https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/dotace-na-moderni-domaci-kotle-na-uhli-jsou-skodlive-tvrdi-aktiviste
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Dotace na moderní domácí kotle na uhlí jsou škodlivé, tvrdí aktivisté

31.1.2017 10:38 | PRAHA (Ekolist.cz)
Kotlíkové dotace jsou skvělá věc pro zlepšení stavu ovzduší a snížení emisí skleníkových plynů, pokud nepodporují nákup kotlů na uhlí, myslí si zástupci ekologických organizací.
Kotlíkové dotace jsou skvělá věc pro zlepšení stavu ovzduší a snížení emisí skleníkových plynů, pokud nepodporují nákup kotlů na uhlí, myslí si zástupci ekologických organizací.
Foto | Simona Albrechtová / Ekolist.cz
Kotlíkové dotace jsou obecně skvělá věc pro zlepšení stavu ovzduší a snížení emisí skleníkových plynů, myslí si zástupci ekologických organizací. Neměly by ale podporovat nákup moderních kotlů na uhlí. Podle ekologických organizací se tak z peněz Evropské unie dotuje další udržování zdrojů smogu.
 

Ekologické organizace v síti CEE Bankwatch Network včera zveřejnily výběr projektů, které jsou financovány z prostředků Evropské unie a které zároveň mají negativní dopady na životní prostředí. Mezi tyto tzv. perverzní dotace zahrnuly aktivisté i část kotlíkových dotací, které podporují nákup moderních kotlů na uhlí. Stát je podle jejich informací podpořil celou třetinou z celkově utracených 2,5 miliard korun, které šly na kotlíkové dotace.

„Podpora nových uhelných kotlů jde proti snaze odstranit příčinu smogu, dostává domácnosti do pasti závislosti na neperspektivním palivu a podkopává záměr Státní energetické koncepce ČR zajistit uhlí prioritně pro teplárny. Hnutí DUHA navrhuje změny pravidel pro další výzvy kotlíkových dotací tak, aby nové kotle na spalování uhlí už nebyly předmětem podpory,” říká Jiří Koželouh z Hnutí DUHA, které je členem sítě CEE Bankwatch Network.

Aktivisté uznávají, že nové uhelné kotle znečišťují méně než staré, ale zároveň dodávají, že pokud by byly dotace využity pouze na čisté zdroje vytápění, smogu by ubylo více. „Kromě toho nové uhelné kotle znamenají razantní prodloužení doby, kdy jedovaté látky z uhlí vůbec musíme dýchat. A také se zbytečně využívá palivo, jehož těžba poškozuje krajinu a jehož spalování je spojeno s vysokými emisemi skleníkového plynu oxidu uhličitého,“ dodává Koželouh.

Novými uhelnými kotli jsou lidé tlačeni do pasti, velmi brzy může nastat situace, kdy uhlí pro maloodběratele nebude nebo bude příliš drahé, takže sociální argument pro podporu kotlů na levné uhlí dlouhodobě neplatí.

Ekologické organizace obecně podporují kotlíkové dotace jako jeden z nástrojů pro zlepšení stavu ovzduší a snížení emisí skleníkových plynů, ale zároveň prosazují, aby se peníze soustředily jen na opravdu čisté technologie.

Pro nejchudší domácnosti (například osamělé seniory) není řešením rizikové uhlí, ale speciální program, v němž stát zaplatí veškeré náklady na výměnu a celou ji zařídí (pokud bude třeba), neboť tyto domácnosti nemají prostředky na spolufinancování instalace a často nezvládnou administrativu. Tento vstřícný krok státu vůči nejchudším domácnostem je součástí návrhu ekologických organizací opatření proti smogu.

Příklad kotlíkových dotací z fondů EU či zbytečný a pro stát a společnost ztrátový provoz zastaralých uhelných elektráren je důsledkem chybějících dlouhodobých závazných cílů pro snižování závislosti na fosilních palivech – tedy absence antifosilniho zakona.

Jak dále informuje CEE Bankwatch Network, česká podpora kotlů na uhlí se dostala do společnosti projektů jako je výstavba dálnice přes soutěsku Kresna v Bulharsku, spalovna na čistírenské kaly v maďarské Budapešti nebo trasování rychlostní silnice ohrožující vzácné motýly v Polsku.

Ministerstvo životního prostředí s pohledem ekologických organizací nesouhlasí. Podle něho je smyslem dotací co nejrychleji nahradit staré a nevyhovující kotle za moderní kotle s řádově nižšími emisemi. Celou reakci ministerstva si přečtěte v článku Smyslem kotlíkových dotací je vyměnit co nejvíce starých kotlů, které nejvíce znečišťují, tvrdí MŽP.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

MM

Milan Milan

1.2.2017 09:25
Nevím co za odborníky mluví za toto hnutí, ale???? Taky jsem odpůrcem těchto dotací, ale z úplně jiných důvodů. Topilo se v minulosti a topí se v domácnostech dřívím a uhlím a nebyl problém. Kotlové dotace jsou vyhazováním peněž i proto že domácnosti podle místních měření mají mít podíl na tvorbě smogu cca 8-15% !!. Ve větších městech a to i tam kde je častý výskyt smogových situací je většina domácností dávno napojena na centrální zdroje tepla a vizuálně žádné komíny nedýmají...A na vesicích kd eje LT více zpravidla smog není probléém. Takže??? Původní "nedokonalé" kotle vypouštějí převážně hrubší částice CO, které coby těžší než vzduch rychle klesají k zemi a nerozptylují se do širokého prostoru... Nové "dokonalejší" kotle, stejně jako auta s katalyzátorem, letadla, teplárny apod. spalují a vypouštějí odpad s vysokým polílem CO2 který jako skleníkový plyn stoupá vzhůru a při špatných rozptylových podmínkách se drží dlouho a dlouho v ovzduší. Navíc jemnější částice dokonalejšího spalování se nezachytí v horní části dychací soustavy, ale se dostávají dál do dolních cest dýchacích a způsobují daleko větší problémy. Já v tom vidím pouze kšeft a lobink. Smogová situace vyhlášená před 14 dny asi v 9 krajích ČR a i V Praze je naprostým selháním MŽP v řešení čistoty ovzduší. Bohužel se to nezmění dokud se bude vycházet z chybných nebo populistických analýz a řešením kovaříčka a buzerací občanů se výsledek nemůže dostavit.
Odpovědět
VH

Vladimír Hošek

1.2.2017 16:55
Tolik pokrytectví jsem již neviděl.

PS. Proč se nebouříte (po vzoru svých rakouských přátel proti výstavbě Temelína) proti výstavbě uhelných elektráren v Německu, to je největší příspěvek znečišťování ovzduší v Evropě. To vy chrániči čistého nebe necháte bez povšimnutí??
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist