https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/cvvm-lidi-kteri-se-zajimaji-o-problematiku-zmeny-klimatu-ubylo
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

CVVM: Lidí, kteří se zajímají o problematiku změny klimatu, ubylo

8.12.2022 15:28 | PRAHA (ČTK)
Licence | Volné dílo (public domain)
Lidí, kteří se zajímají o problematiku změny klimatu, ubylo. Zájem o tuto oblast v průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) deklarovalo 39 procent lidí, což je proti rokům 2021 a 2020 o téměř 15 procentních bodů méně. Většina lidí, konkrétně 86 procent, je ale stejně jako v předchozích dvou letech přesvědčena o tom, že se v posledních 100 letech klima mění. Podle tří pětin z nich k tomu velmi nebo zásadně přispívá lidská činnost, plyne z výsledků průzkumu, které CVVM poskytlo ČTK.
 

Mezi těmi, kteří nevyloučili změnu klimatu na Zemi, si 42 procent současně myslí, že dopad klimatické proměny na Česko bude špatný. Třetina uvedla, že změna klimatu bude mít vliv na ČR tak napůl, tedy dobrý i špatný, a sedm procent je přesvědčeno pouze o pozitivním dopadu. V porovnávání s rokem 2020 se o sedm bodů zvýšil počet těch, kteří si myslí, že dopad na republiku bude "tak napůl", zatímco počet pesimisticky smýšlejících klesl o 12 procentních bodů.

Podle zjištění CVVM tři pětiny dotázaných nepociťují osobní odpovědnost za změnu klimatu a 35 procent ji cítí. Sedmašedesát procent občanů se kloní k názoru, že pokud by lidé změnili své chování, tak mohou změnu klimatu zpomalit. Podle čtyř procent by ji dokonce mohli zastavit úplně. Lidí s tímto přesvědčením ale od roku 2020 mírně ubylo.

Proti roku 2020 je i méně občanů, kteří se obávají dopadů změny klimatu. Tyto obavy sdílí 58 procent lidí, tedy zhruba stejný počet jako loni, ale o devět bodů méně než před dvěma lety.

CVVM provedlo průzkum v době od 8. září do 8. listopadu mezi osmi stovkami lidí ve věku od 15 let.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist