https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/deti-zeme-kritizuji-mzp-kvuli-vracene-dokumentaci-eia-k-jezu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Děti Země kritizují MŽP kvůli vrácené dokumentaci EIA k jezu

20.9.2016 17:24 | PRAHA (ČTK)
Ekologická organizace Děti Země kritizuje ministerstvo životního prostředí (MŽP) a Ředitelství vodních cest ČR (ŘVC) za to, že ministerstvo potřetí vrátilo ŘVC k přepracování jeho dokumentaci EIA o hodnocení vlivů jezu u Děčína na životní prostředí. Aktivisté uvedli, že ŘVC vypracovalo lajdácký posudek a že ze strany ministerstva jde o politický tah hnutí ANO krátce před krajskými volbami. ČTK to sdělil předseda Dětí Země Miroslav Patrik.
 

Ministerstvo v reakci uvedlo, že naopak činí veškeré kroky k objektivnímu a úplnému posouzení vlivu záměru na životní prostředí, a tím i k dokončení procesu EIA. "Vrácení dokumentace je naprosto standardní zákonný krok v rámci procesu EIA," sdělila mluvčí MŽP Petra Roubíčková.

ŘVC dokumentaci EIA k Plavebnímu stupni Děčín obdrželo v pondělí odpoledne. Podle mluvčího ŘVC Jana Bukovského byl dokument vrácen především kvůli rozhodnutí vlády o rozšíření soustavy Natura 2000 o novou lokalitu Porta Bohemica. To se stalo pět měsíců poté, co ředitelství předložilo dokumentaci EIA na MŽP. "Děti Země uvádí nepravdivá tvrzení, že důvodem pro vrácení bylo nekvalitní vypracování dokumentace," uvedl.

Podle aktivistů měl být ale správně vypracován nezávislý posudek a téměř 11 let se vlekoucí proces EIA už ukončen. Stát za přípravu jezu za 4,2 miliardy korun dosud utratil přes 700 milionů.

"Pokud ministerstvo před krajskými volbami potřetí vrací další lajdáckou dokumentaci EIA pro jez Děčín, ačkoliv je dávno zřejmé, že jez nelze bez významného škodlivého vlivu na přírodu postavit, považujeme to za nepřijatelný politický zásah ministrů Richarda Brabce a Dana Ťoka a hnutí ANO s cílem předstírat férovost, objektivnost a transparentnost rozhodování," uvedl předseda Dětí Země Patrik.

Důvody pro vrácení považuje za zástupné. Ignorují podle něj trvalé závažné nedostatky jako manipulativní vyhodnocování variant vyšší splavnosti Labe a předstírání odbornosti.

Roubíčková uvedla, že sdružení se kritikou MŽP za vrácení dokumentace jen přimlouvá za další prodlužování EIA. "Vzhledem k vyhlášení Porta Bohemica v červenci 2016 by musel oznamovatel zahájit paralelní proces EIA k této nové skutečnosti," upozornila Roubíčková.

Podle Bukovského ani jeden z důvodů vrácení nepoukazuje na chyby v dokumentaci, ale na základě obdržených připomínek zejména z Německa požaduje podrobnější vyhodnocení a doložení možných vlivů. "Jedná se například o vlivy na geologické poměry, podzemní vody, protipovodňová opatření v Německu, staré zátěže apod., čemuž se v minulosti experti podrobně věnovali a dokumentace EIA byla v těchto oblastech stručnější," dodal.

K připomínce MŽP, zda pro splavnění Labe jsou nutné další plavební stupně, ŘVC podle Bukovského uvedlo, že podle současných předpokladů je výstavba Plavebního stupně Děčín postačující a žádná další stavba na Labi v severních Čechách není nutná.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist