https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/snemovnu-ceka-spor-o-zalohovani-pet-lahvi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Sněmovnu čeká spor o zálohování PET lahví

7.7.2020 19:55 | PRAHA (ČTK)
Značka pro PET, což je snadno vyslovitelná zkratka nevyslovitelného plastu polyethylentereftalátu.
Značka pro PET, což je snadno vyslovitelná zkratka nevyslovitelného plastu polyethylentereftalátu.
Licence | CC BY-NC-SA 2.0
Sněmovnu čeká při schvalování novely zákona o obalech spor o možné zálohování PET lahví. Povinné zálohování navrhli v druhém čtení předlohy lidovečtí poslanci. Výbor pro životní prostředí už dřív doporučil snazší dobrovolné zálohování. Dolní komora bude o novele hlasovat pravděpodobně na zářijové schůzi.
 

Lidovci chtějí povinné zálohování PET lahví od roku 2025. Záloha by činila tři koruny, jako je tomu nyní u části skleněných lahví. Podle předsedy KDU-ČSL Mariana Jurečky by tím byli lidé více motivováni k vracení plastových lahví k dalšímu využití. Naopak poslanec TOP 09 Vlastimil Válek varoval před hrozbou, že by stát musel nahrazovat zmařené investice do linek na zpracování PET lahví.

Poslanec KDU-ČSL Jan Čižinský také navrhuje zařadit mezi obaly reklamní letáky. Část nákladů na jejich likvidaci by tím podle něho nesli i výrobci.

Poslanci budou také hlasovat o informační povinnosti obchodníků k mikrotenovým sáčkům. Poslanec ANO Ondřej Babka chce, aby v místech, kde je mají zákazníci k dispozici, musel být text s výzvou, aby si je brali "pouze v nezbytných případech a pouze v uváženém množství". Povinnost by platila v obchodech o rozloze nad 200 metrů čtvrtečních.

Vládní novela upravuje například povinnosti autorizovaných obalových společností. Stanovuje minimální hustotu sběrné sítě a další závazky, které vyplývají z evropské směrnice.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jan Šimůnek

8.7.2020 08:22
Problém zálohování PET lahví spočívá v úsilí autorů těchto systémů (viz Německo) zajistit, aby významná část záloh propadla. Protože z propadlých záloh jsou tyto systémy v podstatě financovány, a pokud by se občanům podařilo zinkasovat zálohu za všechny láhve, systém by ekonomicky kolaboval.
Odpovědět
VH

Vladimír Hošek

8.7.2020 16:54
Tuším, že se jedná o snahu vytvořit postupně logistiku toku peněz a zavedení celoevropské daně. S tím, že zálohování se přemění ve spotřební daň.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist