https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/do-danska-miri-z-islandu-norci-pro-obnovu-chovu-vybitych-kvuli-koronaviru
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Do Dánska míří z Islandu norci pro obnovu chovů vybitých kvůli koronaviru

12.12.2022 15:38 | KODAŇ (ČTK)
Do Dánska z Islandu míří norci pro obnovu chovu těchto zvířat. Od příštího roku mohou kožešinové farmy obnovit provoz. Premiérka Mette Frederiksenová předloni v listopadu nařídila všechny norky v zemi utratit s odůvodněním, že v těchto malých šelmách mutuje koronavirus a přenáší se na lidi, připomíná agentura DPA.
 

Z Islandu bude do Dánska převezeno na 10 000 norků. V listopadu 2020 jich bylo utraceno 13,5 milionu. Později se ukázalo, že pro tento radikální krok vládě chyběly právní základy. Nezávislá komise proto ve své zprávě počínání premiérky Frederiksenové a části její vlády zkritizovala.

Dánská rozhlasová stanice DR upozorňuje, že Dánsko po předčasných parlamentních volbách ze začátku října stále nemá novou vládu, a tak obnově chovu norků hrozí od začátku velké problémy. Veterinární inspekce se nevyjádřila k tomu, kdo má hradit nákladné zdravotní testy norků. U každého zvířete vyjdou na 86 eur (asi 2090 korun). Inspekce poukazuje na to, že příslušný ministerský post je stále neobsazen.

Sdružení chovatelů norků Danske Mink uvádí, že pokud se tyto nejasnosti do začátku ledna nepodaří vyřešit, hrozí, že norci, kteří do Dánska z Islandu připlují, budou muset být utraceni.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist