https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/diky-tradicnimu-rybnikarstvi-hnizdi-na-palave-vzacni-tenkozobci
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Díky tradičnímu rybníkářství hnízdí na Pálavě vzácní tenkozobci

5.6.2012 01:31 | PRAHA (Ekolist.cz)
Tenkozobec opačný (Recurvirostra avosetta) na rybníku Nesyt
Tenkozobec opačný (Recurvirostra avosetta) na rybníku Nesyt
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | František Pelc / AOPK
Tradiční letnění rybníků, tedy vypuštění celého nebo části rybníka v letním období, přispívá nejen k obnově rybníků samotných, ale láká i vzácné druhy ptactva. Díky nižší hladině se na rybníce Nesyt na jihu Moravy usídlily dvě desítky kriticky ohrožených tenkozobců opačných.
 

Rybník byl po loňských výlovech kvůli nedostatku vody napuštěn jen částečně, což pomohlo vytvořit pro ptáky atraktivní prostředí. Letnění rybníků patřilo dřív k běžným způsobům hospodaření. Díky němu se zvyšovala produkce rybníka, tedy množství potravy pro chované ryby.

V některých přírodně cenných územích se podle Agentury ochrany přírody (AOPK) k letnění vrací, protože částečně obnažené dno láká vzácné druhy ptáků. To se již několik let týká soustavy Lednických rybníků, které jsou chráněné jako národní přírodní rezervace. „Na Nesytu tak v těchto dnech můžeme pozorovat mezi jinými asi dvě desítky bahňáků – kriticky ohrožených tenkozobců opačných, většina z nich i zahnízdila. Najdeme tu opět i ohrožené slanomilné rostliny,“ vysvětluje Přemysl Heralt z CHKO Pálava.

Tenkozobec zahnízdil na Nesytu poprvé po více než půl století v roce 2007
Tenkozobec zahnízdil na Nesytu poprvé po více než půl století v roce 2007
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | František Pelc / AOPK

Podle AOPK právě tenkozobec zahnízdil na Nesytu poprvé po více než půl století v roce 2007, v době, kdy byl rybník také letněn. „Je dobře, že se daří společně s rybáři nastavovat hospodaření na rybnících tak, aby chráněné druhy prosperovaly a zároveň bylo zdejší rybářské hospodaření ekonomicky udržitelné,“ dodává Pavel Pešout, náměstek ředitele AOPK. To, jestli bude hnízdění úspěšné prý závisí prý na mnoha faktorech, například na tom, zda ptáci nebudou rušeni zvědavými návštěvníky.

Soustava rybníků Nesyt, Hlohovecký, Prostřední a Mlýnský pokrývá území 552 hektarů a patří k nejvýznamnějším ornitologickým lokalitám v České republice. Sídlí zde největší hnízdní kolonie volavek popelavých a kvakošů nočních - okolo 230 párů obou druhů. Rybniční soustava funguje jako tahová zastávka pro husy velké, řadu druhů kachen a bahňáků, pravidelně zde zimuje orel mořský.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist