https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/clenove-straze-prirody-a-lesni-straze-zrejme-ziskaji-sirsi-pravomoci-3
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Členové stráže přírody a lesní stráže zřejmě získají širší pravomoci Aktualizováno

2.6.2021 18:36 | PRAHA (ČTK)
Sněmovna naopak odmítla pozměňovací návrh zemědělského výboru, který by podle kritiků z organizace Hnutí Duha zrušil ochranu silně ohrožených druhů živočichů při zemědělském, lesnickém a vodním hospodaření.
Sněmovna naopak odmítla pozměňovací návrh zemědělského výboru, který by podle kritiků z organizace Hnutí Duha zrušil ochranu silně ohrožených druhů živočichů při zemědělském, lesnickém a vodním hospodaření.
Foto | Hynek Moravec / Wikimedia Commons
Členové stráže přírody a lesní stráže zřejmě získají širší pravomoci a úřady budou moci zakázat nebo omezit odpalování ohňostrojů nebo zábavní pyrotechniky také na zvláště chráněných územích nebo ve významných ptačích oblastech. Změny schválila Sněmovna ve vládní předloze proti invazivním druhům zvířat a rostlin. Nyní ji dostanou k posouzení senátoři.
 

Stráž přírody by mohla zastavovat vozidla ve zvláště chráněných územích nebo významných ptačích oblastech při podezření, že porušila zákaz vjezdu. Sněmovna podpořila snahu Mariana Jurečky (KDU-ČSL) uzákonit obdobnou pravomoc také lesní stráži při podezření, že osádka automobilu porušila lesní zákon. Lesní stráž by navíc mohla vyžadovat například souhlas vlastníka lesa s vjezdem, pořizovat zvukový a obrazovaný záznam a zadržet člověka, který porušuje lesní zákon.

Sněmovna naopak odmítla pozměňovací návrh zemědělského výboru, který by podle kritiků z organizace Hnutí Duha zrušil ochranu silně ohrožených druhů živočichů při zemědělském, lesnickém a vodním hospodaření. Úprava pojednává o mimořádných rostlinolékařských opatřeních. Ochrana by zůstala kriticky ohroženým druhům. Sněmovna neschválila ani zrušení předkupního práva státu na nezastavěné pozemky ležící mimo zastavěná území obcí v národních parcích, přírodních rezervacích a přírodních památkách, jak chtěl Jan Zahradník (ODS). Poslanec ANO Josef Kott neuspěl se spornou úpravou, jež měla usnadnit kácení dřevin v ochranných pásmech vodovodů a kanalizací.

Že Kottův návrh neprošel, uvítala Asociace ekologických organizací Zelený kruh. "Oceňujeme přístup poslanců v dnešním hlasování. Zároveň víme, že střet mezi potřebami správců inženýrských sítí a stromy tímto nekončí. S ohledem na hustotu sítí je potřeba upravit pravidla tak, aby nebyly stromy ve stálém ohrožení a bylo je možné sázet i vedle sítí. Technická řešení pro to již existují," uvedla za Zelený kruh Petra Kolínská.

Také ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) ocenil, že poslanci odmítli jak Kottův návrh ohledně kácení, tak snahu o zrušení předkupního práva státu na pozemky v národních parcích a rezervacích. Zvýšení pravomocí strážců přírody ministr označil za užitečný nástroj proti neukázněným návštěvníkům. "Také se povedlo schválit nové kompetence úřadů, které budou nově moci zakázat ohňostroje na území chráněných krajinných oblastí, což je již běžná praxe na celém území národních parků," poznamenal Brabec.

Cílem vládní předlohy je omezit šíření invazních druhů rostlin a živočichů v Česku. Reaguje na unijní nařízení a má vytvořit rámec pro opatření potřebná k prevenci zavlečení invazních druhů a k regulaci těch, které už se v Česku rozšířily. Za invazní druhy se považují zavlečené nepůvodní organismy, které se rychle šíří, agresivně vytlačují původní druhy a způsobují rozsáhlé ekologické škody.

V Evropské unii je více než 12 000 nepůvodních druhů rostlin a zvířat, deset až 15 procent z nich se považuje za invazní. V Česku se eviduje přes 2000 nepůvodních druhů, podíl invazních se pohybuje také do 15 procent. Jde například o některé druhy severoamerických raků, kteří šíří račí mor, mývaly severní, psíky mývalovité nebo nutrie říční. Z rostlin jsou za invazní považovány bolševník velkolepý, netýkavka žláznatá či javor jasanolistý.

Sněmovna zamítla snahu Pirátky Dany Balcarové uzákonit i národní seznam invazivních druhů. Poslankyně poukazovala na to, že v evropský seznam nezahrnuje například norka amerického a šťovík alpský. Poslanec za KDU-ČSL Jan Čižinský neuspěl s úpravami proti nadměrnému vysazování nepůvodní douglasky tisolisté místo smrků v lesích a proti chovu jelena siky v honitbách mimo obory, když podle autora může vytlačit původního jelena evropského.

Poslanci předlohou zrušili dosud neúčinnou změnu mysliveckého zákona, podle níž by mimo jiné úřady rozhodovaly každý rok jednotlivě zhruba o 5800 plánech mysliveckého hospodaření.

Tento krok dnes společně kritizovali zástupci několika ekologických a zemědělských spolků - mimo jiné Hnutí Duha, České společnosti ornitologické, Asociace soukromého zemědělství ČR či Pro Silva Bohemica. Zdůraznili, že novela zaváděla plánování lovu spárkaté zvěře podle míry škod tak, aby lesy dostaly šanci na obnovu v pestré druhové skladbě, což bylo potřebné. Zástupci organizací uvedli, že Senát by měl invazní novelu vrátit poslancům s návrhem na zrušení tohoto "přílepku". Připomněli, že poslanci sice projednávají rozsáhlejší novelu zákona o myslivost, není však jasné, kdy a v jaké podobě bude schválena.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

kk

karel krasensky

2.6.2021 21:53
Je to na dobré cestě.Časem se obnoví pomocná stráž veřejné bezpečnosti pod nějakým jiným názvem a domovní duvěrník třeba pod názvem blockleiter.
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

3.6.2021 07:56 Reaguje na karel krasensky
Slušný a zákony dodržující člověk se takových věcí bát nemusí.... co jste zač vy je ale z vašeho komentáře jasné...
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist