https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/deti-na-decinsku-objevily-pri-hre-stopy-po-vlkovi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Děti na Děčínsku objevily při hře stopy po vlkovi

27.4.2019 00:20 | DĚČÍN (ČTK)
Vlčí trus objevily děti při plnění úkolů v soutěži vyhlášené edukačním projektem Lesní svět na Mezinárodní den lesů v malé obci na Děčínsku.
Vlčí trus objevily děti při plnění úkolů v soutěži vyhlášené edukačním projektem Lesní svět na Mezinárodní den lesů v malé obci na Děčínsku.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Hnutí DUHA
Vlčí trus objevily děti na Děčínsku, když plnily úkoly projektu Lesní svět. Podle ochránců přírody to svědčí o tom, že populace vlků v širší oblasti Národního parku České Švýcarsko a Labských pískovců nebo Lužických hor stále sílí. Vlci migrují do Čech ze sousedního Německa. Řekla to vedoucí oddělení ochrany přírody Národního parku České Švýcarsko Jana Holešinská.
 
Vlčí trus.
Vlčí trus.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Hnutí DUHA

Novodobý výskyt vlků je podle ní registrován v Českém Švýcarsku od roku 2012, kdy se sem vlci vrátili zhruba po 250 letech. Od jara 2017 ho v parku a jeho širším okolí registrují ochránci přírody pravidelně. Za tu dobu řešili deset případů, kdy vlci napadli hospodářská zvířata a napáchali škodu především v Labských pískovcích.

"Kolik přesně jich v Českém Švýcarsku žije, neumíme říci, protože jejich teritorium je širší a pohybují se mezi Českým Švýcarskem, Labskými pískovci, Lužický a Krušnými horami. Mají široké teritorium," uvedla Holešinská.

Vlčí trus objevily děti při plnění úkolů v soutěži vyhlášené edukačním projektem Lesní svět na Mezinárodní den lesů v malé obci na Děčínsku. Místo nálezu ale nechtěla Simona Bartošová z projektu Lesní svět upřesnit. "Domluvili jsme se tak i s ochránci přírody a nálezkyní, protože okolo toho vzniká hysterie a myslivci se pak na vlka zaměřují," řekla Bartošová.

Vlčí trus našly děti spolu s obsahem chlupů i kostí za hranicí národního parku. "Mohu potvrdit, že šlo skutečně s největší pravděpodobností o trus vlka. Mimo struktury a obsahu exkrementů tomu napovídá i jejich délka kolem 20 centimetrů," řekl po zhlédnutí fotografií Radek Kříček, koordinátor Vlčích hlídek v severních Čechách z Hnutí DUHA.



reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist