https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/dvacitka-lidi-v-brne-protestovala-proti-proti-pojistovnam-podporujicim-uhli
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Dvacítka lidí v Brně protestovala proti proti pojišťovnám podporujícím uhlí

22.6.2021 10:51 | BRNO (ČTK)
Po cestě se účastníci Akčních dnů proti špinavému pojištění zastavili u poboček tří pojišťoven – Allianz, Kooperativy a Generali, jejichž výlohy umyli.
Po cestě se účastníci Akčních dnů proti špinavému pojištění zastavili u poboček tří pojišťoven – Allianz, Kooperativy a Generali, jejichž výlohy umyli.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Protestním happeningem začala v pondělí v Brně, stejně jako v Praze a Ostravě, třídenní akce proti pojišťovnám, které podle protestujících podporují fosilní průmysl, tedy průmysl zpracovávající ropu, plyn a uhlí. Členům koalice Zastavme špinavé prachy, která akci pořádá, vadí zejména pojišťování firem ČEZ, Sev.en energy a EPH. V dalších dnech se podobné programy požadující konec podpory fosilních paliv objeví také ve Zlíně, Olomouci nebo Plzni.
 

Dvacetičlenná brněnská skupina vedla svůj průvod od parku Lužánky přes Moravské náměstí a náměstí Svobody až k Šilingrovu náměstí. Po cestě se účastníci Akčních dnů proti špinavému pojištění zastavili u poboček tří pojišťoven – Allianz, Kooperativy a Generali, jejichž výlohy umyli.

"Při výrobě fosilní energie, kterou pojišťovny podporují, se vypouští skleníkové plyny a emise, které jsou špinavé a poškozují zdraví lidí," přiblížil symboliku umývání pojišťoven tiskový mluvčí akce Ctibor Prokop.

Koalice chce po pojišťovně Generali, aby ve své klimatické politice zrušila výjimku umožňující nadále pojišťovat uhelné projekty společnosti ČEZ. Kooperativa by podle ní měla veřejně doložit, že její nová klimatická politika vylučuje spolupráci s firmami s uhelnými a plynovými projekty. Další krok k přijetí této politiky by měla podle organizátorů akce udělat také pojišťovna Allianz. Členové koalice všechny tři pojišťovny k těmto krokům vyzvali v otevřeném dopise.

"Pojišťovny by měly registrovat zájem klientů o bezpečnou budoucnost. Naše peníze by měly podporovat budoucnost založenou na čistých zdrojích energie, neměly by končit v kapsách majitelů fosilních firem," řekla účastnice brněnského průvodu Monika Búřilová.

Generali Česká pojišťovna minulý týden informovala o tom, že od roku 2022 nebude pokračovat v pojišťování konvenčních uhelných elektráren skupiny ČEZ. O den dříve podobné rozhodnutí oznámila Kooperativa.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (18)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Zbyněk Šeděnka

22.6.2021 12:29
Když veřejně odsoudím používání fosilních paliv, přijdou mi taky domů umýt okna?
P.S. To těm aktivistům nevadí, že ony pojišťovny k vytápění a osvícení svých poboček používají tu hnusnou energii z fosilních paliv?
Odpovědět
JO

Jarka O.

22.6.2021 13:04 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Ne, naopak, jestli to spravne chapu. Musite byt pro uhli, oni reknou, ze jste spinavec a prijede vam nekolik mladych aktivistek umyt okna. To je dobry obchod, ne?
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

22.6.2021 15:01 Reaguje na Jarka O.
A že by třeba i Gréta osobně? No jak tak nad tím přemýšlím, než poslouchat ty jejich pindy, tak si ty okna radši umyju sám.
Odpovědět

Jirka Černý

22.6.2021 17:05 Reaguje na Jarka O.
Taky to tak chápu, doufám že se to vztahuje i na uhelné brikety jinak mám smůlu. Ale dobře tak, motat se kolem baráku mladé evidentně snadno ovlivnitelné aktivistky by nedělalo dobrotu.
Odpovědět
JO

Jarka O.

22.6.2021 19:08 Reaguje na Jirka Černý
Aktivistky by jen pindaly, ať netopite uhlím a dřevem, a at k tomu přesvědčíte sousedy, možná by vam pověsily na dům transparent, jinak by vam daly pokoj. Ty se nezakecají ani vinecko si nedají, jen vodu bez bublinek, tak toho bych se nebála.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

22.6.2021 22:04 Reaguje na Jarka O.
Vám se to mluví, ale dovedete si představit ta rizika? Kolem chlapa se začne motat pár mladých buchet a hned si celá ulice začne vykládat, že je dívkař. Nějaká "dobrá duše" to donese manželce a je další průser. A po nějakých 15 - 20 letech si některá z těch aktivistech vzpomene na něco co se nestalo, rozpoutá další vlnu kampaně Mee too a člověk aby chodil domů kanálama. Stojí to za to?
Odpovědět
JO

Jarka O.

23.6.2021 07:09 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Šlo o umytí oken zvenku zadara. Já bych byla ráda, ale manžel by vynadal mně, že se nestarám a proto musel pozvat aktivní pomocnice na úklid. Tak snad byste manzelku taky nějak zmanipuloval. Hlavní je všechno fotit a archivovat:-). Aby si nemohly vymýšlet. Ty články, to je perla za perlou.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

23.6.2021 08:02 Reaguje na Jarka O.
V životě jsem se naučil, mimo jiné to, že s lidmi se nemanipuluje. Oni to obvykle dříve či později prokouknou. Radši řeknu vše na rovinu. Takže včera jsem si šel udělat radost tím, že jsem si koupil jednu kytku a manželka to věděla dopředu. Nebyly žádné nadávky, pochválila mě že je kytka hezká a bylo to.
Odpovědět
KT

Karel Tejkal

22.6.2021 12:45
Včera 10 aktivistů, dnes už 20. To už je nějaká síla!
Neměli by pojišťovny odpírat povinné ručení na auta se spalovacím motorem?
Odpovědět
VK

Václav Kain

22.6.2021 16:12
Nechápu odkud se tyto duté hlavy berou.Mohli mě říci ti pomatenci čím obyvatelstvo udržovalo svoje domácnosti v chodu kdyby se zrušily uhelky? O průmyslu ani nemluvím.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

22.6.2021 17:13 Reaguje na Václav Kain
Zaplatíte pár kaček študákům nebo evidovaným na pracáku a máte aktivistů plnou krdel.
Odpovědět
kk

karel krasensky

22.6.2021 19:35
Bardzo mocna demonstrace.To muselo byt Brno paralyzovano
Odpovědět

Jirka Černý

22.6.2021 21:43 Reaguje na karel krasensky
Děláme si z toho srandu, ale vžijte se do jejich situace, dovedete si představit že máte sehnat mezi mládeží někoho kdo je ochoten dělat aktivistu a zároveň dokáže umýt okno?
Odpovědět
kk

karel krasensky

22.6.2021 21:54 Reaguje na Jirka Černý
Ale používat PC.teplou vodu,žrát brambory puvodem z jížní ameriky,svítít mít v zimě teplo doma tak to jo.Mám obavu že těhle týpku bude liberalně-demokratické školství produkovat čím dál víc
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

23.6.2021 00:07 Reaguje na karel krasensky
Samozřejmě že jich bude přibývat, protože většina mladé populace se zaměřuje na studium humanitních oborů, kde je logické myšlení zakázáno.
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

23.6.2021 10:40 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Hlavně že vy tři staří joudové toho o mladé generaci víte tolik, co? :D
Odpovědět

Jirka Černý

23.6.2021 11:57 Reaguje na Petr Eliáš
O schopnostech mladé generace něco reálně vytvořit rukama vím až dost z práce, když už se tedy najde někdo kdo do ní chodí víc jak pár dní. Je zajímavé že těch pár výjimek co z mladých něco opravdu umí a teď nemyslím jen manuálně, rozhodně neplýtvá svým drahocenným časem na njakém protestu.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

23.6.2021 09:22
Navrhuji zavést obor "demonstrant"! Náplní studia bude vymýšlení hesel, výroba transparentů, vyplňování žádostí o dotace na činnost, šplhání po
komínech, chladírenských věžích a těžebních strojích. Taky výuka sebeobrany, jak se pasivně bránit vyklizení místa a i to mytí oken.
Studium bude zakončeno diplomovou prací a bude udělen titul
profesionální demonstrant. Mimochodem není zač protestovat, protože
ty pojišťovny, když vidí tu povolenkovou politiku a doslova zelené
šílenství V EU, tak uhelnou energetiku nebudou pojišťovat i bez těch
demonstrací. Pojistit něco, co někdo záměrně likviduje ,nikdo asi
neudělá. To je jako avizovat, že chci rozbít auto a chtít uzavřít
havarijní pojištění. To se mnou taky nikdo neuzavře, pokud to není
pojišťovací podvod a tunel na pojišťovnu. Takže závěrem. Demonstranti
se pochlubí neuzavřením pojistek, ale k tomu by došlo i bez nich.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist