https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/decinska-zoo-poprve-odchovala-kriticky-ohrozeny-druh-lemura
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Děčínská zoo poprvé odchovala kriticky ohrožený druh lemura

2.4.2020 00:09 | DĚČÍN (ČTK)
Dvojčata vari červeného se narodila 6. března v děčínské zoologické zahradě.
Dvojčata vari červeného se narodila 6. března v děčínské zoologické zahradě.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | zoodecin.cz
Děčínská zoologická zahrada odchovala kriticky ohrožený druh lemura zvaný vari červený. Zdravá dvojčata samice porodila do venkovní budky. Včera o tom informovala mluvčí zoo Alena Houšková.
 

Dvojčata se narodila 6. března. "Radostnou novinku jsme z pochopitelných důvodů nějaký čas tajili, dokud jsme si nebyli jistí, že nenastanou poporodní komplikace. Mláďata se mají čile k světu," uvedla Houšková.

Vari jsou jedni z mála lemurů, kteří své potomky hned od narození nenosí na těle, v přírodě samice přivádí na svět jedno až dvě mláďata buď v dutině stromu nebo v hnízdě spleteném z větví a listí v korunách stromů. Pokud je potřeba, matka přenáší mláďata v tlamě za krk až několik dní po narození. Teprve když jsou několik týdnů stará, naučí se šplhat matce po těle. Březost lemuřích samic trvá v rozmezí od 120 do 140 dnů.

Zoo dlouho dobu chovala dva samce, teprve vloni sestavila chovný pár. "Jednoho ze samců jsme umístili k soukromému chovateli a na začátku listopadu z polské Vratislavi dovezli šestiletou samici. Zvířata se ihned po spojení intenzivně pářila, a tak jsme s napětím čekali, zda bylo jejich počínání úspěšné. A jsme moc rádi, že úspěšné bylo, zvlášť když se mláďata narodila pouhé čtyři měsíce po příchodu samice do naší zoo," uvedl chovatel Petr Haberland.

Vari červený váží asi 3,3 až 3,5 kilogramu a dorůstá délky asi jeden a půl metru, z toho však skoro dvě třetiny měří ocas. V přírodě žije na Madagaskaru. Živí se převážně ovocem, nektarem a pylem, v období sucha, kdy je potravy málo pojídá i listy a semena. Hraje důležitou úlohu při opylování některých druhů stromů. Největším nebezpečím pro tento druh je ničení životního prostředí a pokračující nelegální lov pro maso.

Lemuři patří podle Houškové k nejhlasitějším zvířatům děčínské zoologické zahrady. Jejich jméno pochází ze starořímského označení pro duchy.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist