https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/debaty-poradane-milionem-chvilek-byly-v-jihlave-o-kurovci
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Debaty pořádané Milionem chvilek byly v Jihlavě o kůrovci

4.3.2020 00:25 | JIHLAVA (ČTK)
Jihlava se včera stala druhým místem, kam spolek Milion chvilek pozval účastníky k debatě nad konkrétním tématem. / Ilustrační foto
Jihlava se včera stala druhým místem, kam spolek Milion chvilek pozval účastníky k debatě nad konkrétním tématem. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Výzkumný ústav lesního hospodářství a myslivosti
Jihlava se včera stala druhým místem, kam spolek Milion chvilek pozval účastníky k debatě nad konkrétním tématem. Chce víc vtáhnout lidi do veřejného dění a přimět politiky zabývat se tématy, které lidi trápí. Pro Vysočinu organizátoři zvolili kůrovcovou kalamitu, o které hovořil i lesnický a krajinný ekolog Josef Fanta. Součástí akce nazvané Štafeta pro demokracii bylo setkání na Masarykově náměstí a veřejná diskuse. Další zastávkou diskuzní štafety budou 10. března Pardubice.
 

"Demonstrace je jiný styl, je to něco, co už je pro ty přesvědčené, zatímco debata dává šanci lidem, kteří třeba neví, co si o Milionu chvilek mají myslet, chtějí nás vidět, nebo říct kritický názor," řekl předseda spolku Mikuláš Minář. Aktivisté podle něj mají na problémy upozorňovat a ukazovat na ně, řešení je na jiných. "Proto si přejeme, aby ty problémy byly vytažené na světlo a aby se jich chopili politici," řekl Minář. Na Vysočině podle něj lidé chtěli nejvíc řešit sucho a stav lesů.

Devastace lesů, která je v kraji pořád zřetelnější, je podle Fanty výsledkem nezodpovědného lesního hospodaření. Problém zasetý před staletími, kdy v českých lesích začal dominovat smrk, dovršila po roce 1989 přeměna hospodaření v průmyslové získávání dřeva bez ohledu na ekologické hlediska. "Tímhletím způsobem jsme tomu kůrovci předložili doslova prostřený talíř," řekl Fanta.

Na jihlavském Masarykově náměstí Fantu a další řečníky včetně signatářky Charty 77 Věry Roubalové poslouchaly stovky lidí. Byl mezi nim i předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS). K přítomným nehovořil. "Nepřijel jsem sem, abych vystupoval, ale abych podpořil Milion chvilek pro demokracii," řekl Vystrčil. Některé instituce ve státě se podle něho začínají rozkládat a neplní svoji roli, což může vést až ke ztrátě svobody. Jmenoval ministerstvo zahraničních věcí nebo prezidentskou kancelář. Senát je podle něho naopak institucí nejsvobodnější a nejobtížněji manipulovatelnou. "Považuji to za svoji povinnost potvrdit to i svoji přítomností tady," řekl Vystrčil.

Štafeta pro demokracii začala 25. února v Plzni. Milion chvilek s ní procestuje všechna krajská města. Skončí 2. června v Praze.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (16)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

pp

pavel peregrin

4.3.2020 07:36
Fanta řekl jednu pravdu- problém začal gradovat po převratu v 89. Milion chvilek je nikým nevolený spolek,bez jakékoliv legitimity o čemkoliv rozhodovat a kdyby si někdo občas dal tu práci zjistit, kdo ho financuje a čemu slouží, asi by se podivil. Ovšem co chtít od většiny ovčanů- stačí se podívat na spoluobčany v Praze, co se dělo v nákupních střediscích kvůli viroze a úplně to stačí.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

4.3.2020 18:40 Reaguje na pavel peregrin
Milionkáři mají transparentní účet a tam se vše dozvíte.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

4.3.2020 18:41 Reaguje na pavel peregrin
Milionkáři nic nerozhodují a rozhodovat nechtějí. Vy asi vůbec nevíte, o čem to celé je?
Odpovědět
pp

pavel peregrin

5.3.2020 06:09 Reaguje na Pavel Hanzl
Buďto k nim patříte nebo jste naiva.
Odpovědět
JO

Jaroslav Olšanský

4.3.2020 08:04
Samozvaný zrzavý mesiáš potřebuje pro své show posluchače a tak bude mlátit hubou o čemkoliv. Nedostudovaný nemakačenko už přešaltoval i na greténismus. V Pardubicích bude nejspíš žvanit o kvalitě perníku. Těch cca 150 lidí v Jihlavě ho moc nevytrhlo.
Odpovědět
JD

Jiří Daneš

4.3.2020 10:39
Kůrovcovou kalamitu má na svědomí bezuzdné podnikání umožněné privatizací kde čeho, včetně veřejných záchodků. To co fungovalo za první republiky, Protektorátu, i za komunistů, dnes nefunguje. Konkretně :v každém polesí byli hajní, kteří měli k dispozici lesní dělníky a ti vyknávali lesní práce dle konkretních místních potřeb, na příklad kácení konkretních stromů zasažených nevratně škůdci. Dnes se to stalo předmětem podnikání akciovek s majiteli a vedením většinou v Praze, které vykácí všechno i na dvojnásobku plánované plchy, samozřejmě zaplatí příslušné držhubné a tak jsou na ně všichni krátcí. Nejen lesní personál, veřejnost a Milion chvilek, ale i orgány činné v trestním řízení. Na příklad v této oblasti se podnikání řídí pravidly sicilské mafie zcela bezostyšně a beztrestně.
Odpovědět
mr

4.3.2020 17:45 Reaguje na Jiří Daneš
Kůrovcovou kalamitu má na svědomí diletantství vodborníků, co ty Sm nechali vysadit v lokalitách, kde namají být. Jeho pěstování na většině našeho území nefungovalo nikdy a kůrovec řádil více méně skoro pravidelně. Jenom se tomu nedávalo za komančů tolik prostoru. A když vzpomínte Hitlera, tak si zjistěte, proč a u koho dřeli Cikáni v tom slavném táboře v Letech, kvůli němuž třeba pan "lesník" Schwanzenberk nedávno tak kritizoval náše české obyvatelstvo z rasismu.
Odpovědět
MM

Milan Milan

4.3.2020 18:08 Reaguje na
Ty sm tam po vysazení byly a prospívali desítky a desítky let, dokonce i v CHKO, nebo NP. A starali se o ně zdravým rozumem disponující lesníci a místně příslušný hajný. Diletentismus polistopadových odborníků, nátlak panelákových ekoblbů a lobismus tzv.ekoneziskovek je prostě nechal napospas infekci zvané kůrovec. Tak nesvádějte trestuhodnou nečinnost odpovědných úředníků na špatně vysazené dřeviny kdesi v minulosti. Pak se řadíte mezi ty kterým bych nesvěřil do péče ANI OVOCNÝ SAD.
Odpovědět
mr

5.3.2020 14:32 Reaguje na Milan Milan
Vy "zdravý rozume", pořádně si prvně přečtěte, co píšu, a pak odpovídejte. Nějak jste nám účelově zapomněl odpovědět na tu dobu Hitlera. Sm do poloh pod 1100 mnm prostě nepatří, to věděli dávno ti, co ten zdravý rozum skutečně měli a mají. Za 100 let růstu Sm je vždy několik větších nebo menších období sucha, a teda i kalamit. Není to nic nového pod sluncem. V 80. letech tu byla kalamita, na kterou prý "nikdy nezapomenou". Ale jak praxe ukazuje, zapomněli velmi brzy. Taky patříte k těm, co se ještě neprobrali a stále chtějí poroučet větru a dešti. To si ale dělejte max. tak na svém pozemku, ne na statních porostech, rozumbrado.
Odpovědět
Jakub Graňák

Jakub Graňák

8.3.2020 18:53 Reaguje na Milan Milan
Ne, že bych s vámi i částečně nesouhlasil (i když vyníkem je dle mě i LČR, tudíž stát a systém tendrování těžby a péče o porosty).
V čem s vámi však hrubě nesouhlasím je vaše použití příměru s ovocným sadem, sadařství je totiž disciplína výrazně komplikovanější a náročnější, než lesařina.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

4.3.2020 18:46 Reaguje na
Smrkové monokultury se u nás sázely už za Marie Terezie a s kůrovcem se potýkaly vždycky, ovšem v babišistánu je na lesní práce zase už monopol. A ten lesy víc devastuje, než spravuje. Ale hlavní viník je klimatické sucho,
Odpovědět
ZZ

Zdeněk Zobač

5.3.2020 18:49 Reaguje na Pavel Hanzl
No nebyl to zrovna Babiš kdo zlikvidoval hajné a revírníky.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

4.3.2020 18:38 Reaguje na Jiří Daneš
Hlavní slovo tam má ministerstvo zemědělství a vedení LČR a taky Uniles. Víte, komu všecho tohle patří?
Z vůle lidu.
Odpovědět
JD

Jiří Daneš

4.3.2020 10:41
Kůrovcovou kalamitu má na svědomí bezuzdné podnikání umožněné privatizací kde čeho, včetně veřejných záchodků. To co fungovalo za první republiky, Protektorátu, i za komunistů, dnes nefunguje. Konkretně :v každém polesí byli hajní, kteří měli k dispozici lesní dělníky a ti vyknávali lesní práce dle konkretních místních potřeb, na příklad kácení konkretních stromů zasažených nevratně škůdci. Dnes se to stalo předmětem podnikání akciovek s majiteli a vedením většinou v Praze, které vykácí všechno i na dvojnásobku plánované plochy na černo, samozřejmě zaplatí příslušné držhubné a tak jsou na ně všichni krátcí. Nejen lesní personál, veřejnost a Milion chvilek, ale i orgány činné v trestním řízení. Na příklad v této oblasti se podnikání řídí pravidly sicilské mafie zcela bezostyšně a beztrestně.
Odpovědět
VN

Václav Neguš

4.3.2020 12:31
Problém nastal po r.1991(vznik NP Šumava) i podle botanika Václava Větvičky bylo založení této firmy neštěstím.Ale tak to vnímá hodně lidí a já si přeju,aby ti,co to zavinili,skončili před soudem !
Odpovědět
ZZ

Zdeněk Zobač

5.3.2020 18:50
Co nebo kdo je mr ?? Chytrá hlava beze jména
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist