https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/do-recyklace-pujdou-z-narodniho-planu-obnovy-3-5-miliardy-korun-uvedl-havlicek
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Do recyklace půjdou z Národního plánu obnovy 3,5 miliardy korun, uvedl Havlíček

31.5.2021 01:39 | NĚMČICE NAD HANOU (ČTK)
V třídění papíru a plastu podle Havlíčka patří obyvatelé České republiky mezi světovou špičku. "Věc druhá je potom ta, že musíme ještě třídění zkvalitnit. To znamená, že ne vše, co se protřídí, je potom využitelné i v oblasti recyklací," dodává.
V třídění papíru a plastu podle Havlíčka patří obyvatelé České republiky mezi světovou špičku. "Věc druhá je potom ta, že musíme ještě třídění zkvalitnit. To znamená, že ne vše, co se protřídí, je potom využitelné i v oblasti recyklací," dodává.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Do recyklační infrastruktury plánuje stát z Národního plánu obnovy investovat do dvou let 3,5 miliardy korun. V současné chvíli se roční podpora oboru ze strany státu pohybuje v řádu stovek milionů korun. Po jednání se zástupci České asociace oběhového hospodářství v Němčicích nad Hanou na Prostějovsku to ČTK řekl vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO).
 

V třídění papíru a plastu podle něj patří obyvatelé České republiky mezi světovou špičku. "Věc druhá je potom ta, že musíme ještě třídění zkvalitnit. To znamená, že ne vše, co se protřídí, je potom využitelné i v oblasti recyklací. Například v oblasti plastů se sice oficiálně uvádí, že dokážeme až 60 procent recyklovat, ve skutečnosti podle odborníků je to méně a pohybujeme se pod 50 procenty. Je to o tom, že musíme zkvalitnit třídění, digitalizovat některé třídící nástroje a tak dále, to znamená využívat nejnovějších technologií," uvedl Havlíček.

Zapotřebí je podle něj také výrobky vzniklé díky recyklaci lépe dostat do oběhu. "Tady máme co dohánět. Je to o změně legislativy. Musíme více tlačit na to, aby průmysl využíval produkty, které jsou recyklované v určitých procentech," řekl ministr. Výraznou roli podle něj v tomto směru hraje také marketing a motivační nástroje, především daňové. "Další oblastí je podpora investičního charakteru, to znamená podporovat recyklační linky v jejich výstavbě. To si troufám tvrdit, že se děje," doplnil Havlíček.

V Němčicích nad Hanou si prohlédl závod společnosti SUEZ CZ na zpracování plastů. Podle technického ředitele firmy a člena České asociace oběhového hospodářství Petra Špičáka linka ročně zpracováním plastu vyrobí zhruba 450 tun granulí, které následně směřují do výroby po celé Evropě. "Převážná většina, asi 80 procent, jde do zahraničí. Třeba právě do států, které už mají vytvořené podmínky pro podporu odbytu z recyklace. A to je de facto to, co nám nejvíce chybí, to znamená podpořit a rozvinout trh s produkty z recyklace a podpořit odbyt," řekl Špičák.

Národní plán obnovy bude podkladem pro to, aby Česká republika mohla získat zdroje z nového fondu Evropské unie na pomoc ekonomikám zasaženým koronavirovou krizí. Vláda ho schválila 17. května, plánuje v něm investovat zhruba 200 miliard korun. Z toho 172 miliard korun chce ČR získat z EU. Plán je rozdělen na šest hlavních oblastí, které by z něj měly být financovány. Největší část je určena na infrastrukturu a takzvanou zelenou transformaci. Další peníze jsou určeny na digitalizaci, vzdělávání a trh práce, vývoj a inovace, podporu podnikání a zdraví.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ms

1.6.2021 11:38
Recyklace plastů je sranda proti tomu, až nás ze západu Evropy zavalí dovoz elektrických ojetin s vypráskanou obří a těžko recyklovatelnou baterií, která je svou charakteristikou nebezpečným odpadem. Protože jako obvykle vyspělé západní země řeší drahou a složitou recyklaci odpadů exportem. Už to je cynické a pokrytecké, když se většina obnovitelných zdrojů vyrábí pro Západ ve špinavé (uhelné) energetice Číny s využitím otrocké práce muslimských Ujgurů (fotovoltaické panely) a dětské otrocké práce při těžbě kobaltu v Kongu. Kolik dětí se dře, aby v jedné baterce elektromobilu mohlo být asi 6 kg kobaltu? Ale nevadí, my jezdíme čistě, že?
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist