https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/den-botanickych-zahrad-prinese-komentovane-prohlidky
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Den botanických zahrad přinese komentované prohlídky

22.5.2024 09:20 | PRAHA (ČTK)
Foto | Petr1888 / Wikimeda Commons
Při příležitosti Dne botanických zahrad dnes pořádají zahrady po celém Česku komentované prohlídky. Lidé si také budou moci koupit rostliny nebo se do některých botanických zahrad podívat zdarma, uvedla Unie botanických zahrad ČR.
 
Například botanická zahrada v Průhonicích u Prahy provede návštěvníky po sbírkách kosatců a pivoněk i kolekcí kriticky ohrožených druhů. Ředitel zahrady Pavel Sekerka, který působí také jako prezident Unie botanických zahrad, pak povede diskusi o významu a problémech zahrad.

Podle něj je problémem třeba minimální podpora ze strany státu. "Na rozdíl od zoologických zahrad, muzejních sbírek, galerií, knihoven a dalších organizací chybí legislativa i podpůrné programy pro činnost botanických zahrad. Chybí ochrana často unikátních sbírek, která by zajistila jejich dlouhodobou kontinuitu," sdělil Sekerka. Botanické zahrady přitom podle něj mají význam jak v ochraně ohrožených druhů rostlin, tak ve vzdělávání veřejnosti i kulturním životě.

Botanická zahrada v pražské Troji nabídne dnes komentované prohlídky v Ornamentální a Japonské zahradě. Botanická zahrada Fakulty tropického zemědělství České zemědělské univerzity v Suchdole zase umožní prohlídky tropického a subtropického skleníku s banánovníky, kakaovníky či skořicovníky a také prodej výpěstků studentů - třeba chilli papriček.

Komentované prohlídky budou mimo jiné rovněž v Botanické zahradě Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity v Brně, ostrovské Botanické zahradě a arboretu Horní Hrad, opavském Arboretu Nový Dvůr nebo plzeňském Arboretu Sofronka. V prostějovské Botanické zahradě Petra Albrechta se uskuteční akce Mladý zahrádkář, v Botanické zahradě v Třeboni začne panelová výstava Rostliny a cukry a v Botanické zahradě při VOŠ a SZeŠ v Táboře bude volný vstup do skleníků. Podrobný program je na webu unie zahrad.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist