https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/emise-sklenikovych-plynu-se-nedari-zkrotit-za-dvacet-let-vzrostly-temer-o-polovinu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Emise skleníkových plynů se nedaří zkrotit, za dvacet let vzrostly o polovinu

21.9.2011 16:08 | BRUSEL (Ekolist.cz)
Produkce emisí skleníkových plynů se přelévá z tradičních průmyslových zemí do nově se rozvíjejících ekonomik, zejména Číny a Indie
Produkce emisí skleníkových plynů se přelévá z tradičních průmyslových zemí do nově se rozvíjejících ekonomik, zejména Číny a Indie
Navzdor politické snaze se světu nedaří snižovat emise skleníkových plynů. Naopak emise oxidu uhličitého mezi lety 1990 až 2010 vzrostly o 45 %. V roce 2010 dosáhla produkce nejvyšší naměřené hodnoty - 33 miliard tun CO2. Vyšší účinnost, jaderné zdroje ani obnovitelné energie nebyly schopné zvrátit rostoucí poptávku světa po elektřině a po dopravě, tvrdí studie Joint Research Center (JRC) Evropského komise a nizozemské Agentury životního prostředí (EAA).
 

Růst emisí za dvacetiletí 1990 – 2010 vykazuje úplně stejný trend jako v období 1970 - 1990. Produkce se ale přelévá z tradičních průmyslových zemí do nově se rozvíjejících ekonomik, zejména Číny a Indie. Od roku 2003 se v Číně emise zdvojnásobily, zatímco v Indii vzrostly o 60 %. Průmyslové země, tak jak je chápe Kjótský protokol, zodpovídaly v době vzniku dohody za dvě třetiny emisí. Dnes odpovídají za méně než polovinu.

Velký růst emisí zažily rozvojové země, ale ani v průmyslových oblastech emise nijak zásadně neklesaly. A to navzdory celé řadě opatření, zejména Kjótskému protokolu. V něm se průmyslové země zavázaly snížit emise o 5,2 % do roku 2012, což se zřejmě podaří, ale jen díky propadu emisí v postkomunistických zemích a také díky hospodářské recesi z let 2008-2009.

Studii „Dlouhodobé trendy globálních emisí CO2“ publikovalo JRC spolu s nizozemskou Agenturou životního prostředí (EAA). Výpočty vycházejí z databáze emisí světového výzkumu atmosféry (EDGAR) a z aktuálních dat o spotřebě energie.

Ty ukazují, jak velké jsou rozdíly mezi jednotlivými průmyslovými zeměmi. Během dvaceti let klesly emise evropské sedmadvacítky a Ruska o 7 % (samotné Rusko o 28 %). Za stejné období v USA vzrostly emise o 5 % a v Japonsku zůstaly víceméně konstantní.

Meziroční rekordní růst zaznamenal svět v roce 2010. Zatímco o rok dřív klesly celkové emise o 1 %, v roce 2010 vzrostly o 5,8 %. Důvodem je prý ekonomický růst v rozvojových zemích a ekonomické oživení v bohatých zemích. Hlavní podíl připadá na Čínu (10 %), USA (4 %), Indii (9 %) a také Evropskou unii (3 %). Té se daří držet emise nízko i v absolutním porovnání. Zatímco v roce 2007 produkovala EU 4,2 miliardy tun CO2, v rekordním roce 2010 to byly 4 miliardy tun.

Relativně dobře vychází Evropa i v přepočtu na jednoho obyvatele. Zatímco v USA připadá na hlavu 19,6 tun CO2, v Evropě je to 8,1 tun. Obyvatelé České republiky ale velký důvod k jásotu nemají, na každého připadá podle evropské agentury životního prostředí 13,6 tun CO2. Pro porovnání v Číně to znamená 6,8 tun na osobu.

Dlouhodobě emise oxidu uhličitého poházejí především z výroby elektřiny (40 %) a silniční dopravy (15 %), což je stejné v bohatých i chudých zemích. Dlouhodobý je také meziroční růst, které obě kategorie vykazují, u elektřiny je to 2,5 % ročně a u dopravy 5 %. Hlavním surovinou, která nejvíce přispívá k emisím skleníkových plynů je uhlí (40 %) a zemní plyn (20 %).

Podle stude se mírně daří snižovat závislost na uhlí díky změně energetického mixu. Za dvacet let snížili průmyslové země kjótského protokolu svoji závislost na uhlí (z 25 % na 20 %) a na ropě (z 38 % na 36,5 %). Za stejné období vzrostla spotřeba zemního plynu (z 23 % na 27 %), jaderné energie (z 8 % na 9 %) a obnovitelných zdrojů (6,5 % na 8 %).


reklama

 
Další informace |
Studii „Dlouhodobé trendy globálních emisí CO2“ si můžete v angličtině stáhnout zde.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist