https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/energeticke-uspory-v-budovach-podpori-mzp-1-25-miliardy-kc
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Energetické úspory v budovách podpoří MŽP 1,25 miliardy Kč

17.6.2019 00:08 (ČTK)
MŽP podpoří 370 projektů na energeticky úsporné renovace veřejných budov částkou 1,25 miliardy korun. / Ilustrační foto
MŽP podpoří 370 projektů na energeticky úsporné renovace veřejných budov částkou 1,25 miliardy korun. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Ministerstvo životního prostředí (MŽP) podpoří 370 projektů na energeticky úsporné renovace veřejných budov částkou 1,25 miliardy korun. Z dotací Operačního programu životního prostředí bude opravena například nemocnice v Novém Městě na Moravě nebo mateřská škola v Plzni. V tiskové zprávě o tom v pátek informovaly MŽP a Státní fond životního prostředí (SFŽP). Peníze na energeticky úsporná opatření je možné čerpat i v současnosti. Do 3. února 2020 mohou v první výzvě žádat o příspěvek města, kraje a příspěvkové organizace a ve druhé výzvě státní a výzkumné instituce na rekonstrukce vládních budov.
 

"Záměrem podpory energeticky úsporných opatření z evropských fondů je pomoci obcím při nákladných rekonstrukcích budov sloužících veřejnosti. Z pohledu životního prostředí tyto investice přispívají ke snižování emisí skleníkových plynů, prachu a popílku do ovzduší a zvyšování podílu energie získávané z obnovitelných zdrojů," uvedl ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO). Dotace podle SFŽP přinášejí starostům obcí několik výhod, opraví veřejnou budovu, sníží její spotřebu energie, a tím i zlevní jejich provoz a ušetří finance z obecního rozpočtu.

Dotace se týkají renovací ve školách, nemocnicích, na úřadech, v domech s pečovatelskou službou a v dalších veřejných budovách. Podporu lze ale získat také na vnitřní úpravy, například modernizace vnitřního osvětlení, systémy měření a regulace vytápění a větrání, opatření zlepšující prostorovou akustiku nebo zabraňující letnímu přehřívání. Je možné také vyměnit zdroje tepla pro vytápění, chlazení a výrobu teplé užitkové vody s výkonem nižším než pět megawattů využívající fosilní paliva nebo elektrickou energii. Mohou být nahrazeny zdroji na biomasu, tepelnými čerpadly nebo zařízením pro kombinovanou výrobu elektřiny, tepla a chladu využívající obnovitelné zdroje či zemní plyn.

Ve dvou výzvách je k dispozici 4,5 miliardy korun. "Očekáváme podobně velký zájem jako v předchozích výzvách. Podmínky jsou pro žadatele nastaveny velmi příznivě, dotace může nově pokrýt až 60 procent způsobilých výdajů," řekl Brabec. Bonusy by podle ředitele SFŽP Petra Valdmana měly získat projekty na instalaci obnovitelných zdrojů energie, jež pokryjí alespoň 40 procent celkové spotřeby energie.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist