https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/smyslem-kotlikovych-dotaci-je-vymenit-co-nejvice-starych-kotlu-ktere-nejvice-znecistuji-tvrdi-mzp
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Smyslem kotlíkových dotací je vyměnit co nejvíce starých kotlů, které nejvíce znečišťují, tvrdí MŽP

6.2.2017 11:00 | PRAHA (Ekolist.cz)
Podle údajů ministerstva je v ČR asi 350 až 400 tisíc starých kotlů, které každou topnou sezonu znečišťují ovzduší. „Peníze v kotlíkových dotacích v tuto chvíli stačí na výměnu zhruba 100 tisíc kotlů,“ říká Roubíčková.
Podle údajů ministerstva je v ČR asi 350 až 400 tisíc starých kotlů, které každou topnou sezonu znečišťují ovzduší. „Peníze v kotlíkových dotacích v tuto chvíli stačí na výměnu zhruba 100 tisíc kotlů,“ říká Roubíčková.
Foto | Simona Albrechtová / Ekolist.cz
Kotlíkové dotace jsou podle ekologických aktivistů nastaveny špatně, protože umožňují nákup kotlů na uhlí. Ministerstvo životního prostředí se kritice brání. „Cílem kotlíkových dotací je vyměnit co nejvíce těch nejstarších a nejvíce znečišťujících kotlů, které mají až tisícinásobně vyšší emise než nové kotle na uhlí,“ říká tisková mluvčí Petra Roubíčková.
 

Podle údajů ministerstva je v ČR asi 350 až 400 tisíc starých kotlů, které každou topnou sezonu znečišťují ovzduší. „Peníze v kotlíkových dotacích v tuto chvíli stačí na výměnu zhruba 100 tisíc kotlů,“ říká Roubíčková.

Ekologické organizace ze sítě CEE Bankwatch Network mimo jiné doporučují, aby se z dotací hradily jen kotle, které nevyužívají uhlí. A dále navrhují, aby sociálně slabým skupinám byla poskytnuta plná úhrada a pomoc při vyřizování administrativy. Podle aktivistů je tu totiž řada lidí, kteří prostě nejsou schopni se s administrativou poprat.

Ministerstvo ale namítá, že takové nastavení dotací by nefungovalo. „Kdybychom podpořili jen výměny starých kotlů pouze s přechodem na tepelná čerpadla a kotle na biomasu a současně nabídli některým skupinám plnou dotaci, pak by se stalo jediné. Těch kotlů bychom vyměnili možná 20 možná 30 tisíc, možná daleko méně,“ říká Roubíčková.

A dál vysvětluje: „Jednak by lidé neměli zájem přejít na dražší palivo, než je v současné chvíli uhlí, tzn. od výměny by byli odrazeni, a ti, kteří by měli od státu kotel zadarmo, by vyčerpali prostředky ostatním lidem, kterým by jinak stačila například alespoň částečná dotace k motivaci pro výměnu.“

„Cílem kotlíkových dotací je stáhnout z domácností co nejvíce starých kotlů, vyměnit je za kotle s mnohonásobně nižšími emisemi a zlepšit tak co nejdříve ovzduší v ČR. To by se s návrhy Hnutí DUHA ale určitě nepodařilo,“ uzavírá Petra Roubíčková.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

MM

Milan Milan

6.2.2017 19:23
Nevím proč, ale já myslím že jediným smyslem kotlíkových dotací je vyčerpat peníze z evropských fondů. Nevím kdo to vymyslel, Brabec to pochopitelně nebyl,ten naskočil poslušně a bezmyšlemnkovitě do rozjetého vlaku, ale je to pouze velký kšft který se lobistům opravdu povedl. Ovzduší to neprospívá, naopak to za sebou zanechává obrovskou "uhlíkovou stopu" a zvyšuje i nároky na samotný provoz, výrobu paliva, nucené kontroly apod. Výrobci kotlů musí mít velkou radost a smog se vesele tetelí v ovzduší a je dokonce jemnějčí a pro člověka nebezpečnějí než starý dobrý popílek.....
Odpovědět
VH

Vladimír Hošek

7.2.2017 08:22
Cesta do pekel je dlážděná dobrými úmysly. Je to jen přání MŽP, to co je v titulku, ale dotační politika má své mantinely, které nelze překročit. Po hříchu pachatelé dobra toto nechtějí pochopit a proto to vypadá jak to vypadá. Výsledkem dotační politiky je skutečnost, že se vyhazují kotle, které až tak moc nekouří, ale že by se vyhazovali ty které kouří nejvíce to není pravda.
Odpovědět
MM

Milan Milan

7.2.2017 08:50
Přesně tak, vyhazují se kotle které nějaký inženýr zařadil do "nejnižší emisní třídy",které ale po roztopení v podstatě nekouří a spalují poměrně dokonale i státem povolené a dodávané nedokonalé palivo. A to je podstata. To co stát pustí do kotlů lidí není kvalitní PALIVO!! Vyměnit kotel je zcela zbytečné,většina lidí to nechce a proto to musí jít zákonem, dotacemi a pod silnými pokutami. Jinak se s tímto kšeftem nikdo neztotožní. Nakonec je vidět, že již nalité peníze např.v MS kraji se smogem nepohli a nic nepřinesli. Naopak smogová situace se dnes vyskuje i tam kde historicky a to i za "velkého průmyslu" nebyla. A tak se na MŽP hysterčí dál a je to stejný kšeft jako slavné a drahé solární panely, kouřící biopaliva apod.....
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist