https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/cr-podle-ministra-brabce-naplnuje-zavazky-ke-snizovani-emisi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

ČR podle ministra Brabce naplňuje závazky ke snižování emisí

8.12.2015 11:18 | PRAHA (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | MŽP ČR
Česko je na dobré cestě splnit závazky přijaté s ostatními státy Evropské unie, podle kterých má do roku 2030 snížit emise skleníkových plynů nejméně o 40 procent ve srovnání s rokem 1990. Prohlásil to v Paříži český ministr životního prostředí Richard Brabec na konferenci OSN o klimatických změnách. Upřesnil, že úroveň emisí skleníkových plynů v ČR byla v roce 2013 o 34 procent nižší než v roce 1990.
 

V projevu Brabec uvedl, že ČR v současné době dokončuje novou Politiku ochrany klimatu v zemi, která vytvoří předpoklady k přechodu na nízkouhlíkovou ekonomiku do roku 2050. Soustředí se především na opatření, která mají nejvyšší potenciál pro snižování emisí skleníkových plynů, a na uhlíkovou náročnost energetiky, průmyslu, dopravy, zemědělství či lesnictví.

Kromě toho ČR investuje významné finanční prostředky do energetické účinnosti a ekologického vytápění v různých oblastech včetně domácností a průmyslu. Celkový rozpočet na tato opatření dosáhne do roku 2020 částky převyšující dvě miliardy eur (54 miliard Kč).

Změna klimatu je podle českého ministra bezesporu jednou z nejvážnějších globálních hrozeb, před nimiž svět stojí. Od začátku roku se ve světě udály extrémní a různorodé klimatické jevy; stejně jako ostatní státy zažila i ČR řadu povodní a dlouhotrvající období sucha, jež způsobily rozsáhlé a nevratné škody, upozornil Brabec. Není podle něj přitom pochyb, že změna klimatu má zásadní dopady nejen na životní prostředí, ale i na ekonomickou prosperitu a účinné potírání chudoby a je i bezpečnostní výzvou.

Ministr se připojil k názoru, že účinně čelit změně klimatu lze jen společně. "Zde v Paříži musíme dosáhnout právně závazné mezinárodní smlouvy, která zajistí, aby nárůst průměrné globální teploty ve srovnání s předindustriálními hodnotami nepřekročil hranici dva stupně Celsia. Je také důležité, aby nám nová smlouva umožňovala v průběhu času navyšovat ambice," řekl Brabec.

Přijetím účinné, trvalé a spravedlivé smlouvy v Paříži vyjádří podle něj účastníci odpovědnost vůči současným i budoucím generacím, a Česko se na tom hodlá podílet. "Pro zajištění efektivní realizace nové smlouvy bude mít velký význam odpovídající finanční a technická podpora a rovněž budování kapacit," zdůraznil ministr. Sdělil, že ČR už investuje významné finanční prostředky do energetické účinnosti a ekologického vytápění v různých oblastech včetně domácností a průmyslu.

Na pařížské konferenci má být do konce týdne přijata nová globální klimatická dohoda, která by umožnila snížit exhalace oxidu uhličitého a dalších skleníkových plynů do roku 2030 pod úroveň roku 1990. Dohoda nahradí Kjótský protokol, jehož platnost měla vypršet již loni.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist