https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ekologicke-sacky-z-designove-prehlidky-vstupuji-v-zari-na-trh
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ekologické sáčky z designové přehlídky vstupují v září na trh

8.8.2016 09:10 | PRAHA (ČTK)
Základní surovinou pro bioplasty je kukuřičná celulóza, která se nadále zpracovává na stejných strojích jako klasické plasty. Výroba je ale oproti nim o 65 procent méně energeticky náročná
Základní surovinou pro bioplasty je kukuřičná celulóza, která se nadále zpracovává na stejných strojích jako klasické plasty. Výroba je ale oproti nim o 65 procent méně energeticky náročná
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Frusack
Znovupoužitelný sáček vyrobený z unikátní kompostovatelné tkaniny, který vymyslely dvě české studentky, by mohl nahradit plastové sáčky. V Česku jich každý spotřebuje ročně 400 a patří mezi nejméně tříděný plastový odpad. Při crowdfundingové kampani autorky za pouhé tři dny získaly peníze k nastartování sériové výroby a sáček určený primárně na ovoce a zeleninu a nazvaný Frusack vstoupí v září na český trh.
 

S alternativou k jednorázovým mikrotenovým sáčkům přišly před dvěma lety studentky medicíny Hana Němcová a Tereza Dvořáková. Chtěly řešit problém s narůstajícím jednorázovým odpadem a do budoucna se věnovat ekologickým řešením pro nákup a skladování potravin. Loni svůj Frusack, který je pilotním produktem vznikající designérské značky Infiberry, představily na přehlídce Prague Design Week. Sáček je kompostovatelný, plně rozložitelný v přírodě a přitom má vlastnosti stejné jako mikrotenový. Aby zaujal uživatele, bude se vyrábět v různých barvách.

Základní surovinou pro bioplasty je kukuřičná celulóza, která se nadále zpracovává na stejných strojích jako klasické plasty. Výroba je ale oproti nim o 65 procent méně energeticky náročná. Výhodou bioplastu je rozložitelnost, ať už v kompostárně či ve volné přírodě. Barevný sáček o objemu pět litrů unese až 1,5 kg, dá se prát a podle autorek navíc vydrží až dva roky. "Máme velkou radost, že při výrobě Frusacku spolupracujeme především s českými dodavateli. Designová průsvitná látka i komponenty se vyrábějí v českých továrnách. Samotné šití pak probíhá v chráněné dílně v Meziboří, říká Tereza Dvořáková.

Autorky plánují, že Frusack bude dostupný v sadách po třech až šesti sáčcích v různých velikostech, sady budou k dispozici za přibližně 500 korun. Do budoucna chtějí vstoupit na evropský a světový trh či rozšířit portfolio produktů. Rády by také zahájily spolupráci s potravinovými řetězci, které podporují lokální produkci.

Výrazně snížit množství plastových sáčků a tašek na osobu plánuje do roku 2025 Evropská komise. Podle různých zdrojů se v Evropě ročně vyprodukuje 13 až 25 milionů tun plastového odpadu, z toho pouze 25 procent je ale v současnosti recyklováno.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist