https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/divka-brani-svymi-snimky-posumavi-proti-zvazovanemu-ulozisti-jaderneho-odpadu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Dívka brání svými fotografiemi Pošumaví proti zvažovanému úložišti jaderného odpadu

10.7.2024 00:58 (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Obec Velký Bor na Klatovsku, jejíž katastr by mohla zasáhnout zvažovaná stavba hlubinného úložiště radioaktivního odpadu, připravila výstavu desítek fotografií dvanáctileté místní školačky Elen Oudové. Má název Nečekaná příroda Horažďovicka a podtitul Chráníme přírodu proti znehodnocení úložištěm jaderného odpadu. Lokalita Březový potok je v ČR jednou ze čtyř vytipovaných pro vznik této stavby, snímky mají upozornit na hodnoty kulturní krajiny, řekl ČTK starosta Václav Zábranský (Hasiči Velký Bor).
 
"Výstava je jednou z akcí, kterou bráníme naši přírodu proti úložišti jaderného odpadu. Představí snímky zachycující kulturní krajinu Horažďovicka. Nebudou chybět makrofotografie rostlin, sakrální stavby v přírodě nebo kuriozity, které byste na cestách touto krajinou nečekali," uvedl. Zahájena bud na obecním úřadě 3. srpna a potrvá dva týdny.

"První úspěšné fotografie pořízené mobilním telefonem vznikly loni na konci května ve vysoké trávě, kde se Elen podařilo vystihnout okamžik západu slunce a rozmanitosti hmyzí říše," uvedl Zábranský. Snímky byly později zveřejněny ve facebookové skupině Toulky Šumavou, kde měly podle něj velký ohlas.

Tři z nich přihlásila Elen na jaře do fotosoutěže Příroda objektivem, kterou vyhlašuje spolek Mladí ochránci přírody spolu s ministerstvem školství. "V prvním i druhém kole byla Elen první ve své věkové kategorii a úspěšně se účastní dalších soutěží. Jsem nadšená, docela jí to jde," uvedla matka Lucie. Výstava ve Velkém Boru bude její první.

"Fotky budou v rámech různých formátů od A3, A4 i menších a tematicky rozdělené. Spisovatel Ondřej Fibich vytvoří k největším snímkům krátké poetické povídání," uvedla Lucie Oudová. Její rodina odmítá, aby vzniklo úložiště v Pošumaví.

"Rádi bychom poukázali na to, jak je tady příroda hezká a že by byla škoda, aby se touto stavbou zničila. Elen se tady narodila a hrozně se jí tu líbí. Představa, že by se měla kvůli úložišti někam stěhovat, je hrozná," uvedla. Rodina zatím bydlí v obecním bytě, ale zvažovala, že by v obci nebo v jejím okolí koupila dům. "Ale tohle (úložiště) je tak velká hrozba, že bych si ani netroufla tady zainvestovat," dodala Oudová.

Starostové z oblasti Březového potoka dlouhodobě potvrzují, že tam nemovitosti ztrácejí na hodnotě kvůli už 20 let trvajícím diskusím o úložišti. Lokalitu má vybrat vláda do roku 2028.

"Vím, že my to (výstavou) nezachráníme. Nejsme ale ti, kdo by šli ven s nějakou cedulí. Tohle mi přišlo jako hezká forma, jak na to poukázat takovým jemným dětským způsobem," uvedla Lucie Oudová. Podle ní Elen fotí už odmala detaily rostlin. Zajímají ji ale také kuriozity v přírodě, třeba uříznutá gumovka v lese nebo boty na kameni zarůstající mechem.


reklama

 
Václav Prokš
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

RV

Richard Vacek

10.7.2024 08:32
Lidi mají obavy z neznámého. Ale když to znají, oceňují výhody, které to přináší. Proto jsou třeba s jadernými elektrárnami spokojeni hlavně ti, na katastru jejichž obce elektrárna stojí. Vysoké odvody do obecního rozpočtu a třeba i jistota stélého zaměstnání jsou benefity, které mnohý uvítá.
Odpovědět

Viktor Šedivý

11.7.2024 12:24

Příspěvek byl kvůli porušení pravidel diskuze smazán.

Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist