https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/delfinovci-amazonsti-mohou-skoncit-jako-navnada-pro-sumce
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Delfínovci amazonští mohou skončit jako návnada pro sumce

1.3.2020 00:30 (ČTK)
Delfínovci amazonští (na snímku) jsou přátelští, inteligentní savci, kteří vypadají, že se umí usmívat i červenat.
Delfínovci amazonští (na snímku) jsou přátelští, inteligentní savci, kteří vypadají, že se umí usmívat i červenat.
Delfínovci amazonští jsou přátelští, inteligentní savci, kteří vypadají, že se umí usmívat i červenat. Osud tohoto největšího druhu říčních delfínů začal v Brazílii znepokojovat ochránce přírody, protože v zemi v lednu skončil zákaz výlovu tamních sumců, kteří se živí masem jiných ryb. Panují obavy, že rybáři teď začnou nelegálně lovit delfíny, aby získali návnadu pro sumce, napsala agentura Reuters.
 

Ochránci přírody i vědci, k nimž patří bioložka Vera da Silvaová, proto žádají, aby úřady obnovily moratorium na lov aténovců velkoploutvých, místně označovaných jako sumci. Silvaová se zabývá studiem života delfínovců 25 let. "Nepřestávají mne ohromovat, jsou to fascinující zvířata," řekla. Její spolupracovníci delfínovce značkují, měří a ověřují jejich zdravotní stav a pak znovu pouští do vody v rezervaci Mamirauá v brazilském státě Amazonas.

"Dnes jsme chytili matku a její mládě a oba na sebe začali volat. Do tří let, než se mláďata osamostatní, je mezi matkou a mládětem úzký kontakt," řekla Silvaová.

S věkem se barva zvířat postupně mění ze šedivé na růžovou a na zbarvení má také vliv vystavení slunečnímu světlu. Někteří jedinci nabudou podobnou barvu jako plameňáci.

Rezervaci Mamirauá spravuje amazonský výzkumný ústav INPA. Tvoří ji zatopený prales a mokřiny na ploše 11.000 kilometrů čtverečních. Dostat se tam dá jedině na člunu a plavba po Amazonce ze střediska státu Amazonas Manausu trvá tři dny. Lidé ze Silvaové týmu tam delfínovcům opatrně odebírají krev a od samic i mléko a testují je.

Samice delfínovců jsou březí 13 měsíců a mláďata kojí dva roky. Reprodukční cyklus je tří až pětiletý. Jak říká Silvaová, právě proto jsou delfínovci ohroženi vyhubením, bude-li jejich populace oslabena výlovem. Když v roce 2015 prokuratura státu Amazonas požadovala zavedení moratoria na lov sumců, upozornila, že každý rok rybáři odloví 2500 delfínovců, aby získali návnady pro sumce.

V Jižní Americe se delfínovci nacházejí zatím v dostatečném počtu v Amazonce i Orinoku, ale Silvaová se bojí, že by je mohl potkat podobný osud jako delfínovce čínské z řeky Jang-c'-ťiang. V důsledku nekontrolovaného rybolovu a také znečištění je tento druh označován za vyhynulý.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Karel Zvářal

Karel Zvářal

1.3.2020 06:29
Jj, blbci jsou nevyhubitelní, narozdíl od živočišných druhů.
Odpovědět
OD

Ondřej Dočkal

1.3.2020 22:09
děkuji, velmi zajímavý článek, netušil jsem o tom nic, tak jsem zagooglil:

https://www.earthisland.org/journal/index.php/magazine/entry/whats-killing-the-pink-river-dolphin-brazil-amazon/

Tedy:

cena té ryby co se loví (Calophysus macropterus - je to opravdu sumec, anténovci jsou čeledí sumců) není nic moc - max cca 1 USD za kilo, takže toho musí ulovit hodně, aby se mu to vyplatilo. Je to ryba poměrně malá (ca 40 cm), takže musí být hodně nástrahy a hodně úlovků, ale je to ryba hojná - takže z jednoho delfína můžou nalovit až tunu ryb za noc, tedy až 1000 USD.

Zajímavé i to, že o tu rybu vlastně nikdo neměl ještě nedávno zájem - loví se jako náhrada jiné ryby, taky anténovce - Pimelodus grosskopfii - který je aktuálně kriticky ohrožený, takže není kde ho lovit..

taky píšou, že dle nějaké studie většinou používají za nástrahu kajmany - já nevím jak moc jsou ohrožení kajmani oproti iniím.. tak to nekomentuju, ale z něčeho ti lidi ale žít holt musejí, asi jde o to domluvit s nima nějaký systém, aby si pod sebou zase brzo nepodřezali větev, jako s těma P. grosskopfii.

Na závěr bych uvedl toto - to je asi základ:

“There’s the myth of the noble savage, but we can’t see it like that,” says one former employee of the Mamirauá Institute, who requested anonymity. “Of course, they want to buy things they don’t need. It’s a globalized world, and they want to have the same things as everyone: a cell phone, a computer, so they need money for that.” Sometimes, that money might come from piracatinga fishing. And sometimes, it might involve killing a dolphin.

Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist