https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/dohoda-o-vyvozu-obili-nesmi-prinest-ukrajine-dalsi-rizika-rekl-trudeau
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Dohoda o vývozu obilí nesmí přinést Ukrajině další rizika, řekl Trudeau Aktualizováno

22.7.2022 18:49 | ISTANBUL (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Státy skupiny G7 budou dohlížet na to, aby dnes podepsaná dohoda o vývozu obilí z ukrajinských přístavů nepředstavovala pro "Ukrajinu hrozbu nového ruského útoku," řekl kanadský premiér Justin Trudeau. Spojené státy hodlají pracovat na tom, aby Rusko dodržovalo závazky, které z dohody plynou, uvedla velvyslankyně USA při OSN Linda Thomasová-Greenfieldová. Ve stejném duchu se vyjádřil i český ministr zahraničí Jan Lipavský. Ruský ministr obrany Sergej Šojgu po podpisu sliboval, že Moskva dohody nezneužije.

 

Zástupci Ruska a Ukrajiny podepsali dohodu zprostředkovanou OSN a Tureckem, která má umožnit vývoz milionů tun obilí z ukrajinských černomořských přístavů. Ty jsou nyní zablokované a zaminované v důsledku ruského útoku na Ukrajinu.

V podobném duchu jako Kanada se vyjádřila i Británie. Londýn se podle ministryně zahraničí Liz Trussové "chce ujistit, že Rusko dodrží své slovo".

Lipavský v prohlášení na svém twitterovém účtu dohodu uvítal. "Budeme pozorně sledovat, jestli Rusko dostojí svým závazkům... musí nést odpovědnost za utrpení, které způsobuje na Ukrajině i jinde ve světě," uvedl ministr.

Šéf diplomacie EU Josep Borell vyzval k rychlému uvedení dnešní dohody do praxe. "Dohody podepsané Ukrajinou, Ruskem, Tureckem a OSN představují klíčový krok na cestě k překonání světové potravinové nejistoty způsobené ruskou agresí vůči Ukrajině," napsal Borell na svůj twitterový účet.

Šojgu dnes ve vysílání ruské státní televize řekl, že "Moskva nezneužije odminování a otevření ukrajinských přístavů". "Takový závazek jsme udělali," řekl ministr obrany země, jejíž ozbrojená agrese vůči Ukrajině trvá už od konce února.

Turecký ministr obrany Hulusi Akar podle agentury Reuters nicméně uvedl, že ukrajinské přístavy pro vývoz obilí není potřeba odminovat.

Fungující dohoda bude skvělou zprávou například pro Egypt, který byl podle společnosti S&P Global v roce 2021 se 3,62 milionu tun největším dovozcem ukrajinského obilí. Ceny nesubvencovaných (nedotovaných) potravin v zemi od začátku ruské invaze vzrostly o 50 procent. Pšeničný chléb v Egyptě denně konzumuje 70 milionů lidí, píše BBC. Egyptské úřady již zvažovaly, že by do pšeničné mouky přimíchávaly brambory, obávají se ale dopadu na chuť.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist