https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/do-ceska-zavital-budnicek-pruhohlavy-ptak-ze-sibirske-tajgy
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Do Česka zavítal budníček pruhohlavý, pták ze sibiřské tajgy

3.10.2017 08:31 | PRAHA (ČTK)
Několik neobvyklých ptačích druhů zaznamenali o víkendu v Česku ornitologové a dobrovolníci při Festivalu ptactva. Nejzajímavějším z nich budníček pruhohlavý, který běžně žije v sibiřské tajze.
Několik neobvyklých ptačích druhů zaznamenali o víkendu v Česku ornitologové a dobrovolníci při Festivalu ptactva. Nejzajímavějším z nich budníček pruhohlavý, který běžně žije v sibiřské tajze.
Několik neobvyklých ptačích druhů zaznamenali o víkendu v Česku ornitologové a dobrovolníci při Festivalu ptactva. Podle koordinátorky festivalu Gabriely Dobruské z České společnosti ornitologické byl nejzajímavějším z nich budníček pruhohlavý, který běžně žije v sibiřské tajze. Účastníci vycházek do přírody objevili ale i další neobvyklé druhy, například luňáky červené, ostralku štíhlou, zrzohlávku rudozobou, husici rezavou či moudivláčka lužního, u něhož přesný původ prozradil italský kroužek.
 

Budníček pruhohlavý je na českém území skutečně raritou. Při Festivalu ptactva ho pozorovali také ornitologové a dobrovolníci v Lucembursku, Nizozemsku a Maďarsku. "Tu a tam se stane, že nějaká bouře nebo nepřízeň počasí nám sem tyto ptáky zažene," vysvětlila pravděpodobný důvod jeho výskytu v Česku Dobruská.

Podobné je to s ostralkou štíhlou, která patří mezi severské kachny a na našem území je k vidění jen výjimečně. Podle Dobruské se na Vltavě v Praze občas objevuje potáplice, která žije většinou v okolí Islandu. Tu ale účastníci víkendových vycházek neviděli.

Naopak nejčastěji pozorovaným ptákem jsou v Česku dlouhodobě špačci. V loňských ročnících festivalu je sice lidé při procházkách neviděli tak často, za to ale podle Dobruské mohla spíše aktuální nepřízeň počasí než to, že by jich ubývalo. Špačci byli i v celoevropském měřítku o víkendu nejčastěji viděnými ptáky, ornitologové jich mají hlášeno přes 620.000. Předstihla je jen berneška bělolící, ta ale v Česku nežije.

Letošního festivalu se o víkendu v Česku účastnilo 885 lidí, v celé Evropě to bylo přes 21.700 lidí. Ornitologové upozorňují, že další procházky a akce spojené s festivalem se budou konat i o dalších podzimních víkendech.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist