https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ekologicke-organizace-maji-navrzeny-emisni-zavazek-za-nizky-ale-prijatelny
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ekologické organizace mají navržený emisní závazek za nízký, ale přijatelný

16.9.2020 15:14 | PRAHA (ČTK)
Von der Leyenová podle ekologických organizací podpořila méně ambiciózní plán, než minulý týden navrhoval výbor Evropského parlamentu pro životní prostředí, který podpořil snížení emisí o 60 procent. V říjnu by o věci měla rozhodovat Evropská rada.
Von der Leyenová podle ekologických organizací podpořila méně ambiciózní plán, než minulý týden navrhoval výbor Evropského parlamentu pro životní prostředí, který podpořil snížení emisí o 60 procent. V říjnu by o věci měla rozhodovat Evropská rada.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Klimatická koalice považuje cíl snížit emise skleníkových plynů o 55 procent proti stavu z roku 1990 za nízký, ale přijatelný. Ideální by podle ní bylo navýšení na 65 procent. O tom, že by Evropská unie měla do deseti let snížit emise oxidu uhličitého (CO2) o 55 procent, dnes ve svém poselství o stavu unie hovořila předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová. Dosavadní plán počítal s omezením emisí o 40 procent.
 

Von der Leyenová podle ekologických organizací podpořila méně ambiciózní plán, než minulý týden navrhoval výbor Evropského parlamentu pro životní prostředí, který podpořil snížení emisí o 60 procent. V říjnu by o věci měla rozhodovat Evropská rada. Klimatická koalice míní, že 55procentní cíl je tím nejnižším možným, který umožňuje dosažení klimatické neutrality do roku 2050.

Vicepremiér Karel Havlíček (za ANO) v květnu uvedl, že Česká republika by měla zůstat u cíle snížit do roku 2030 emise skleníkových plynů o 40 až 45 procent proti roku 1990. Snažit se o 55 procent by podle něj bylo komplikované.

"Očekáváme, že česká vláda se bude snažit klimatické ambice Evropské unie blokovat. Takový postoj považujeme za velmi nebezpečný a nezodpovědný nejen vůči životnímu prostředí, ale také vůči budoucím ekonomickým perspektivám obyvatel Česka i obyvatel celé Evropské unie, která je odhodlána oživování ekonomiky poškozené pandemií spojit právě s vyššími klimatickými ambicemi a rychlým přechodem na klimatickou neutralitu. Naše stanovisko je výzvou pro českou vládu, aby svým odmítavým postojem k rychlejšímu snižování emisí přestala stát v cestě snahám o udržitelnou budoucnost a evropskou prosperitu," uvedla Michaela Pixová z koalice.

Podle Jiřího Koželouha z Hnutí Duha je cíl 55 procent krok správným směrem. "Každopádně zvýšený cíl - ať už 55, nebo 65 procent - znamená, že se budeme muset rozloučit se spalováním uhlí o dost dříve, než nyní stát plánuje. Zároveň budeme muset daleko rychleji rozhýbat rozvoj obnovitelných zdrojů. Máme v tomto vlastně obrovskou výhodu proti většině jiných států EU. Útlum uhlí přináší velké snížení emisí a potenciál obnovitelných zdrojů je téměř nevyužit. Například volné střechy rodinných domů, škol, radnic či nemocnic nebo vhodné pozemky na větrných místech se tak stávají významnou příležitostí pro domácnosti, obce, zemědělce i firmy," napsal ČTK.

Podle Jana Freidingera z Greenpeace ČR von der Leyenová i komise ví, že cíl 55 procent nestačí, aby se svět vyhnul nejděsivějším dopadům změn klimatu. "Navíc komise počítá s tím, že nedojde k tak velkému snížení emisí v těch nejvíce špinavých odvětvích, jako je energetika a doprava, kde budou kompenzovány tzv. ofsety - tedy ukládání uhlíku ve stromech či půdě," uvedl.

Klimatická koalice sdružuje české nestátní neziskové organizace, které se zabývají zejména ochranou životního prostředí, rozvojovou spoluprací a humanitární pomocí. Patří do ní například Centrum pro dopravu a energetiku, Hnutí Duha, Greenpeace ČR nebo Člověk v tísni.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist