https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/cr-svolava-schuzku-skupiny-ministru-dopravy-eu-kvuli-emisim-z-aut
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

ČR svolává schůzku skupiny ministrů dopravy EU kvůli emisím z aut Aktualizováno

9.3.2023 10:58 | PRAHA (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Česká republika svolává na pondělí do Štrasburku schůzku skupiny ministrů dopravy zemí Evropské unie kvůli současným sporům o emise z automobilové dopravy. ČTK to potvrdil mluvčí ministerstva dopravy Filip Medelský. Účastnit se mají ministři států, které mají výhrady k navržené podobě emisní normy. Podle unijního činitele, který dříve hovořil s ČTK, dostali pozvánku zástupci 11 zemí. Jsou mezi nimi Německo a Itálie, které patří k hlavním odpůrcům dříve předjednaného faktického zákazu klasických spalovacích motorů v roce 2035. Česko zároveň odmítá navrhovanou podobu nové emisní normy Euro 7.
 
Zástupci států se sejdou na pozvání ministra dopravy Martina Kupky (ODS). "Budou jednat o základních bodech společné pozice o změně normy. Kromě Euro 7 budou také řešit výjimku pro využití syntetických paliv pro nové spalovací motory po roce 2035 a další související legislativu," uvedl Medelský.

Evropské země minulý týden odložily konečné schválení normy, která má od roku 2035 výrazně prodražit emise z automobilové dopravy, a prakticky tím znemožnit prodej nových aut se spalovacími motory. Berlín a Řím stojí v čele skupiny zemí, které prosazují začlenění výjimky pro motory spalující syntetická paliva. Do této skupiny se spolu s dalšími státy přidalo i Česko a unijní země odložily na neurčito konečné schválení normy, původně plánované na tento týden. Pravidla již přitom přijal Evropský parlament, s nímž se na jejich znění členské státy dohodly loni za předchozího českého předsednictví.

Česko zároveň patří k nejhlasitějším odpůrcům nové emisní normy Euro 7, jejíž parametry by Praha chtěla změnit. Na pondělní schůzku byli podle zmíněného zdroje pozváni ministři z Německa, Itálie, Francie, Španělska, Polska, Maďarska, Slovenska, Slovinska, Portugalska, Rumunska a Finska.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (7)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

RP

Radim Polášek

9.3.2023 11:46
Euro 7 je skutečně zelená šílenost. Zavádí úplné online sledování provozu aut a takové protiemisní "vynálezy", které se teprve budou muset vyvinout a zkoušet v reálném provozu, aby fungovaly spolehlivě, takže budou dostupné ve funkčním stavu až tak nejdřív za 10 let. Možná i za 20 let. Do té doby, pokud norma EURO7 bude v tom tvaru skutečně platit, se bude nedobrovolně na náklady občanů, a k jejich nepohodlí a škodě tyto věci na autech vyvíjet. přirozeně těcvh občanů evropských států, kteří na nový automobil budou mít.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

9.3.2023 13:58 Reaguje na Radim Polášek
Euro 7 - další hřebíček do rakve EU !
Odpovědět
TH

Tomáš Heřman

9.3.2023 19:23
Jen pro připomenutí, ať se na ně nezapomene.

Ze 705 europoslaců bylo na hlasování přítomných 640. Z 21 zástupců České republiky hlasovali
- PRO poslanci Luděk Niedermayer (TOP 09), Markéta Gregorová (Piráti), Marcel Kolaja (Piráti) a Mikuláš Peksa (Piráti).
-PROTI byli Evžen Tošenovský (ODS), Alexandr Vondra (ODS), Veronika Vrecionová (ODS), Jan Zahradil (ODS), Hynek Blaško (SPD), Ivan David (SPD), Michaela Šojdrová (KDU-ČSL), Martina Dlabajová (ANO), Martin Hlaváček (ANO), Ondřej Knotek (ANO), Ondřej Kovařík (ANO), Radka Maxová (ČSSD) a Kateřina Konečná (KSČM).
-ZDRŽELI SE Stanislav Polčák (STAN) a Jiří Pospíšil (TOP-09).
-Na hlasování CHYBĚLI Tomáš Zdechovský KDU-ČSL) a Dita Charanzová (ANO).
Odpovědět
ZW

Zdenek Wenzel

10.3.2023 09:10 Reaguje na Tomáš Heřman
Jasně Heřo.
Ti, co hlasovali pro, tak je zavřeme na 10 let pro rozvracení republiky, ti co se zdrželi na 8 let a ti významní soudruzi, co hlasovali proti, dostanou řád práce a převlékači kabátů z ODS řád zlatého lva.
Odpovědět

Radek Čuda

10.3.2023 13:59 Reaguje na Zdenek Wenzel
To je ten správně zapálený revoluční a vskutku bolševicky nekompromisní přístup.

Pro nás ostatní je ten výčet jen poměrně nudným připomenutím a možným vodítkem, kdo příště volit a koho naopak ne ... podle toho toho, který názor je komu bližší.

Ale beru, že ten váš příspěvek má větší grády, to zase jo.
Odpovědět
ZW

Zdenek Wenzel

13.3.2023 09:13 Reaguje na Radek Čuda
Znovu opakuji: ten nový, blížící se život mne ohromně vyrovnal.
Mám už dohráno, opona se spouští, ale už se zase nový kus začíná. Ať je v něm však jen slavný a vítězný hrdina – žádná už tragédie! Mám Vás tolik, tolik ráda. Líbám Vás a tisknu. Jsem v mysli a modlitbách jen a jen u Vás. Hrála jsem to snad špatně, ale myslela jsem to poctivě. To mi můžete věřit. Jsem pokorná a odevzdaná do vůle Boží – tuto zkoušku mi určil a já jí procházím s jediným přáním: abych splnila zákony Boží a zachovala své čestné lidské jméno. Neplačte – neteskněte moc – je mi to takhle lepší než pozvolna umírat. Dlouhou nesvobodu už by mé srdce nevydrželo. Takto se rozletím zase do polí a luk, strání a k rybníkům, na hory i v nížiny. Budu zase nespoutaná, a ten klid a mír. Dejte mi ho – bylo toho tolik, co bylo nutno překonávat – chci už jít. Nebraňte mi svým nářkem. Musíte teď žít také za mne. Líbám Vás, líbám. S Bohem – vrátím se ve Vašem synovi nebo dceři. Už se zase vidím nově na světě. Bůh Vás posilni a teď abyste dobře to dítě postavili do světa. Janičko, miláčku, dceruško. Věro, sestřičko má, Pepíčku, táto můj, babinko, holčičky Věro, Aničko, Božko a Ty můj zatoulaný, drahý, jediný, krásný muži. Cítím; stojíte tu se mnou. Teď ještě pevný ruky stisk. – Ptáci už se probouzejí – začíná svítat. Jdu s hlavou vztyčenou – musí se umět i prohrát. To není hanba. I nepřítel nepozbyde úcty, je-li pravdivý a čestný. V boji se padá, a co je jiného život než boj. Buďte zdrávi! Jsem jen a jen Vaše.
Milada.
Praha, věznice Pankrác dne 27. 6. 1950 ve 2:30 hod
Odpovědět
JK

Jiří Kvítek

10.3.2023 19:53
Norma EURO 7 = podpora elektrodebility i za cenu vlastního sebezničení

fakt čekají, že budeme tomu nesmyslu tleskat?
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist