https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ekologicky-aktivista-povesil-transparenty-na-londynsky-big-ben
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ekologický aktivista pověsil transparenty na londýnský Big Ben Video

21.10.2019 00:24 (ČTK)
Jeden aktivista vyšplhal po lešení na věži Big Ben a pověsil na něj dva transparenty.
Jeden aktivista vyšplhal po lešení na věži Big Ben a pověsil na něj dva transparenty.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
V Londýně v pátek pokračovaly protesty ekologického hnutí Extinction Rebellion (Vzpoura proti vyhynutí), ačkoli minulé pondělí úřady britské metropole akce této skupiny po několika dnech dopravních blokád zakázaly. Jeden aktivista vyšplhal po lešení na věži Big Ben a pověsil na něj dva transparenty. Skupina protestujících se shromáždila před branami Downing Street, kde je pracovna britských premiérů, čemuž předcházela blokáda křižovatky Oxford Circus.
 
Transparent na Big Benu ve Velké Británii.
Transparent na Big Benu ve Velké Británii.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora

Pátečními akcemi se podle agentury Reuters chýlí ke konci skoro dvoutýdenní mobilizace Extinction Rebellion, během níž aktivisté cílili na vládní budovy, jedno z londýnských letišť nebo na finanční instituce. Od vypuknutí vlny protestů na začátku předminulého týdne londýnská policie v souvislosti s těmito akcemi zatýkala více než 1760krát.

Strážci zákona v pátek zasahovali také u areálu britského parlamentu, kterého je Big Ben součástí. Na lešení kolem věže podle organizátorů protestů vnikl 43letý Ben Atkinson, a to s cílem upozornit prostřednictvím transparentů na údajnou "nečinnost vlády ohledně klimatické a ekologické krize". Muž měl na sobě kostým, který podle médií připomínal britského premiéra Borise Johnsona.

Čtvrť Westminster, kde kromě parlamentu sídlí také řada ministerstev, byla epicentrem pátečních manifestací. Před branami Downing Street aktivisté zpívali se zvednutýma rukama pokrytýma červenou barvou, která symbolizuje krev. "Zvedneme ruce a přijmeme odpovědnost za naše činy. Všichni máme na svých rukách krev," citoval zpravodajský web BBC z prohlášení Extinction Rebellion.

Shromáždění ve vládní čtvrti předcházela manifestace na rušné křižovatce Oxford Circus. Protestující uprostřed ní postavili dřevěnou pyramidu a několik z nich se na ní usadilo. Policie je ze struktury sundávala pomocí vysokozdvižné plošiny. Extinction Rebellion uvedla, že si místo na Oxford Street vybrala proto, že tato ulice je "centrem rychlé módy" a je "silně znečistěná".

"Podzimní povstání" této ekologické organizace má pokračovat ještě v sobotu, uvádí BBC. Londýnská policie přitom minulé pondělí večer akce Extinction Rebellion zakázala a varovala, že účastníci mohou být zatčeni. Skupina tvrdí, že jí nejde o nesmyslné narušování života v metropoli, snaží se prý upozornit na "děsivé" důsledky klimatických změn. Po britské vládě požaduje urychlení plánů na eliminaci fosilních paliv.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist