https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ekologicke-dny-olomouc-se-zameri-na-lidskou-moc-pretvarejici-svet
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ekologické dny Olomouc se zaměří na lidskou moc přetvářející svět

6.4.2018 09:00 | OLOMOUC (ČTK)
Lidská moc přetvářející podobu světa se stane letos hlavním tématem Ekologických dnů Olomouc (EDO). Mottem festivalu tak je letos Antropocén - doba lidová. Tématu se budou věnovat na besedách odborníci z celé republiky napříč obory. Festival, který má v Olomouci dlouholetou tradici, začne v pátek 20. dubna a vyvrcholí tradičním ekojarmarkem a koncerty 1. května na Horním náměstí v Olomouci.
Lidská moc přetvářející podobu světa se stane letos hlavním tématem Ekologických dnů Olomouc (EDO). Mottem festivalu tak je letos Antropocén - doba lidová. Tématu se budou věnovat na besedách odborníci z celé republiky napříč obory. Festival, který má v Olomouci dlouholetou tradici, začne v pátek 20. dubna a vyvrcholí tradičním ekojarmarkem a koncerty 1. května na Horním náměstí v Olomouci.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | www.slunakov.cz / edo
Lidská moc přetvářející podobu světa se stane letos hlavním tématem Ekologických dnů Olomouc (EDO). Mottem festivalu tak je letos Antropocén - doba lidová. Tématu se budou věnovat na besedách odborníci z celé republiky napříč obory. Festival, který má v Olomouci dlouholetou tradici, začne v pátek 20. dubna a vyvrcholí tradičním ekojarmarkem a koncerty 1. května na Horním náměstí v Olomouci, řekl dnes Michal Bartoš z pořádajícího Sluňákova, centra ekologických aktivit města Olomouce.
 

Přehlídka se letos zaměří na to, jak člověk proměňuje své životní prostředí neuvěřitelným tempem. "Rychle měníme podobu naší planety, podobně jak to po staletí předtím dělaly pouze geologické síly. Tento úspěch lidí je vykoupen celou řadou zásadních proměn světa a často ohrožením jeho obyvatel," přiblížil téma ekologických dnů zakladatel festivalu Bartoš.

Přehlídku odstartuje besední maraton, který v prostorách Divadla hudby potrvá od pátku 20. dubna do neděle 22. dubna. Účastní se ho přední tuzemští odborníci, kteří na festival míří pravidelně. Mezi hosty nebude chybět například biolog, filozof a spisovatel Stanislav Komárek či filozof Václav Bělohradský. Sérii besed uzavře takzvaný Ministerský potlach, který se zaměří na ochranu přírody v antropocénu, které označuje období, kdy lidstvo svou činností globálně ovlivňuje zemský ekosystém.

Součástí EDO jsou i letos veřejné vycházky. Letos budou moci zájemci vyrazit s odborníky například vítat ptačí zpěv do Litovelského Pomoraví, další z vycházek nese téma Po stopách Olomouckých popelářů a účastníky zavede na místo, kam putují naše odpadky. Zájemci budou moci obdivovat také s doprovodem odborníků květinové motivy na olomouckých domech nebo poslouchat netradiční žabí koncert v Horce nad Moravou.

Festival již tradičně vyvrcholí 1. května na Horním náměstí ekojarmarkem. I letos budou jeho součástí nejen tradiční řemesla, ale i divadla či výstavy. Zájemci se také mohou během programu podívat na město z radniční věže nebo se vydat na netradiční procházky po Olomouci vedené lidmi bez domova, doplnil Bartoš. O hudební stránku se postará například Tomáš Kočko & ORCHESTR či skupina A. M. Úlet.

EDO od roku 1990 organizuje Sluňákov. Podrobný program přehlídky, kterou každoročně navštíví až 20.000 lidí, lze nalézt na stránkách www.slunakov.cz/edo.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist