https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ekologicti-aktiviste-v-poryni-ukoncili-blokadu-hnedouhelneho-dolu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ekologičtí aktivisté v Porýní ukončili blokádu hnědouhelného dolu

25.6.2019 00:19 | KOLÍN NAD RÝNEM (ČTK)
Ekologičtí aktivisté v neděli vyklidili povrchový důl Garzweiler v porýnské hnědouhelné pánvi na západě Německa, kam se jim podařilo v sobotu i přes policejní uzávěru proniknout.
Ekologičtí aktivisté v neděli vyklidili povrchový důl Garzweiler v porýnské hnědouhelné pánvi na západě Německa, kam se jim podařilo v sobotu i přes policejní uzávěru proniknout.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Ekologičtí aktivisté v neděli vyklidili povrchový důl Garzweiler v porýnské hnědouhelné pánvi na západě Německa, kam se jim podařilo v sobotu i přes policejní uzávěru proniknout. Končí také blokáda tratě, po které se vozí uhlí do blízkých elektráren v Neurathu a Niederaussemu, které stejně jako důl Garzweiler patří skupině RWE. S odvoláním na policii to napsala agentura DPA a na twitteru to potvrdila také ekologická skupina Ende Gelände, která demonstraci organizovala.
 

Policisté v sobotu začali demonstranty z dolu vyvádět a v neděli DPA uvedla, že odpůrci těžby kladli policistům ještě dopoledne silný odpor. Aktivisté nicméně již v sobotu oznámili, že blokádu ukončí v neděli v 10:00 SELČ. Tento termín ale nedodrželi, což protestující zdůvodňují nepřátelským postupem policie.

"Za dopoledními průtahy je výhradně špatná komunikace mezi policií a prokuraturou," uvedlo na twitteru hnutí Ende Gelände. Dodalo, že aktivisté dohodu s policií splnit chtěli, ale policie nedodržela slib zajistit volný odchod všem účastníkům protestu.

Demonstranti se rozdělili do pěti skupin, které nazvali prsty. "Zlatý prst" pronikl do dolu a "zelený prst" o počtu zhruba 800 lidí již v pátek zablokoval takzvanou severojižní trať mezi dolem a elektrárnami, které leží jihovýchodně od důlního díla. Ende Gelände v neděli na twitteru sdělilo, že i zde blokáda končí a že aktivisté ještě před odchodem sbírají odpadky, aby po nich na místě nic nezůstalo.

Na sobotní demonstraci přišlo k dolu Garzweiler podle jedné z organizátorských skupin kolem 8000 lidí. Několik stovek z nich během dne navzdory varování, že to může být životu nebezpečné, prorazilo policejní kordon a vniklo do dolu. Při střetu utrpělo osm policistů zranění. Policie při zásahu proti aktivistům použila pepřový sprej. Odpůrci těžby uhlí z ekologické skupiny Ende Gelände na twitteru odsoudili "policejní násilí". Další potyčky vypukly, když se někteří aktivisté pokoušeli osvobodit své zadržené kolegy. Někteří z těch, kteří policisté zadrželi, si stěžovali, že dlouhé hodiny nedostali najíst ani napít, což policie popírá. Počet zraněných ani zadržených aktivistů úřady nezveřejnily.

RWE kvůli protestu z bezpečnostních důvodů zastavila v některých částech dolu práci. "Není to tak, že bychom hned museli odstavovat elektrárny," citovala agentura DPA mluvčího společnosti.

K dolu Garzweiler v sobotu dorazili i účastníci páteční manifestace za lepší ochranu klimatu, na kterou v nedalekých Cáchách přišlo několik desítek tisíc lidí. K jejich sobotnímu poklidnému protestnímu pochodu, při kterém dávali najevo svůj odpor vůči dolování a spalování uhlí nebo bourání vesnic kvůli těžbě, se připojili i rodiny s dětmi a starší lidé. Protestovali také proti dalšímu kácení Hambašského lesa, které má v plánu RWE, aby mohla rozšířit dobývání uhlí.

Agentura AP napsala, že pod vlivem studentských manifestací za lepší ochranu klimatu i sílících preferencí opozičních Zelených kancléřka Angela Merkelová stanovila cíl, aby se Německo do roku 2050 stalo neutrální, pokud jde o emise oxidu uhličitého.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist