https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/dansko-mutace-koronaviru-z-chovu-norku-byla-pry-jiz-zlikvidovana
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Dánsko: Mutace koronaviru z chovu norků byla prý již zlikvidována

20.11.2020 00:14 | KODAŇ (ČTK)
Ve středu dánský ministr potravin a zemědělství Mogens Jensen uvedl, že se kvůli kauze s vybíjením norků rozhodl odstoupit.
Ve středu dánský ministr potravin a zemědělství Mogens Jensen uvedl, že se kvůli kauze s vybíjením norků rozhodl odstoupit.
Nový, zmutovaný koronavirus, který se vyskytl u chovných norků v Dánsku, byl "s největší pravděpodobností" již vymýcen. Podle agentury Reuters to oznámilo dánské ministerstvo zdravotnictví. Dánsko se kvůli mutaci viru SARS-CoV-2 rozhodlo vybít všechny chovné norky v zemi v obavách, že by nový kmen koronaviru v případě přenosu na člověka mohl snížit účinnost nyní vyvíjených budoucích vakcín.
 

"Od 15. září nebyly objeveny žádné další případy koronaviru s označením cluster-5. Státní ústav pro léčení infekčních nemocí proto usoudil, že tato varianta byla již s největší pravděpodobností vymýcena," uvedlo ministerstvo v prohlášení.

Dánsko počátkem listopadu sdělilo, že vybije celou svou populaci norků čítající až 17 milionů zvířat, protože se u nich objevila mutace koronaviru, která se přenesla i na lidi a vykazuje menší citlivost na protilátky. S vybíjením infikovaných zvířat začala dánská vláda v říjnu, později ale přiznala, že nařízená likvidace zdravých zvířat nemá oporu v zákonech.

Ve středu dánský ministr potravin a zemědělství Mogens Jensen uvedl, že se kvůli kauze s vybíjením norků rozhodl odstoupit. Opoziční strany požadují rovněž rezignaci premiérky Mette Frederiksenové.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist