https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ekologicke-organizace-zaluji-hotelovy-komplex-na-havaji-kvuli-silnemu-osvetleni
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ekologické organizace žalují hotelový komplex na Havaji kvůli silnému osvětlení

8.2.2022 16:26 (ČTK)
Umělé osvětlení v resortu Grand Wailea na ostrově Maui dezorientuje buřňáky havajské při přeletech mezi hnízdními koloniemi a oceánem, uvedly organizace. Mořští ptáci si mohou plést světla s měsícem a hvězdami, podle kterých se orientují při svých cestách na moře.
Umělé osvětlení v resortu Grand Wailea na ostrově Maui dezorientuje buřňáky havajské při přeletech mezi hnízdními koloniemi a oceánem, uvedly organizace. Mořští ptáci si mohou plést světla s měsícem a hvězdami, podle kterých se orientují při svých cestách na moře.
Skupina ekologických organizací podala žalobu na luxusní hotelový komplex na havajském ostrově Maui, jehož silné osvětlení podle nich představuje nebezpečí pro ohrožené mořské ptáky. Aktivisté žádají, aby se letovisko více snažilo opeřence chránit, informovala agentura AP.
 

Umělé osvětlení v resortu Grand Wailea na ostrově Maui dezorientuje buřňáky havajské při přeletech mezi hnízdními koloniemi a oceánem, uvedly organizace Conservation Council for Hawaii a Center for Biological Diversity. Mořští ptáci si podle nich mohou plést světla s měsícem a hvězdami, které instinktivně využívají k orientaci při svých cestách na moře.

Problémy mají především mláďata, která vylétají nad moře poprvé. Umělá světla ptáky přitahují a oni kolem nich krouží, dokud nepadnou k zemi vyčerpáním nebo nenarazí do některé ze staveb. Světla ale lákají i dospělé ptáky, u nichž byla rovněž zaznamenána zranění, či dokonce úmrtí.

Mluvčí komplexu Grand Wailea, který patří do sítě hotelů Waldorf Astoria, v prohlášení uvedl, že ochrana přírody je pro resort důležitá. "Spojili jsme se proto s místním expertem, aby nám pomohl v našich snahách zajistit původním a ohroženým ptačím druhům spokojený život v Grand Wailea a jeho okolí," píše se v prohlášení.

Ekologické organizace uvedly, že letovisko ztlumilo některá světla poté, co ochránci přírody poslali jeho vedení loni dopis, v němž hrozili žalobou. Podle nich vedení hotelového komplexu ví, že ostrá světla mořským ptákům na Maui škodí. "Zvlášť jsou to nezakryté reflektory, rtuťové a metalhalogenidové výbojky, osvětlení velkých bazénů či osvětlení cest a stromů na pláži," podotýkají ekologové.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist