https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/destova-voda-z-okapu-pro-zalevani-zahradky-na-co-si-dat-pozor
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Dešťová voda z okapu pro zalévání zahrádky: Na co si dát pozor?

20.9.2018 01:36 | PRAHA (Ekolist.cz)
Co v tom sudu bylo původně, tatínku? Nevím, ale neboj, dvakrát jsem to propláchl.
Co v tom sudu bylo původně, tatínku? Nevím, ale neboj, dvakrát jsem to propláchl.
Foto | Martin Mach Ondřej / Ekolist.cz
Máte-li zahrádku, nejspíše jste si již pořídili nádobu na zachytávání dešťové vody z okapu. Nebo třeba o jejím pořízení uvažujete. Dešťová voda je totiž ta nejlepší a nejpřirozenější zálivka pro vaše rostliny: je měkká, má ideální teplotu a navíc je zadarmo. Stačí vám na to klidně stará vana, barel, praktické a oblíbené jsou také plastové IBC kontejnery. Na co si dát pozor, aby vám vaše nádoba na vodu pro zalévání dobře sloužila?
 

Zahnívání

Kažení vody je jedna z nejčastějších obav při zřizování nadzemní nádrže na dešťovou vodu. Abychom tomu zamezili, je třeba vodu z nádrže často odebírat, aby dlouho nestála. Organismy, které zahnívání způsobují, potřebují k životu světlo, proto proti kažení vody pomáhá mít nádrž zakrytou. Dále můžeme omezit množství nečistot v nádrži. Její zakrytí to řeší jen částečně, hodně nečistot přiteče z okapu. Okap tedy zakryjme plastovou mřížkou, kterou lze dostat v mnoha provedeních i rozměrech. Pro případ, že se vám voda v sudu přeci jen zkazí tak, že již pro zalévání nejde využít, je třeba ji vypustit. Pro tento případ je praktické mít ve spodní části nádrže vypouštěcí ventil. Poslouží ale i obyčejná hadice, kterou do nádrže ponoříme a její druhý konec umístíme níž, než je dno. Pokud nevíte, jak na to, zapátrejte ve svém okolí po akvaristovi, on vám poradí. Nebo pokud to chcete s vědeckým výkladem, jukněte sem.

Past na žíznivá zvířata?

Otevřená nádoba s vodou láká živočichy k pití i ke koupání. Dělá jim ale potíže po strmých kluzkých stěnách vylézt ven, a tak zde často najdou smrt. Nejjednodušší způsob, jak jim koupání a pití umožnit, aniž by se utopili je, ponořit do nádoby šikmo silnější větev či prkno, po kterém vylezou ven. Funguje také plovák, a pokud byste chtěli ptáčkům udělat pomyšlení, pořiďte jim koupátko – plovák s prohlubní uprostřed.

Plovák snadno vyrobíte z čekoholiv, co plave. Možná ale nemáte čas a chuť a raději si takovou věc koupíte. Beze všeho.

IBC kontejnery jsou skvělé, pokud v nich před tím nebyla tvrdá chemie.
IBC kontejnery jsou skvělé, pokud v nich před tím nebyla tvrdá chemie.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Martin Mach Ondřej / Ekolist.cz

IBC kontejnery jsou super, ale…

Kontejner IBC (intermediate bulk container) je velmi praktický, jelikož je objemný, uzavřený a má vypouštěcí ventil. Nové jsou však nákladné, a tak je lákavé pořizovat je z druhé ruky. Na to však pozor. IBC kontejnery jsou často primárně používány k přepravě nebezpečných chemikálií a jejich dokonalé vyčištění je v takovém případě velice složité a mnohdy dokonce nemožné. Proto se informujte u prodejce, k jakému sekundárnímu využití je kontejner určen. Případně se rovnou shánějte po takovém, který byl používán pro potraviny. Detailněji se IBC kontejnery zabývá tento článek Zahrádkáři používají průmyslové kontejnery jako nádrže na vodu. Může to však být nebezpečné .



reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Marie Nehasilová
Autorka pracuje pro projekt Počítáme s vodou.
Vydání článku finančně podpořilo Hlavní město Praha v rámci projektu Ekoporadnypraha.cz.


Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

am

ales machacek

10.11.2018 20:16
http://www.e-republika.cz/article4076-Voda-je-%C5%BEivot-aneb-Nemelem-nemelem

Odpovědět
am

ales machacek

10.11.2018 21:04
http://www.e-republika.cz/article4067-Zm%C4%9Bna-je-%C5%BEivot-aneb-Ten-den-co-pr%C5%A1elo
Odpovědět
Dana Haspeklová

Dana Haspeklová

23.4.2019 21:58
Koupila jsem domek se starou střechou z eternitových čtvercových "tašek". Voda z okapů je svedena do místní "kanalizace", která ji odvádí snad do potoka (jestli funguje). Předpokládám, že voda z takové střechy se nedá použít ani k zalévání keřů a stromů, protože s sebou nese mikročástice ze střechy. Je to tak?
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist