https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/desitky-dobrovolniku-uklizely-snezku-nasbiraly-125-kg-odpadku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Desítky dobrovolníků uklízely Sněžku, nasbíraly 125 kg odpadků

29.4.2019 00:35 | PEC P.S. (ČTK)
Jarní akce Ukliďme Sněžku a pod Sněžkou se v sobotu zúčastnily desítky dobrovolníků. / Ilustrační foto
Jarní akce Ukliďme Sněžku a pod Sněžkou se v sobotu zúčastnily desítky dobrovolníků. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Jarní akce Ukliďme Sněžku a pod Sněžkou se v sobotu zúčastnily desítky dobrovolníků. Z Pece pod Sněžkou v sobotu ráno vyrazily dvě skupiny, jedna vyjela lanovkou na Sněžku a druhá se vydala na sběr odpadků kolem horského střediska. Dobrovolníci sesbírali asi 125 kilogramů odpadků. Řekl to organizátor Libor Pelikán. Akci uspořádalo město jako součást celorepublikové Ukliďme svět, ukliďme Česko.
 

"Celkem se zúčastnilo 50 lidí. Nasbírali jsme odhadem 125 kilogramů odpadků a prošli trasu o celkové délce 19 kilometrů. Smyslem akce bylo uklidit po zimě nepořádek po turistech, který se tady po zimě nastřádal," řekl Pelikán.

Dobrovolníci se v sobotu ráno sešli v Peci pod Sněžkou, kde dostali pracovní rukavice a pytle na odpad. První skupina, která čítala asi 35 lidí, měla sraz u dolní stanice lanové dráhy a vyjela lanovkou na Sněžku. Z nejvyšší české hory, ze které již většina sněhu odtála, pak šla dvěma proudy zpět do Pece, a to přes Růžovou horu a Obřím dolem. Druhá skupina se sešla blíže k centru města u pizzerie a šla hlavně kolem Pece. "Zaměřila se především na Vlčí potok," řekl Pelikán.

Nejčastějšími odpady u turistických tras byly papírové kapesníčky, plastové lahve, hygienické potřeby, igelitové pytlíky a nedopalky. Dobrovolníci vytáhli z potoka třeba i několik starších zavázaných pytlů s odpadky. "Našly se i sluneční brýle, rukavice nebo lyžařské hůlky," řekl Pelikán.

Podobnou akci, avšak na větší rozloze, v Krkonoších každoročně pořádá také Správa Krkonošského národního parku. Při Akci Čisté Krkonoše se ročně seberou tuny odpadků.

Ukliďme svět, ukliďme Česko je dobrovolnická akce, která se koná na území celé republiky. Za celý loňský rok se do 3295 úklidů zapojilo téměř 135.000 dobrovolníků. Díky nim zmizelo z přírody 2113 tun odpadu. První ročník akce s názvem Ukliďme Česko uspořádal na jaře 2014 spolek Ekosmák. O dva roky později se projekt spojil s obdobnou kampaní Ukliďme Svět, kterou od roku 1992 pořádá Český svaz ochránců přírody.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist