce Jan Zahradník (ODS).

Cílem vládní předlohy je omezit šíření invazních druhů rostlin a živočichů v Česku. Reaguje na unijní nařízení a má vytvořit rámec pro opatření potřebná k prevenci zavlečení invazních druhů a k regulaci těch, které už se v Česku rozšířily. Za invazní druhy se považují zavlečené nepůvodní organismy, které se rychle šíří, agresivně vytlačují původní druhy a způsobují rozsáhlé ekologické škody.

V Evropské unii je více než 12 000 nepůvodních druhů rostlin a zvířat, deset až 15 procent z nich se považuje za invazní. V Česku se eviduje přes 2000 nepůvodních druhů, podíl invazních se pohybuje také do 15 procent. Jde například o některé druhy severoamerických raků, kteří šíří račí mor, mývalové severní, psíci mývalovití nebo nutrie říční. Z rostlin jsou za invazní považovány bolševník velkolepý, netýkavka žláznatá či javor jasanolistý. Sněmovna zřejmě schválí nad rámec vládní úpravy třeba zákaz chovu jelena siky v honitbách mimo obory, který podle autora úpravy Jana Čižinského z klubu KDU-ČSL může vytlačit původního jelena evropského.

Část poslanců navrhla v novele širší úpravy lesního zákona prakticky tak, jak je Sněmovna projednává v samostatné vládní předloze. Má zejména bránit škodám způsobeným zvěří na lesních a jiných porostech a zavést elektronickou evidenci myslivosti. Výbor pro životní prostředí jejich schválení v předpisu k nepůvodním druhům nedoporučil.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (13)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jirka Černý

3.5.2021 07:55
Jen tak dál, za chvíli nás bude stavět a zadržovat každej kdo má průkazku do knihovny.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

3.5.2021 11:44 Reaguje na Jirka Černý
liberalismus neznamená, že si každý může dělat co chce a ještě být agresivní
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

3.5.2021 11:55 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Přesně tak.
Odpovědět
MG

Milan G

3.5.2021 19:37 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Většinou to pak dopadne na ty co to obhajují. Takže vám přeji příjemnou zábavu až vás bude stráž buzerovat, třeba jenom proto, že se doma pohádal s manželkou a má špatnou náladu.
Odpovědět
RJ

Robert Jirman

3.5.2021 08:25
naprosto v pořádku, už aby to bylo, inspiraci můžeme hledat za oceánem
Odpovědět
SB

Stanislav Bojko

3.5.2021 10:20
Zase se vymýšlí pitomosti, staré dobré hospodaření se zlikvidovalo. Za minulého režimu byli polesní na určité území a ti dohlíželi na vše, co se týče lesního hospodaření a zvěře. Když člověk chtěl nějakou samovýrobu palivového dřeva tak vždy se našlo, co bylo třeba zlikvidovat, aby byl les zdravý. Po převratu se zlikvidovali polesní, okresní zprávy. Teď se vymýšlí různé neziskovky které budou buzerovat návštěvníky lesů a stejně to ničemu nepomůže, jelikož to nejsou lidi srostli z lesem a přírodou. To samé dělají těžební firmy, vřežou určité pásy a na zbytek lesa se vykašlou, jelikož se jím nevyplatí chodit po lese a vyřezávat z jara napadené stromy kůrovcem a dělat lapáky po určité době je odkornit. Ve skutečnosti místo ušetření, tyto výmysly přijdou daleko dráž.
Odpovědět
JD

Jiří Daneš

3.5.2021 19:47 Reaguje na Stanislav Bojko
Popsal jste dnešní situaci naprosto přesně. A k těm členům stráže přírody a lesní stráže - chybí už jen pomocníci VB, ale ti nenosili neprůstřelné vesty, jako ti na obrázku.
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

3.5.2021 11:54
Státní správa musí reagovat na nehorázné chování návštěvníků v přírodě. Naprosto v pořádku...
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

3.5.2021 12:44 Reaguje na Lukáš Kašpárek
Státní správa by zejména měla přistřihnout křídla developerům v CHKO a NP a jim, na rukou jdoucím , zkorumpovaným politikům.

Vztahu k ŽP a přírodě se lidé nenaučí buzerací , ale vzděláváním a osvětou od mateřské školy po VŠ, případně včasným zapojením do činnosti různých spolků orientovaných na přírodu.
Odpovědět
SB

Stanislav Bojko

3.5.2021 12:54 Reaguje na Miroslav Vinkler
Bude to v pořádku, když to budou dělat zaměstnanci: Ministerstva zemědělství, Životního prostředí. Žádné neziskovky jelikož tam je plno teoretiků bez běžné praxe.
Odpovědět
MH

Miroslav Hoření

3.5.2021 12:43
Tak už aby to bylo, jen se mi tam nelíbí slůvko -v podezření-, myslím že by mělo jít vždy o jistotu. Jen doufám, že ty invazivní druhy, se bude rozumět i včetně těch lidských.
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

3.5.2021 13:14
Doufám, že ve sněmovně nedojde ke zrušení předkupního práva státu na nezastavěné pozemky ležící mimo zastavěná území obcí v národních parcích a přírodních rezervacích. Jihočeský politik ODS Jan Zahradník svým návrhem vychází vstříc hlavně ziskuchtivým spekulantům s pozemky v NP Šumava.

Určitě je žádoucí zákaz chovu siky mimo obory, tomuhle návrhu naopak velmi fandím.
Odpovědět
radim buffalo tobias

radim buffalo tobias

4.5.2021 07:15
přestaň mlít bláboly ! ti na obrázku nemají neprůstřelné vesty ale chrániče páteře kdyby spadli v terénu z toho hucula. a co sem taháš pomocníky VB ? tuto činnost by ale měli vykonávat profesionálové a ne fanatici z neziskovek !
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist