https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/cyklista-se-u-zdechova-stretl-s-lvici-chovatel-ji-mel-pripoutanou
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Cyklista se u Zděchova střetl s lvicí, chovatel ji měl připoutanou

13.6.2018 02:15 | VSETÍN (ČTK)
Třiatřicetiletý muž ve Zděchově chová kromě lvice i lva, na což si delší dobu stěžují někteří místní. Úřady však muži nedokážou v chovu zabránit, přestože už dostal za nepovolený chov několik pravomocných pokut. / ilustrační foto
Třiatřicetiletý muž ve Zděchově chová kromě lvice i lva, na což si delší dobu stěžují někteří místní. Úřady však muži nedokážou v chovu zabránit, přestože už dostal za nepovolený chov několik pravomocných pokut. / ilustrační foto
Licence | Volné dílo (public domain)
Osmatřicetiletý cyklista se na lesní cestě u Zděchova na Vsetínsku střetl se lvicí, se kterou byl na procházce třiatřicetiletý muž. Lvici měl připoutanou. Lvice a cyklista se dostali do kontaktu, cyklista po něm vyhledal ošetření, řekl to včera bez upřesnění mluvčí vsetínské policie Vladislav Malcharczik. Rozsah zranění určí lékařská zpráva, muž byl po ošetření z nemocnice propuštěn. Policisté zjišťují okolnosti události, která se stala v neděli odpoledne.
 

"Policisté zjišťují i podmínky, za jakých se může tato šelma pohybovat. Získané informace povedou k určení právní kvalifikace události," uvedl Malcharczik.

Třiatřicetiletý muž ve Zděchově chová kromě lvice i lva, na což si delší dobu stěžují někteří místní. Úřady však muži nedokážou v chovu zabránit, přestože už dostal za nepovolený chov několik pravomocných pokut. Ředitel krajské veterinární správy František Mahdalík včera řekl, že platí rozhodnutí o nepovolení chovu z loňského února. Veterinární správa však nemá možnost lva odvézt. Může vydat opatření k odebrání zvířete, muselo by se však prokázat týrání, což se ve Zděchově neděje.

"Kontroly tam děláme, nezjistili jsme žádné týrání," uvedl Mahdalík, podle kterého správa o nedělní události vyjádření policie zatím nedostala.

Před rokem chtěli pracovníci vsetínských technických služeb z rozhodnutí stavebního úřadu odstranit oplocený výběh pro lva. Muž však přes výzvu policistů na pozemek nikoho nepustil. Lva přivezl do obce předloni, na pozemcích své rodiny postavil bez povolení kotec s oploceným výběhem.

Starosta obce Tomáš Kocourek včera řekl, že muž s připoutanou lvicí chodí na procházky běžně. Podle starosty jde o patovou situaci. "Samozřejmě lidé volají a stěžují si," uvedl.

Státní veterinární správa (SVS) již vyvolala jednání o možném zpřísnění podmínek umožňujících v ČR chov šelem mimo zoologické zahrady a další vhodná zařízení. Podle ředitele SVS Zbyňka Semeráda by se pro chovy zvířat vyžadujících zvláštní péči, například šelem, měly do budoucna zpřísnit podmínky. Zatím platí doporučení Ústřední komise na ochranu zvířat, která ale nejsou závazná. Měly by se jasně stanovit podmínky na velikost plochy chovu "podomácku" nebo na opatření proti úniku zvířat.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist