https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/dicaprio-zalozil-fond-na-zachranu-amazonskeho-destneho-pralesa
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

DiCaprio založil fond na záchranu amazonského deštného pralesa

28.8.2019 00:10 | WASHINGTON/BRASILIA (ČTK)
Ekologická organizace Earth Alliance, kterou před dvěma měsíci spoluzaložil americký herec Leonardo diCaprio, založila fond za záchranu amazonského deštného pralesa. / Ilustrační foto
Ekologická organizace Earth Alliance, kterou před dvěma měsíci spoluzaložil americký herec Leonardo diCaprio, založila fond za záchranu amazonského deštného pralesa. / Ilustrační foto
Ekologická organizace Earth Alliance, kterou před dvěma měsíci spoluzaložil americký herec Leonardo diCaprio, založila fond za záchranu amazonského deštného pralesa. Organizace v neděli uvedla, že do fondu vloží pět milionů dolarů (asi 120 milionů Kč). Téma Amazonie kvůli rozsáhlým lesním požárům plní v posledním týdnu přední stránky světového tisku a zabývala se jím i schůzka G7.
 

Podle DiCapria mají peníze dostat domorodí obyvatelé a další místní, kteří se "snaží zachránit biodiverzitu a život v Amazonii před požáry, které oblast nyní devastují". "Sto procent tvého příspěvku půjde lidem, kteří přímo v terénu zachraňují Amazonii," ujistil hollywoodský herec na sociální síti Instagram.

Televize CNN uvedla, že peníze dostane pět konkrétních místních organizací, které se zabývají ochranou životního prostředí a podporují domorodé obyvatelstvo Brazílie.

Organizaci Earth Alliance založil DiCaprio před dvěma měsíci spolu s americkou podnikatelkou Laurene Jobsovou, vdovou po počítačovém expertovi a zakladateli společnosti Apple Steveu Jobsovi, a americkým podnikatelem a filantropem Brianem Shethem. Základem organizace se stala DiCapriova nadace, kterou herec založil v roce 1998 a která podporovala projekty na ochranu přírody po celém světě.

Amazonský deštný prales je označován za "zelené plíce" planety. Produkuje totiž asi 20 procent kyslíku na Zemi a hraje klíčovou roli v pohlcování skleníkových plynů, jež přispívají ke změnám klimatu.

Tento měsíc vyvolala naléhavé výzvy k záchraně Amazonie statistika brazilského ústavu, podle níž letos výrazně vzrostl počet lesních požárů v Brazílii. K většímu počtu požárů podle expertů přispívá nejen sucho a klimatické změny, ale také ilegální kácení a vypalování lesa za účelem získání zemědělské půdy.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Karel Zvářal

Karel Zvářal

28.8.2019 07:27
Lio, takto se před celým světem zhodit... Cožpak nevíš, že amazonský prales s jeho jedinečnou diverzitou je mýtus?
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist