https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/dobijeci-stanice-sko-energo-v-m.boleslavi-budou-placene
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Dobíjecí stanice Ško-Energo v Mladé Boleslavi jsou už placené

11.8.2020 00:18 | M. BOLESLAV (ČTK)
V tuzemsku funguje přes 400 dobíjecích stanic od různých provozovatelů. Ilustrační obrázek
V tuzemsku funguje přes 400 dobíjecích stanic od různých provozovatelů. Ilustrační obrázek
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Dobíjecí stanice pro elektromobily, které instalovala společnost Ško-Energo v Mladé Boleslavi, jsou od 1. srpna placené. Dosud byly zdarma. Další místa pro dobíjení aut na elektrický pohon ale budou přibývat, Ško-Energo buduje dobíjecí stanice jak ve městě, tak přímo v závodě automobilky Škoda Auto, informoval Viktor Kolarčík ze Ško-Energo.
 

Zpoplatnění dobíjecích stanic je další fází projektu, na kterém společnost spolupracuje s městem. Firma v září 2018 zprovoznila první stanici na mladoboleslavském letišti u muzea Metoděje Vlacha, loni přibyly dobíjecí stanice u plaveckého bazénu, na Českobratrském náměstí, v parkovacím domě v ulici Kateřiny Militké a u fotbalového stadionu.

Cena za nabíjení se liší podle typu dobíjecí stanice. V případě stanic s pomalým nabíjením je stanovena na 3,50 Kč/kWh, u stanic s rychlým dobíjením na sedm korun za kWh. "Dosud jsme testovali technické možnosti nabíjení na konkrétních typech dobíjecích stanic a v rámci popularizace elektromobility jsme poskytovali elektřinu na nabíjení všem zákazníkům zdarma. Zpoplatněním služby nabíjení se dostáváme do finální fáze projektu, kdy stanovujeme konečnou cenu za nabíjení," řekl jednatel Ško-Energo Tomáš Kubín.

Ško-Energo nyní dokončuje projekt na vybudování dobíjecí infrastruktury v závodech automobilky v Mladé Boleslavi, Kvasinách a Vrchlabí. "Jedná se o podstatně větší počty stanic, více než 500 dobíjecích bodů," řekl Kubín.

Ško-Energo není jediná, kdo v Mladé Boleslavi provozuje dobíjecí stanice, motoristé si mohou elektromobil dobít například i u stanice společnosti ČEZ. V prvním čtvrtletí letošního roku meziročně stoupl objem energie odebrané v síti veřejných rychlodobíjecích stanic Skupiny ČEZ o více než 54 procent téměř na 600 000 kWh, u středočeských dobíjecích stanic to bylo 67 552 kWh při téměř 4600 dobíjení.

V tuzemsku funguje přes 400 dobíjecích stanic od různých provozovatelů. Ve středních Čechách jsou rychlodobíjecí stanice společnosti ČEZ například v Berouně, Kolíně, Kladně nebo Mladé Boleslavi. Další provozují třeba společnosti E.ON nebo PRE. Celkem jich je přibližně pět desítek.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist